Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Izredne razmere pokazale šibkost države

Izredne razmere pokazale šibkost države

Ta “katastrofa” je samo opomnila ljudi, da morajo biti samozadostni. Kdor nima neke vrste hrane doma za tri ali štiri dni (ne rabi biti raznovrstna prehrana po prehranski verigi, samo da je nekaj kalorij), je nezrel. Kdor naredi novogradnjo tako, da hiša ne funkcionira nekaj dni brez elektrike ali plinovoda ali česarkoli od zunaj je tudi čudak. Eno je alarmantno poročanje, drugo pa je dejansko stanje. Verjamem, da se ljudje dejansko sami znajdejo, če je treba.
Škoda na infrastrukturi bo ogromna in pri nas jih moram pohvaliti, kako hitro je elektro uredil stvari. Tudi ceste so bile super glede na zahtevnost razmer. Kolegi v okolici Bostona so bili pred par leti v začetku novembra tudi 4 dni brez elektrike. Hiša se jim je ohladila na 12 stopinj. Kolikor vem, je tam sama ravnina. Pri nas je veliko bolj zahteven teren.
Bojim pa se, kaj se bo zgodilo, ko bo potrebno plačati nekatere račune za intervencije. Denimo gorivo za agregate. Bo to šlo ali se bo pojavilo, da roba dejansko ni bila kupljena preko javnega naročila? To se mi zdi edino področje, kjer država ni pripravljena, ker ni zdrave pameti.

ja in niti toliko niso bili sposobni, da bi tega dobrotnika sperjeli z vojaškimi častmi:

http://www.rtvslo.si/evropska-unija/van-rompuy-slovenija-je-opravila-dobro-delo-a-je-treba-reforme-nadaljevati/328967

Verjetno vsa ta katastrofa kar prav pride, da bomo lahko krepili konkurenčno sposobnost.

Na takšne izredne razmere, ki se zgodijo na vsakih 100 let ne moreš biti pripravljen, ker so nepredvidljive, nenapovedljive. Najlažje je pljuvat čez vse, namesto da bi iskali rešitve.

Lepo napisano! Življenje nam prinaša preizkušnje in na nas je kako se spopadamo z njimi. Najlažje je kritizirati nekje varno izza monitorja. Kritik nikoli ne gre v boj, ampak po končani bitki pride na bojišče in postrelja ranjence. Torej ne streljajmo, raje pomagajmo po svojih najboljših močeh, da bi nam bilo lepše.[/quote]

Zaradi tako prestrašenih državljanov kot si ti, smo tu, kjer smo. Sodelujoči kritiziramo organizacijo in ne pogumnih gasilcev, reševalcev ipd.

Po mojem smo kar pripravljeni. Pripravljene niso samo glave nekaterih, ki mislijo, da je vsak dan vse na voljo in da pot v službo vsak dan traja točno N minut.

Po mojem smo kar pripravljeni. Pripravljene niso samo glave nekaterih, ki mislijo, da je vsak dan vse na voljo in da pot v službo vsak dan traja točno N minut.[/quote]

Se strinjam. In nekateri vedno računajo na druge, da bodo pravilno in pravi čas ukrepali za njih (ter namesto njih). O svojem prispevku se pa ne sprašujejo.

Lepo napisano! Življenje nam prinaša preizkušnje in na nas je kako se spopadamo z njimi. Najlažje je kritizirati nekje varno izza monitorja. Kritik nikoli ne gre v boj, ampak po končani bitki pride na bojišče in postrelja ranjence. Torej ne streljajmo, raje pomagajmo po svojih najboljših močeh, da bi nam bilo lepše.[/quote]

Zaradi tako prestrašenih državljanov kot si ti, smo tu, kjer smo. Sodelujoči kritiziramo organizacijo in ne pogumnih gasilcev, reševalcev ipd.[/quote]

“Prestrašeni državljan” že nekaj dni pomaga prijateljem odstranjevati škodo.

Zaradi tako prestrašenih državljanov kot si ti, smo tu, kjer smo. Sodelujoči kritiziramo organizacijo in ne pogumnih gasilcev, reševalcev ipd.[/quote]
Prestrašenih? Ne kritiziraš pogumnih gasilcev in v isti besedi skritiziraš nekoga, ki pomaga in nekoga o katerem pojma nimaš. Sram te naj bo.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

ja seveda država je velika mama, ki čuva svoje piščančke. izredne razmere so se dogajale in še se bodo. ziher je samo smrt in čist nič drugega.

Sicer je pa res čudno, da se (kot sem do zdaj mislil) z (neo?)liberalizmom koketirajoča antilopa pritožuje nad šibkostjo države 😉

“Prestrašeni državljan” že nekaj dni pomaga prijateljem odstranjevati škodo.[/quote]

Aja? Jaz sem pa mislila, da tolažiš svojo najdražjo nekje pod deko. 🙂

Bližnjemu? Jaz sem s ptuja Ptuj in okolica so v idealnem stanju….. Če bi Država ali pa vsaj Civilna zaščita organizirala 1 avtobus (ali po potrebi več) bi lahko 10 ur na dan prostovoljno pomagal če treba… še čaja pa sendviča ne rabim bi si ga sam vzel zraven…. samo prevoz in organizacija dela je potrebna…. Seveda se Civilna zaščita ko sem jih 2x klical ne javi.

Daj ne bluzi…. lani so ble tudi IZREDNE poplave…. pa takrat izredno v železnikih pa že zadnjih 5 let poslušam vsako leto ob vsakem dreku da je IZREDNA RAZMERA 1x na 100 let…. mi nismo na nič pripravljeni….. Lahko pa se pripraviš če je volja na državnem nivoju in pobude pravšnje.

.............................................................................................. [b]''Your time is the greatest gift you can give to someone.'' - Rick Warren[/b]

Mislim, da je dobro, da preberete ta člen iz Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Jaz to berem takole – ko začne občina (lokalna skupnost) pokati po šivih zaradi nudenja pomoči, šele potem se lahko drugi vključijo. Pri vojski pa je podan celo kumulativni pogoj – če ni potrebna za izvajanje obrambnih nalog. In to v mirnodobnem času?

14. člen
(načelo postopnosti pri uporabi sil in sredstev)
(1) Lokalna skupnost uporabi za zaščito, reševanje in pomoč ob naravni ali drugi nesreči najprej svoje sile in sredstva.
(2) V primerih, ko zaradi velikega obsega nesreče oziroma ogroženosti, sile in sredstva lokalne skupnosti niso zadostna ali niso zagotovljena med sosednjimi lokalnimi skupnostmi, država zagotavlja uporabo sil in sredstev iz širšega območja.
(3) Vojsko in obrambna sredstva je mogoče uporabiti za zaščito, reševanje in pomoč, če razpoložljive sile in sredstva ne zadoščajo za nujno reševanje ter pomoč in če vojska ni nujno potrebna pri opravljanju obrambnih nalog.

12stopinj ima bajta moje babice cez celo leto. Poleti je super hladna, pozimi pa…ti rit orimrzne na wcju pa zmrzujes ko vol v postelji. Ogrevana je samo kuhinja ko se kuha na drva… Kolega iz Logatca je ze drugi dan brez elektrike. Cela skrinja se je odtalila… Ne vem,zakaj ni hrane pospravil pod sneg zunaj…morda zato ker so ipak prenizke temperature :/

Skrinja je velik problem. Zunaj je sedaj teoretično gledano pretoplo. Živila bi naj bila zamrznjena pri -18. Tu te reši le agregat. Razmišljam, da bi enega manjšega moral imeti v rezervi. Res pa je, da zna biti to velik problem, ko bi ga res rabil, ker bi stvar moral vsake toliko realno preizkusiti, servisirati kljub skoraj nič rabe in še imeti nekaj goriva na voljo (spet menjavati zalogo). Podobno kot sirene vsako prvo soboto v mesecu. Pravzaprav se sirene mnogokrat rabijo, ker so požari pogosti. Več kot 1 dan brez elektrike pa redkost.
Po drugi strani, v skrinji je za nekaj 100 € vrednosti. Saj je hrane škoda, ampak prehuda katastrofa spet ni.

Eni pač iščejo dlako v jajcu, tak kot niso sami s seboj zadovoljni, niso tudi z drugimi in nič jim ni prav.

Skratka gre za šibkost uma … pri takih ljudeh.

Daj ne bluzi…. lani so ble tudi IZREDNE poplave…. pa takrat izredno v železnikih pa že zadnjih 5 let poslušam vsako leto ob vsakem dreku da je IZREDNA RAZMERA 1x na 100 let…. mi nismo na nič pripravljeni….. Lahko pa se pripraviš če je volja na državnem nivoju in pobude pravšnje.[/quote]

Takšnih razmer kot so te dni, še ni bilo. Imaš prav, tudi pred 100 leti ne. Namesto, da sediš za PC, pojdi ven, pomagaj sosedu…tako se to začne. Ne čakaj, da vojska pride do tebe.

Še enkrat!
Dokler zakona ne bodo napisali operativci je zakon navaden PD. Ja pičkin dim, dobro si prebrala!!
Toliko sposobnih operativcev je v civilni zaščiti in med gasilci, da se ti niti ne zdi!

NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!

Ha, nekateri najprej preverijo, če obstaja zakonska podlaga z natančnimi navodili, kako se obnašat v žlednih razmerah. 🙂 antilopa, reci vladnemu vrhu, naj že enkrat reši problem korupcije…

Matkic, kaj si klical na stacionarni telefon? 🙂

Daj ne bluzi…. lani so ble tudi IZREDNE poplave…. pa takrat izredno v železnikih pa že zadnjih 5 let poslušam vsako leto ob vsakem dreku da je IZREDNA RAZMERA 1x na 100 let…. mi nismo na nič pripravljeni….. Lahko pa se pripraviš če je volja na državnem nivoju in pobude pravšnje.[/quote]

Takšnih razmer kot so te dni, še ni bilo. Imaš prav, tudi pred 100 leti ne. Namesto, da sediš za PC, pojdi ven, pomagaj sosedu…tako se to začne. Ne čakaj, da vojska pride do tebe.[/quote]
Ja komu pa ti pomagaš no hahaha

"No one can make you feel inferior without your consent." - Eleanor Roosevelt.

Takšnih razmer kot so te dni, še ni bilo. Imaš prav, tudi pred 100 leti ne. Namesto, da sediš za PC, pojdi ven, pomagaj sosedu…tako se to začne. Ne čakaj, da vojska pride do tebe.[/quote]

KOMU NAJ VENI pomagam… Ptuj je čist… imamo lepo zimsko vreme in ambient… nihče ne rabi pomoči že od sobote… v soboto pa sem pomagal kolko je pač blo.

ne govori spet na pamet ribica ker mi to gre najbolj na živce…. jaz ti govorim da je pomoč potrebna na ZAHODU DRŽAVE jaz pa sem iz SEVEROVZHODA a razumeš al te geografija jebe preveč? Je pa res da nebom zapravil 15€ + malco + čaj da grem z lastnim avtom tja…. ampak če bo pa Civilna zaščita (ČE BI) organizirala 1+ avtobus za pomoč na zahod bi pa bil prvi na njem 🙂

koordinacija je v Sloveniji KATASTROFA….. moja sestrična ki je 15 let stara bi bla boljša v tem.

Klical na VSE telefone + oglasil sem se na sedežu Civilne zaščite Ptuj! point je da ko je blo najbolj hudo bi moral nekdo organizirat možne prostovoljce ki se takrat pojavijo in jih KOORDINIRAT ter pošiljat na teren…. namesto tega so vsi pripadniki CZja bili na terenu mi pa smo bili prepuščeni sami sebi….

To je problem nesreč da ni koordinatorjev in organizatorjev… teh pa ne MORE bit če je ta glavni idiot v glavi in ima 3k plače…

.............................................................................................. [b]''Your time is the greatest gift you can give to someone.'' - Rick Warren[/b]

Matkic, ko bodo iz cz nazaj in se bo stanje normaliziralo, spet pojdi tja ali kliči ali se javi za generalnega koordinatorja koordinatorjev, tako bo naslednjič na Ptüji in po celi državi vse drugač. 🙂 ali pa že zdaj pošlji sms. Verjetno pa imajo ti civilniki čez leto tudi usposabljanja in ne verjamem, da bi kar vsakogar spustili na najbolj krizna območja, da ne bi imeli potem z njim več dela kot s samim reševanjem.

Preberite si v Kamničan.si, kako se rešujejo problemi. In kaj so prioritete.

Preberite si dobro tudi to:

Če kje, potem med gasilci, prostovoljci, gozdarji, še obstaja beseda tovarištvo. In to z velikim T. Beseda HVALA je veliko premalo, a zadovoljni in mirni obrazi občank in občanov, naj vam bodo tiha in spoštljiva zahvala za vse, kar ste in boste naredili za posameznika.

Takole bi lahko letos pričeli graditi ceste , kot so včasih delale mladinske brigade. Kajti ceste bodo hudo luknjaste, avtomobili pa vedno lepši in hitrejši. Nekaj pa tukaj ne gre skupaj.

poglej neda se mi prerekat in debatirat o tem point je samo v tem da takrat ko prostovoljci pridejo če ni koordinatorja in če ne vedo kam se naj obrnejo da pomagajo je brezveze…. Primer sem dal za lani ob poplavah ko sem v času ko so svetili alarmi ob Dravi želel pomagat in nosit vreče za potencialne nasipe…. še 2 taka sva bila…. če bi naju nekdo na CZ skoordiniral (ker za to pač ne rabiva usposabljanja kajne?) bi bilo 6 rok več (oz 4 če odšteješ tega ki bi moral koordinirat namesto da je delal) ki bi noslo in utrjevalo nasip…..

Elektro ”joka” kako bo popravilo električnega omrežja dolgotrajno…. 8000 vojakov bi lahko čistilo to in bi blo v 48 urah vsega konec in bi delavci Elektra brez težav popravljali in delali svoje delo.

Žal je tako da more Civilna Zaščita dat zeleno luč VOJSKI da lahko ta pride….. to je pa glupost brez meja.

Kot so različni komentarji tukaj, smo različni tudi ljudje. Vsak drugače vidi, dela,….

Vsi pa se strinjamo – gasilci si zaslužijo ogromen hvalospev, saj v tem so najbolj našpukali. CZ je tako- tako. Nič drastičnega, ne pa tudi povsem zanemarljivo.
Delavci elektra so pridni, ampak – pri nas so drogovi stari, eni celo skoraj strohneli, napeljava/kabli med vejami oz krošnjami dreves – ta lom še mene ne preseneti, torej tudi teh delavcev ne bi smelo. Logika je, da že veter lahko naredi škodo ob takem stanju. Ampak – v Sloveniji se s težavami ubadamo takrat, ko nastanejo. Preventive se skoraj nikjer ne pozna. Na žalost.
Seveda se ne bi dalo preprečiti te katastrofe, ampak – omililo bi se jo pa lahko, če bi vse te službe, podjetja, ustanove,… kdaj prisluhnile državljanom. Če pokličeš, poveš kaj si opazil te odpravijo z kratkim – bomo že prišli. Sedaj pa…. panika.
Ne obsojam vseh, prepričana sem , da nobeden od teh, ki jih kdaj dobiš na telefon ni sedaj na terenu, ampak si lepo greje svojo rit.
Pri nas imamo delno elektriko (pol hiše samo), vem da so drugje še krepko na slabšem. Ampak – jaz čistim našo cesto, polomljene veje, odžagam kar visi dol – pa je v ulici kar precej krepkih moških. In ko me je eden videl, se mi je režal kako sem nora, namesto da bi pomagal. To marsikaj pove o človeku. Me sicer ne gane, gre za moje zadovoljstvo, da moj avto nima risov od vej, ampak – takšni so tipični slovenčki. Briga jih za sočloveka, soseda, … In vsekakor – pomagam kjer lahko, ter kadar lahko. Pa ni važno kdo je. In če bi bili vsi taki, bi bilo marsikaj že rešeno, manj ljudi na urgencah. Samo miselnost bi morali spremeniti malenkost.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close