Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev izsiljujejo me

izsiljujejo me

POzdravljeni!
Prosim za vaša mnenja in nasvete. Porodniška se mi izteče čez 2 mesecain takrat naj bi šla delat. Vendar pa imajo trenutno v moji službi težave s kadrom, saj jih pol manjka. Začasna namestnica šefice je prišla na idejo, da bi mene potegnili prej s porodniške.Ženska je to že javno obelodanila, čakam le še da gre do generala in mu predlaga svoj veleum. Žleht je kot hudič, ne mara me, nesposobna je do amena in zdaj se je odločila spraviti name.
Vem., da me bodo poklicali in zares skušali doseči, da pridem prej. kar seveda ne morem. Varstva za otroka nimama, še za potem sem ga komaj našla, razen tega je otrok tako neješč da vsak nered in minimalno zanemarjanje povzroči, da ne ej in huša. Sva že bila v bolnici zato in vsaj še dva meseca ga želim imeti pod kontrolo.
Kako bi ve reagirale, če bi vas poklicali, da pridite naza? kako bi jim povedale, da ne? Ker bodo pa gotovo grožnjre v stilu pridi ali pa ne pridi nikoli več.

Ena rešitev je, da gre očka otroka na porodniško in skrbi zanj, medtem, ko si ti v službi.

lp

Joj, prav nič ti ne zavidam. Pač povej da še dojiš parkrat na dan (tud če ni čist res, kaj jih pa briga) in da je čist nemogoče, da bi otroka na hitro odstavila, pa še da nimaš varstva. Ker si omenila da sta bila celo v bolnici zaradi hujšanja, jim mogoče povej da razmišljaš da bi podaljšala porodniško, ne pa da bi prišla prej delat, ker te otrok še potrebuje. Saj veš napad je najboljša obramba. Mogoče kar začni tako, ko te pokličejo, se oglasi in reč joj dobr da ste me poklical, sem vas ravno jaz hotela…samo tolk da vam povem da mi bodo mogoče podaljšali PD ker ima otrok zdravstvene težave. Pa te mogoče ne bodo tako nadlegovali da pridi prej.
Pravno gledano od tebe tega ne morejo zahtevat, ker ti po zakonu pripada porodniška oz. dopust za varstvo otroka.

Ostane ti še inšpekcija za delo….

pri meni so tudi hoteli da pridem prej, situacija je bila hujša ker edini sodelavec ki je bil v službi je dal odpoved in pisarna bila zaprta!!Sem jim povedala da ni možnosti da bi prikinila porodniško.
Ti nič ne morejo , to je tvoja pravica!!!

moj odgovor bi bil: oprostite nimam vatsrva za otroka, ga imam šele po koncu porodniške, če mi najdete varstvo vi, ni problema, in čao in stala bi za tem. če ti je pa ta sluzba resnicno okej, kolektiv vredu, potem bi jaz reagirala drugače, ja ni blema pridem za nekaj uric na teden, več pa ne morem, saj še dojim in se počasi pripravljam na konec porodniške, vmes bi kdaj in kdaj prinesla s seboj tudi otroka in delala od doma, če je tvoje delo lahko tako…pomisli kakšna sluzba ti je sploh to..kajti lahko res ostaneš brez nje, ker te bodo na koncu tako zdrkal, da bos sama hotla stran, đalostno ja.

se popolnoma strinjam iz mya30, in če je stanje tako,da je otrok neješč in da sta bila še v bolnišnici zaradi tega, prosi za podaljšanje porodniške, vsaj jaz bi tako naredila.

lp

Če res ne bi videla možnosti in imela želje it v službo, bi jim sama povedala tako, kot si ti nam. Da pač nimaš varstva in da ga zaradi otrokovih težav tudi ne moreš vlačiti naokrog. Nič preveč ne bi razlagala, kratko in jedrnato, bolj ko se “opravičujemo”, bolj se ponavadi zapletemo. Reševanje problema s kadrom poskušajo prevaliti nate (da imaš zdaj ti problem), običajno taki “brezvestneži” poskušajo tudi čustveno izsiljevati, če te poznajo, da si bolj “mehke” sorte, še toliko z lažjim srcem. Porodniška je naša pravica in konec. Če bi ti res grozili in izsiljevali, jih sicer lahko prijaviš, je pa res vprašanje, kaj bi v takem primeru bilo z odnosi, ko se vrneš.

Srečno!

Jaz sem bila zaradi rizične nosečnosti na bolniški več mesecev. In sem ta čas veliko delala od doma (brez dodatnega plačila od firme, bolniško pa mi je plačeval zavod). Ko sem rodila, je šefica zahtevala od mene, da delam še naprej. Pa sem ji preprosto rekla, da ne bom.

Prav nič ti ne morejo. Samo zlomiti se ne smeš pod njihovimi pritiski. Ne rabiš nobenih izgovorov. V skrajni sili, pa reci šefu, da lahko prideš v službo, če bo on ta čas čuval tvojega otroka, ker varstva nimaš. Tako sem jaz enkrat zaprla usta eni drugi šefici, ki mi je pametovala.

Samo trdna bodi. In pogumna. Za TVOJEGA otroka gre!

Odvisno od tega, kako odgovorno in koliko plačano delo imaš.
Seveda naj ne gre na račun zdravja otroka, a če službo ceniš in si zadovoljna, sploh pa, če tvoje delo ni z lahkoto nadomestljivo, se lahko tudi poskusiš potruditi in si urediš varstvo za otroka. Seveda imaš pravico do porodniške, a gre tudi za odgovornost in odnos do svojega dela in delodajalca.

Mene so tudi klicali, ker se mi je porodniška iztekla poleti, ko so dopusti in pol ljudi manjka. Sem kar rekla – NE! Saj tako delamo cele dneve kot nori, nič ne ostane pravega časa za karkoli, v službo hodim, ko je otrok še napol bolan (razne babica variante), samo da delo v službi ne trpi. Da bi mi pa še tisti prosti čas za otroka vzeli, ki mi zakonsko pripada – to pa ne!
Prepričana sem, da če si bila pridna delavka, da vejo, da se dela ne izogibaš, ne bodo komplicirali. Samo bodi odločna. Nič ne reci, da boš premislila in podobno, ti samo reci NE. To leto je tvoj poklic mama.

Ne pusti se izsiljevati. Ostani mirna in ne razlagaj, zakaj ne moreš. Če boš preveč razlagala, ti bodo našli milijon in eno rešitev (seveda nobene take, ki bi tebi ustrezala), in na koncu se boš morala ti zagovarjati, ker želiš koristiti nekaj, kar je itak tvoja pravica (namesto, da bi se oni opravičevali, ker to sploh zahtevajo od tebe).
Na tvojem mestu bi rekla: Žal ne bo šlo. Zdravnica mi je celo svetovala, naj zaprosim za podaljšanje porodniške. Z otrokovim zdravjem se ne bom igrala. (pa ne razlagaj, kakšne težave z neješčnostjo imata, … To se jih ne tiče – ti samo ponavljaj, da ti je zdravnica tako svetovala.)

Veš kaj,no ja, nobeno delo ni toliko odgovorno, da ne bi mogli najti nadomestila, če jutri čez mene zapelje tovornjak, tudi so 10 mesecev lepo furali brez mene, zdaj imajo problem, ena p…a pa problem z mano in bi me rada v glavo, zdaj naj pa nazaj letim? Ker imam odgovorno delo? Pred porodniško sem visoko noseča delala 12 ur na dan, ker je kadrovska politika tako v riti, da sem delala 2 delovni mesti, izsilili so mi, da nisem šla na dopust in ni ga dnarja, da jim to delam še enkrat. Imam magisterij, 10 let delovnih izkušenj in bom rekla NE. Pa karkoli se zgodi. Hvala vsem, ki ste me utrdile v tem prepričanju. Moj lajf je edenm danes zvečer bom en dan bliže smrti, moj otrok je eden, delodajalcu si pa samo cifra.

Sem že prav razmišljala, kaj naj napišem, da se boš lažje odločila (seveda v korist tebe in otročka). Po temle, kar si zdaj napisala, pa vidim, da v bistvu že ves čas razmišljaš v pravo smer. Na tvojem mestu bi edino poskušala podaljšati porodniško – če sta bila v bolnici zaradi neječnosti, bi morala dobiti vsaj en mesec podaljšanja če ne še več. Z izobrazbo, ki jo imaš, pa ta čas lahko tudi poskušaš najti kaj novega..

Vso srečo!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close