Izračun potnih stroškov
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=232#2008_08_3
Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, do višine stroškov javnega prevoza od običajnemu prebivališču najbližjega postajališča do mesta opravljanja dela, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča.
Če je najbližje postajališče od običajnega prebivališča oddaljeno več kot en kilometer, se v davčno osnovo poleg povračila stroškov iz prvega odstavka ne všteva povračilo stroškov prevoza do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in le-temu najbližjim postajališčem.
Koliko bi morali znašati potni stroški opravljeni v avgustu, če sem se z lastnim avtomobilom peljala na izobraževanje in opravila 138km (po avtocesti)?
Kolikšna dnevnica mi pripada, če na seminarju ni bilo organizirane prehrane, od doma pa sem bila 11 ur?
Sem že brskala po http://www.racunovodja, pa se izplačilo ne ujema s tistim, kar sem dobila? So možni kakšni odbitiki?
Hvala vnaprej!
) Če delojemalec iz utemeljenih razlogov ne more uporabljati javnega prevoza, se v davčno osnovo, ne glede na tretji in četrti odstavek tega člena, ne všteva povračilo stroškov prevoza do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela.
Zgoraj je kopirano iz Uredbe o povračilu stroškov….(link je višje do računovodja.com).
Glede na utemeljeni razlog vam pripada 0,18 eur na kilometer.
Vprašanje obračunavanja potnih stroškov na delo in iz njega.
Vozim se vsak dan 34 km (ena smer) na delo. V pogodbi je navedeno da mi potne stroške plačajo v višini mesečne karte javnega prevoza, kar je ok.
Opazila sem, da mi pri obračunavanju porevoza na delo odbijajo proste delovne dni in dopuste (primer 3 dni dopusta = minus tri dni prevoza na delo), kar zmanjša vrednost mesečne karte javnega prevoza, kot je navedeno v pogodbi.
Sprašujem ali je to zakonsko dovoljeno ter smiselno? V primeru nakupa mesečne vozovnice je cena fiksna, ne glede na to kolikokrat se boš peljal….
Hvala za odgovor.
X-B-C,
Če imate v pogodbi napisano, da Vam povrnejo mesečno karto, Vam ne morejo odbijati proste delovne dni. Razen če ste celi mesec odsotni. Saj Vi morate si kupiti mesečno karto.
Delodajalec naj preide na povpračilo dnevnih kart, potem lahko izplačuje samo delovne dni.
Enako problematiko smo imeli mi v našem podjetju, pred 12 leti.
Vidim, da je bilo že vse napisano.
Lahko samo še povzamem.
Glede prevoza poglejte v kolektivno pogodbo.
Je pa tako kot je že napisala Dominika in kakor opredeljuje uredba o povračilu kilometrice – citiram:
(1) Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, do višine stroškov javnega prevoza od običajnemu prebivališču najbližjega postajališča do mesta opravljanja dela, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča.
(2) Mesto opravljanja dela po tej uredbi je mesto, kjer se delo opravlja oziroma se začne opravljati. Običajno prebivališče po tej uredbi je prebivališče delojemalca, ki je najbližje mestu opravljanja dela. Drugo prebivališče delojemalca je običajno prebivališče po tej uredbi le, če se delojemalec od tam vsaj štirikrat tedensko vozi na mesto opravljanja dela.
(3) Javni prevoz po tej uredbi je prevoz, ki je pod enakimi pogoji dostopen vsem uporabnikom prevoznih storitev in se izvaja v komercialne namene, razen prevoza, ki se opravlja z osebnim ali s kombiniranim vozilom. Javno prevozno sredstvo po tej uredbi je prevozno sredstvo, s katerim se opravlja javni prevoz. Postajališče po tej uredbi je mesto, kjer je mogoče uporabiti javno prevozno sredstvo in je kot tako določeno v aktih prevoznika.
(4) Če je najbližje postajališče od običajnega prebivališča oddaljeno več kot en kilometer, se v davčno osnovo poleg povračila stroškov iz prvega odstavka ne všteva povračilo stroškov prevoza do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in le-temu najbližjim postajališčem.
(5) Če delojemalec iz utemeljenih razlogov ne more uporabljati javnega prevoza, se v davčno osnovo, ne glede na tretji in četrti odstavek tega člena, ne všteva povračilo stroškov prevoza do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela.
(6) Za določanje oddaljenosti v skladu s tem členom se upoštevajo najkrajše običajne cestne povezave.
(7) Če ima delojemalec pravico do uporabe službenega vozila za privatne namene in mu delodajalec za tako uporabo službenega vozila zagotovi tudi gorivo, se povračilo stroškov za prevoz na delo všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.
(8) Delojemalcu, ki dosega dohodek iz delovnega razmerja iz tujine, se ne glede na prvi, tretji, četrti in peti odstavek tega člena, prizna strošek prevoza na delo in z dela do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela.
se pravi, da mi lahko obračunajo število kilometrov do službe po avtocesti, kar je za 11km krajše, kot po navadni cesti, kljub temu, da je avtocesta plačljiva?
ps – do sedaj sem imel obračunane kilometre po navadni cesti. novi lastniki podjetja pa so to spremenili v najkrajšo varianto (avtocesta)
hvala za odgovor!
Pozdravljeni,
Mene pa zanima sledeče na delovno mesto se vozim 14km v eno smer torej 28km v obe smeri v pogodi imam zapisano ,da mi delodajaleim plača 70% mesečne karte ampak jaz dobim vsaki mesec isto nakazila za potne stroške in to je bogih 51eur ali pa 50 pa nekaj pa naj bo to januar,februar ali marec odločil sem ,da jih prijavim saj je to proti vsem zakonom v mesecu februarju so mi nakazali 20 dni če pa sem se štemplal 24dni in tudi malice imam za 24 in jim ne morem dopovedat isto sem dobil za mesec marec kjer sem se vozil 26x a znesek je ist 51 eur naj povem ,da gre za vsem znano barabinsko podjetje Kariera d.o.o. vendar ne morem nič če me firma drugače noče zaposlit kot preko njih kaj naj storim prosim za pomoč stankam čez 130 eur mesečno..
mene zanima ali se res kilometrina računa 8% cene bencina, če ni variante javnega prevoza? Ali se računa tisti del, uporaba lastnega avtomobila vsak dan, za kar pa velja 30 % cene bencina na liter. Že tako so mi vzeli najkrajšo pot, to je peš pot in če mi bodo vzeli le 8% cene je to 0,09€. Kar pomeni v mojem primeru 40€ v minus zamo za bencin potem pa še + vsi dodatni stroški popravila avtomobila zaradi izrabe in časa vožnje (cca 1h vožnje v eno smer). Bi se mi splačalo po tem takem vzeti javni prevoz, ki pride mesečna za mestni avtobus, vlak, preostanek kilometrina. Koliko procentov plačajo v tem primeru v javnem sektorju? Hvala za info.
Prevoz na delo je odvisen od PKP in se razlikuje od prevoza na službeni poti (je nižji!).
Maksimalen znesek prevoza na delo je 0,18€/km v gospodarstvu, oddaljenost minimalno 1 km, v celotnem JS je prevoz 8% cene bencina (trenutno cca 0,09€/km, minimalna oddaljenost 2 km), enako tudi v gospodarstvu v tistih branžah, kjer se PKP sklicujejo na JS.
Izplačilo kilometrine se izplačuje v primeru, da javni prevoz ni mogoč, drugače se ne glede na to, kako se prihaja v službo, izplača javni prevoz.
Pozdravljen,
po pojasnilu Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) Poškodba na poti v službo ali iz nje ne sodi med poškodbe pri delu.
Spremembo je prinesel Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) v 66. členu. »Podlage za črtanje se nanašajo predvsem na povezavo med vzrokom za nastanek poškodbe in možnostjo vpliva delodajalca na takšno poškodbo. Pot na delo in iz dela, ki jo opravi zavarovanec, je okoliščina, na katero delodajalec ne more vplivati, ker je povezana z zunanjimi vplivi, dejanji drugih oseb ali subjektivnimi dejavniki zavarovanca. Na vse te zunanje dejavnike delodajalec ni imel ali ni mogel imeti vpliva, zaradi česar tudi ne more avtomatično odgovarjati,«
Za dodatna pojasnila sem vam na voljo.
Lep pozdrav,
Forum je zaprt za komentiranje.