Izredna odpoved – pogoji
Prosim za pomoč, situacija je takšna:
V podjetju (d.o.o.) sem redno zaposlen od leta 2007 dalje.
V zadnjih letih ter mesecih so pa nastali večji problemi oz. nepravilnosti iz strani delodajalca. In sicer:
– Neizplačan regres za leto 2011 ter letošnji 2012
– Neplačani obvezni prispevki za socialno varnost iz delovnega razmerja (prispevki so poravnani do 01.01.2012)
– Neizplačani zadnji dve plači (za mesec junij ter julij,15.9 oz. neslednji delovni dan, bo morala biti izplačana že tretja plača, katere pa verjetno tudi ne bo)
Naj povem, da sem našel že drugo zaposlitev, kjer bi z delom lahko nastopil nekje med 1.10. ter 15.10. 2012 ali prej, če se bo delovno razmerje prekinilo sporazumno,brez odpovednega roka
Kot vem, se lahko v mojem primeru sklicujem na 112. člen ZDR
– mu delodajalec trikrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plačila za delo ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku,
Torej imam pravico, da po 3 mesecih neplačanih obveznosti s strani delodajalca (torej v mojem primeru 18.9.2012) svojega šefa pisno pozovem, da me poplača, istočasno pa obvestim inšpektorat za delo.
Sedaj pa me zanima slednje:
1) delodajelec ima potem 8 dni, da mi izplača dolg, ali to pomeni 8 delovnih dni ali navadnih dni?
2) ali mi mora delodajalec v teh 8 dni dni poravnati kompleten dolg (zadnje tri zaporedne plače ali lahko samo delno)?
3) torej, če mi delodajalec v tem roku ne poravna obveznosti, imam možnost vložiti izredno odpoved, katera začne veljati takoj, ko jo je prijel? Naj me kdo popravi, če sklepam napačno!
in sedaj vprašanje,katero me še najbolj zanima:
Ali lahko jaz sedaj vložim redno odpoved, z enomesečnim odpovednim rokom, tako da bi delovno razmerje zaključil z dnem 31.09.2012 vmes v tem mesecu, bi bili pa izpolnjeni pogoji (3 neizplačane zaporedne plače) se pa poslužim izredne odpovedi ter prijava delovnem inšpektoratu (kot sem opisal že zgoraj)
Torej je to možno narediti tako, kot sem si ga v tem primeru zamislil?
In še za konec, naj mi nekdo svetuje:
Kako bi bilo najbolje ukrepati v mojem primeru?
Spoštovani,
najbolje v vašem primeru je, kot ste že sami ugotovili in glede na dejstvo, da ste že našli zaposlitev pri drugem delodajalcu, odpoved pogodbe o zaposlitvi, pri čemer morate glede na izbrano vrsto odpovedi malo špekulirati: v kolikor ste prepričani, da vam delodajalec tudi v roku 8 dni po pozivu ne bo plačal dolgovanega zneska ter so tudi sicer izgledi za izboljšanje finančnega stanja sednajega delodajalca slabi, dajte raje redno odpoved z 1 mesečnim odpovednim rokom, na zadevo pozabite in pojdite naprej (da se razumemo, še vedno seveda delodajalca takoj s tožbo terjajte za neplačane plače+prispevke+davke). V kolikor vam delodajalec ne bo izplačal treh plač zaporedoma in so izgledi, da bo sicer denar za to imel, v 8 dneh po tem,ko ga pozovete k plačilu le-teh, podajte izredno odpoved (tudi, če bi delodajalec po prejetem pozivu izplačilo 3 plač izvršil, je izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi zakonita) – gre namreč za to, da ste v primeru izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi upravičeni tudi do odpravnine, določene za primer redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov in do odškodnine najmanj v višini izgubljenega plačila za čas odpovednega roka.
Še tole: 8 dni pomeni 8 navadnih dni, torej štejete v ta rok tudi sobote, nedelje in praznike.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.