Izsiljevanje
Lep pozdrav,
Smo tričlanska družina, jaz (nezaposlena, polnoletna oseba), mati in upokojen oče. Z maminim bratom smo kupili skupno hišo, ker njen brat ni imel potrebnega denarja – smo mu mi garanti z celo nepremičnino. Torej celotna hiša je pod hipotekarnim kreditom – katerega on odplačuje.
Stvar se je začela zapletati kar kmalu. Naprimer, ko smo zavarovali hišo in je na njegov račun prišel denar za odpravljanje škode na objektu (strehi, v kleti itd.) je denar izginil škoda pa nikoli ni bila odpravljena. Sicer je zavarovalnica rekla, da če on ni odpravil škode – da je v prekršku, vendar so se vsi skupaj kar sumljivo potihnili in občutek imam da zadevo zavlačujejo zanakašč. Dokumentacijo (prijavo škode) je podpisal moj oče. Nadalje so z njegove strani za vse bile prisotne provokacije, konstantne grožnje (npr. mojemu očetu je grozil da bo s plinom razstrelil hišo, moj oče je duševno bolan in zaradi tega upokojen – je shizofrenik), mene – da me bo prijavil da zlorabljam njegova otroka, če podam proti njemu ovdabo (to sicer ni res, me javno blati), meni je grozil da me bo ubil (takrat sem se zglasila pri policiji in je tudi dobil položnico, nadalje policija nič več ne more narediti). Prijavila sem ga tudi na CSD, vendar je odbil se zglastiti pri socialni delavki. Naokoli nas je blatil in lagal, da ne plačujemo elektrike, ki je na njegovo ime. Ko sem mu dala podpisati izjavo, da je denar prejel – je samo rekel, da ni dolažn nič podpisati. Spet nisem mogla nič, razen da mu denar predam. Vsakič mi elektriko naplačuje kot mu je volja.
To je toliko vplivalo na moje zdravje da sem samomorilna in depresivna, sem na psihiatričnem zdravljenju zaradi situacije – mama pa tudi. Dejansko je tudi vdiral v naš dom pred našimi obiski in se drl na mamo in jo poniževal pred gosti. Meni grozi samo ko grem mimo njega, tako da je moje gibanje v lastnem domu omejeno. Na vse skupaj poreče, da smo podpisali in da ne moremo nič – ker smo z njim v kreditu. Največ pritiskata na mojega očeta in mu lažeta da je hiša etažirana, čeprav je iz vložka okrajnega sodišča razvidno da vsakemu pripadajo idealni deleži v 1/4 (so štirje lastniki). Torej on ne želi etažirati hiše, hoče pa ločiti elektriko, gretje in vodo. Mi bi objekt etažirali, še najraje pa prodali in vzeli svoj vložek nazaj in se odselili. Problem se pojavi, da je naš del nepremičnine pod hipoteko. Kaj nam je storiti v tem primeru. Da povem, da sem nezaposlena, nimam denarja, brez socialnih prejemkov in službe. Kaj naj naredim, da zaščitim sebe in svoja starša?
Spoštovani,
Zadeva je zelo pereča, zato vam svetujemo, da se čim prej obrnete na odvetnika po vaši izbiri. Tu vam lahko le okvirno pojasnimo vašo možnost.
Glede na to, da navajate, da ste svoj delež pripravljeni prodati, predlagamo, da ali: s strani odvetnika vašemu stricu pošljete obvestilo o nameravani prodaji, v katerem ga pozovite naj vam sporoči, če bo uveljavljal predkupno pravico.
Solastniki sporazumno določijo način delitve stvari. Za pridobitev lastninske pravice se smiselno uporabljajo določila, ki urejajo pridobitev lastninske pravice s pravnim poslom. Če se solastniki ne morejo sporazumeti, odloči o načinu delitve sodišče v nepravdnem postopku tako, da solastniki dobijo v naravi tisti del stvari, za katerega izkažejo upravičen interes. Predlagamo torej, da najprej poskusite sporazumno, nato pa vložite predlog za delitev stvari v nepravdnem postopku, kjer predlagajte, da hiša pripade stricu, on pa naj vas izplača. Tako bo tudi najmanj zapletov v zvezi s hipoteko. V primeru prodaje namreč hipoteka ostane na hiši.
S spoštovanjem.
Forum je zaprt za komentiranje.