Izračun potnih stroškov
Za obračunavanje stroškov prevoza na delo in iz dela se uporabljajo določila Uredbe o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo. Ta glede povračil stroškov pravi:
(3) Javni prevoz po tej uredbi je prevoz, ki je pod enakimi pogoji dostopen vsem uporabnikom prevoznih storitev in se izvaja v komercialne namene, razen prevoza, ki se opravlja z osebnim ali s kombiniranim vozilom. Javno prevozno sredstvo po tej uredbi je prevozno sredstvo, s katerim se opravlja javni prevoz. Postajališče po tej uredbi je mesto, kjer je mogoče uporabiti javno prevozno sredstvo in je kot tako določeno v aktih prevoznika.
(4) Če je najbližje postajališče od običajnega prebivališča oddaljeno več kot en kilometer, se v davčno osnovo poleg povračila stroškov iz prvega odstavka ne všteva povračilo stroškov prevoza do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in le-temu najbližjim postajališčem.
(5) Če delojemalec iz utemeljenih razlogov ne more uporabljati javnega prevoza, se v davčno osnovo, ne glede na tretji in četrti odstavek tega člena, ne všteva povračilo stroškov prevoza do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela.
(6) Za določanje oddaljenosti v skladu s tem členom se upoštevajo najkrajše običajne cestne povezave.
Uredba ne omenja prevoza po ozemlju druge države. Če v vašem primeru javni prevoz ni organiziran in se v službo pripeljete po najkrajši poti preko Italije, potem vam delodajalec povrne vsak polni kilometer, ki ste ga na poti v službo in domov opravili.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
delam v šolstvu. Moje dela obsega vožnjo na matično šolo in tudi na podružnične šole. Pot za vožnjo med podružnicami mi obračunavajo kot prevoz na delovno mesto, ne pa kot prevoz med delovnimi mesti.
Če prav razumem, mi delodajalec med vso to vožnjo ni dolžan kriti škodo morebitne poškodbe, kljub temu, da v nekem smislu to je službena pot.
Hvala za obrazložitev, lp
Pozdravljeni
Delam v trgovini. Potne stroške mi krijejo v visini mesečne karte javnega prevoza. Vendar pa mi vedno plačajo samo znesek za dni ki sem jih oddelala. Torej 17 ali 19 delovnih dni. To znese tudi 8,eur manj kot je mesečna karta. Ampak jaz moram mesečno karto kupiti in plačati v celotnem znesku. Ne samo za 17 dni. Torej jaz plačam karto 27eur , povrnjenih dobim samo 19 eur. Ali je to pravilno?
Forum je zaprt za komentiranje.