IZREDNA ODPOVED IN BOLNIŠKA
Pozdravljeni.
Zaposlena sem v podjetju za določen čas, pogodba mi ppoteče konec julija drug mesec, zaposlila sem se meseca marca. Sem na bolniški, delodajalec me je poklical prejšnji teden in mi povedal, da z mano ne želi več sodelovati, naj pridem podpisat izredno odpoved. Ker se mi to še nikoli ni zgodilo, me zanima, na kaj moram biti pozorna. Za vsak odgovor se že vnaprej zahvaljujem.
LP, Katja.
Če ste na bolniški nimate kaj hodit v službo. Zakaj bi sami dajali glavo na giljotino. naj vam jo pošljejo domov.
Težko je reči na kaj bodite pozorni. Ko boste dobili papirje boste povedali kaj notri piše. V vsakem primeru morate biti predhodno povabljeni na zagovor. Brez tega odpoved ne bo formalno pravilna.
Pozdravljen “manuel”,
da Vam delodajalec izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, ni potreben niti Vaš podpis niti kakršnakoli druga aktivnost, zato ni nobenega razloga, da hodite v službo (podpisovati potrdilo o prejemu odpovedi), še posebej ne v času bolniškega staleža.
ZDR v 2. in 3. odst. 83.čl. določa, da Vam mora delodajalec pred izredno odpovedjo omogočiti zagovor, pri čemer mora biti v pisnem vabilu na zagovor naveden obrazložen razlog, zaradi katerega Vam delodajalec namerava odpovedati pogodbo o zaposlitvi. Kar tako Vam torej delodajelc ne more izredno odpovedati pogodbe o zaposlitvi oz. če Vam jo, gre za nezakonito odpoved.
Ko boste prejeli pisno vabilo na zagovor, boste izvedeli za razlog, iz katerega Vam delodajalec želi odpovedati pogodbo (v kolikor Vam razlog še ni znan), nato pa se boste lahko pripravili, da podate kvaliteten zagovor in ovržete morebitne neresnične očitke delodajalca.
Če si res bolna in ne glumiš bolniške, potem jim razloži, kaj je s teboj narobe in da bi rada obdržala službo, ker se ti ne zdi fer, da te mečejo ven samo zato, ker si človeško bitje in si pač zbolela. Če pa ni čisto tako, pa ne bodi neumna, imej službo do konca julija, potem ti je pa itak ne bodo podaljšali, če te že zdaj na silo ven mečejo, ko sploh nimajo te pravice, ker si bolna in bi ti morali dati mir. Ampak vsaj do konca julija pa imaš delo in imaš malo več časa, da vmes iščeš drugo službo.
Čist nečloveško je, če se te hočejo čez noč znebiti, ker si pač zbolela. Razen, če je za tem kak drug razlog? To boš sama boljše vedela…. Verjetno v taki firmi tudi nočeš delati dolgoročno.
Vse se zahvaljujem za odgovore.
Sem sama s predšolskim otrokom, v podnajemu, brez staršev. Zadnja stvar je ta, da bi glumila bolniško in se za izostanek v službi izgovarjala na svoje zdravje, veliko raje sem v službi kot pa da laufam okoli od doktorja do doktorja.
Ne vem kakšni bi bili odnosi v službi, če bi ostala in ne bi podpisala odpovedi, glede na to, da so mi jasno in glasno povedali, da me nočejo več (ker so dobili nekoga drugega). Ne vem kako je potem z denarno socialno pomočjo, dokler ne dobim druge službe, če podpišem odpoved, namreč, nadomestilo na zavodu mi ne pripada, ker nisem bila 9 mesecev zaposlena.
Forum je zaprt za komentiranje.