Najdi forum

izrazi

Za tole sporočilo sem dobila navdih pri Babi, ki je v primorščini napisala recept za miške. Zelo zanimivo se mi zdi, ko katera starejša kuharica uporablja svoje domače izraze za sestavine. Na naš okoliš (Posavje Krško) sem se že malo navadila, pa me zanima kako je drugod.

Putr in cukr sta udomačena že v celi Sloveniji, za cvible (rozine), agurke (kumarice) in zemel prezel (prepražene kruhove drobtine) pa sem se nekoliko namučila. Ko sem poslušala recept, nisem nikoli hotela motiti kuharico med pripovedovanjem – na koncu pa mi je kaj ušlo.

No, pa ločim tudi med protvanom in plehom – sta dve različni posodi za peko v peči. Pri nas smo še nedolgo tega pozimi občasno kuhali kosila v krušni peči. Okus hrane se ne da primerjati s pečico ali štedilnikom. Tudi navaden kuhan krompir v olupkih ima čisto svoj okus. Da ne govorim o pečeni proseni kaši ali fižolu in kislemu zelju. Najbolj okusno pa je pregreto mleko.

Lepe pozdrave vsem

Ela

Ela,hej!
Me veseli,da imas tudi ti posluh za Past time.
V Angliji zelo rada obiscem trgovino s tem imenom,kaj vsega v njej ne najdes. Na Dolenjskem in notrnjskem pri mozevih sorodnikih se zdaj dalajo v peci in je res okus dober,nekaj drugega,pa crna kuhinja.
Na Primorskem so kuhali na odprtem ognjiscu.Pec je bila samo za kruh,vsaj pri moji noni tako.

cvible in cebibe zelo podobno ;zemel prezel pa prvic slisim in agurke tudi

No prezelni ze,celega izraza pa se ne.Nona je rekla mrvice.Na cmoke ,rezance je vedno dala ” na masli scvrte mrvice”,pa se mlade nasekljane orehe zraven.

Ti bos pa meni lepo razlozila razliko med protvanom in plehom.
Pleh pravimo kovinski plosci in tudi pekacu iz kovine.Nona je vedno rekla,da je kruh na cieglu boljsi od kruha na pliehu.
ciegu opeka
Z agurkami bom potegnila povezavo.V italijanscini in posledicno tudi na Primorskem so lubenice angurie. l’anguria le angurie

Zdaj sem se spomnila.Si ti mogoce tista Ela,ki je sprozila toliko razprave okrog kokosove torte?To je bilo vprasanj,odgovorov,nasvetov za Vesno.

Lep pozdrav Babi

za agurke tudi jaz še nisem slišala, ampak vem da se kumaricam po nemško reče “gurken”

pleh..ali neke vrste kovinska plosca se /kolikor vem!???/ uporablja v peci!? za peko kruha itd… pratvandl ..pa je verjetno iz nemscine -bratvandel /brat=pecenka, vndel= ponev-…/ to naj bi bila razlika!=???
mogoce se kdo ve kaj bolj natancnega!! zal nimam pri roki nemskega slovarja! lp petra

Pozdravljene!
Tudi meni so všeč stari izrazi. Pimer , moj oče je prav alergičen na italijanske izraze (ker on je trpel pod italijani – fašisti). Jaz pa se jih zelo rada spomnim in nanje spomnim tudi hčer. Pečem v fornotu (pečica) za peko pa mi ne uporabljamo putra, ampak mslo, cebibo, cukr, šnopc za štravbe (flancate), pečemo pa na plehu (pekač). Kuhamo kuhnje (mineštre) kot sem že enkrat povedala, krompir, grah, vrzote, kapuz in drugo u kozici (dušeno). Delamo frtalju….
Pozdrav od none Karoline, ki se malo oglasi, pa več bere, posebno naši Babi.

Hej,nona Karolina!Ves,kolikokrat mislim nate,se posebno v vlogi nove none!
Kako kaj puncka raste? Si te kar predstavljam,kako hitis po sluzbi k hcerki,da malo popestvas. malcico. ali pupco.Ja,ti nasi domaci izrazi,kar zapojejo v usesu.
Izrazov se dobro spomnim in spoznam takoj ,kdo je iz mojih krajev,govoriti pa ne znam v narecju.Bi izpadlo spakedrano,sem premajhna odsla od tam.

Moja mama se je stalno tresla,ko ni bilo oceta pravi cas domov z dela v Gorici,ker je s prijatelji vedno izzival fasiste.Veckrat je prespal v zaporu,ker ce ne drugega,so na Corsso D’Italia zapeli na ves glas lepo slovensko
pesem.

Si videla post posvecen moji noni”Nonini recepti”?
Ko sem napisala kuhnja,sem si rekla,da nihce ne bi uganil,da je to minestra. Reces tudi ti kroh?Sicer se iz svojih otroskih let spomnim,da so se vedno norcevali fantje sosednjih vasi drug iz drugega zaradi dolocenih narecnih izrazov,pa so vsi govorili isto narecje.

Ko smo bili nekoc v druzbi starsev na Pomjanu nad Koprom na kosilu,sem pri hisi zagledala zbrinculo in se razveselila:Tata,glej jo zbrinculu!
Pogledal me je in me objel:Pa kaj se se spomnis tega izraza?Kako dolgo ga nisem slisal. Mislim,da je pogresal Gorisko.

Lepo je bilo poklepetati s tabo.Si videla,kaj so mi dekleta in Primoz skuhali?
Bi lahko prisla tudi ti? Lepo se imej Babi

Razlika med plehom in protvanom je v višini stranice. Pleh je čisto nizek pekač (ali plošča) medtem ko ima protvan vsaj 5 cm visoko stranico. Obe posodi pa sta kovinski. Glinena posoda pa ima spet drugačne izraze. Latuca se uporablja za pregrevanje mleka, piskr pa je trebušasta glinena posoda za kuhanje.

Lp Ela

PS: nisem tista “tortna” Ela. Sem tista Ela, ki ji nikakor ne uspe speči peciva in se zato redno vabi na obisk k tistim, ki to obvladajo.

Hej,Ela,zdaj ze vem.Ti si tudi tista,ketere prijateljica je sprasevala za princeskine krofe.Ni res?
Tvoji izrazi so mi zelo vsec.Malo sem zastrupljena s starimi stvarmi.

Lep dan Babi

Rusi so mnogo besed prevzeli od Nemcev, jih malo porusili in udomačili. Tako recimo avtomobilu pravijo kar mašina, pomaranči apelsin, želežniški postaji vakzal itd, kar kaže, da se v zadnjem stoletju z gramatiko niso kdo ve kako trudili, saj so vse te stvari novejšega izvora. Tako bi se dalo sklepati, da je tudi kumara, agurek prišla k njim v zadnjem stoletju, je pa danes tam skoraj nepogrešljiva pri hladnih zakuskah in vodki.
Rusi, pa tudi naši nekdanji bratje Srbi, vedno k žganim pijačam radi ponudijo svežo ali vloženo zelenjavo, vloženo kot kislo zelje, ne pasterizirano kot pri nas. Rusi seveda tudi kaviar in slane ribe, Srbi pa poleg obvezne ljute paprike tudi slan sir.
Ko sem proučeval kuhinje raznih narodov, mi je nehote padla v oči tudi zanimiva podrobnost, da je Stalin spravljal svoje goste pod mizo z vodko, sam pa trdno ostal na nogah. Seveda, stari pivski maček je požiral slanike in slan kaviar kot kakšna debeluška čokolado, njegovi fini gostje pa bolj z evropskim občutkom.
K nam pa so izraz agurek brzčas prinesla brhka ruska dekleta, tudi zdravniki alternativci, pa naši šoferji, ki vse češče zahajajo na področja nekdanje SZ.
Vidite, kako koristno je druženje, toda drage gospe, popazite na svoje može, da jim z vodko zaliti agurek v družbi brhkih deklet ne ostane v grlu.
Tu vam še s…. ne bo pomagala.

Lep pozdrav

Stane

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close