Izšla je nova Bukla
Prejšnji teden mi je uspelo dobiti novo številko Bukle, zares sem navdušena, da se je nekdo spomnil izdajati kaj takega. Upam samo, da se bo obdržala. Književni listi v Delu in podobni, ki naj bi knjige predstavljali, so večinoma ena dolgočasna mora, razen tega predstavijo neverjetno malo naslovov, pa še tisti predstavljeni so večinoma bolj hmmm…no ja, ne ravno noro zanimivi.
Jaz osebno bi bila tako revijo, kot je Bukla, pripravljena tudi plačati, če ja pa zastonj, pa še toliko bolje :)))
No, saj to je namen revije!
Kje pa drugače lahko izveš, katere nove knjige so izšle? Vedno se mi je zdelo, da se večini slovenskih založb za kakšno reklamo gladko fučka. Izdajo knjigo in jamrajo, da se ne prodaja…. Da večina ljudi za njihovo knjigo še nikoli slišala ni, ker praktično ni imela kje, jim očitno ne kapne! Mislim, jaz kar precej spremljam po časopisih in po internetu nove izdaje, pa se še kljub temu najde en kup knjig, ki me na policah knjigarn presenetijo, ker nisem imela pojma, da so izšle. In ker imam občutek, da se tudi knjigarne ne trudijo ravno pretirano … recimo v ogromnem Konzorciju imajo od marsikatere knjige na polici po en izvod, ki ga mimogrede lahko zgrešiš. V Bukli pa lahko v miru pregledaš, kaj je novega izšlo.
Poppy, hvala za opozorilo, bi jo sigurno spregledala, ker je v MBju nimajo nikjer. Jutri, ko bom ravno v Ljubljani, si bom eno prisvojila.
Se pa popolnoma podpišem pod tvoje poste o potrebnosti takšne revije.
Ne bi bilo fino, če bi imeli kaj takšnega, ki bi resnično obsegalo vse izdane knjige v zadnjem mesecu? Takšno bi tudi plačala in se nanjo naročila.
Bukli želim, da se obdrži!
Poppy – običajno se strinjam s teboj, tokrat pa se ne. Založnikom se za reklamo NE FUČKA. Prepričana sem, da bi še kako radi reklamirali svoje knjige. Ker imam malce vpogleda v založništvo vem, da cena knjige tega ne prenese, razen pri največjih založbah. Začaran krog kot rezultat nizkih naklad oziroma majhnega knjižnega trga, predvsem pa dejstva, da imajo knjigarne v rokah le maloštevilni založniki, kar je slovenska specialiteta in pomeni, da druge založbe zelo težko prodajajo knjige prek knjigarn. In da ne bi kdo o predragih knjigah – samo primerjava enega obiska kina in cene knjige vse pove. Sicer pa ne bi rada zašla pregloboko, jamranja tudi sama ne prenesem.
ok, Kalisto, malo pregrobo sem se izrazila, situacije toliko od blizu res ne poznam. Saj razumem, da je reklama draga, pa vseeno, še vedno se sprašujem, kako in komu založbe želijo knjige prodati, če ljudje za izdane knjige ne vedo oziroma kako si sploh predstavljajo, kje naj bi bralec/kupec izvedel za njihove novo izdane knjige, če jih ne bodo sami reklamirali?
Mislim, da samo Konzorcij prodaja knjige vseh založb, ampak kot sem rekla, jaz tam knjige, ki niso ravno super uspešnice, prej zgrešim kot najdem. Sploh zadnje čase redko zaidem tja, ker se mi zdi popolnoma prenatrpan in nepregleden, ali pa se samo jaz ne znajdem…. Ravno zato mi je Bukla všeč, ker lahko v miru pregledaš novosti, prebereš kratke vsebine in se potem odločiš za nakup oz. izposojo.
p.s. samo iz firbca: a kdo ve, iz česa se Bukla pravzaprav financira? A so te predstavitve knjig plačane reklame ali kako?
NA Buklo se lahko tudi naročiš, mislim, da je nekje v drugi polovici napisano, kako. V tem primeru je potrebno plačati nekaj malega prispevka (najbrž za stroške in poštnino).
Buklo izdaja podjetje UMco, ki se prvenstveno ukvarja z nečim povsem drugim, kot so brezplačne razglednice Feliks, filmski brezplačnik Premiera in zdaj knjižni brezplačnik Bukla. Predvidevam, da se zadnje tri zadeve v veliki meri financirajo iz fonda, ki si ga naberejo z reklamami, nekaj pa morda prispeva tudi kak drug del podjetja. Kolikor mi je znano, je direktor podjetja velik, ampak res velik, ljubitelj knjige (in filma), ki skorajda sam prebere vse zadeve, ki so predstavljene v Bukli, zato se ne bi čudila, če ne bi vse skupaj počel samo zaradi ljubezni. Ker pa vem tudi, da je velik podjetnik, verjamem, da se financirajo iz reklam.