izračun pokojnin po novem
Ja, to je bistven problem v Sloveniji, ki je zaostala za casom.
Namrec, v tujini imajo ze desetletja agencije, ki poskrbijo za zaposlitev ljudi v zreli dobi. In jih tudi dejansko dobijo.
Agencije so celo razdeljene na starostno skupino 40+, 50+ in celo 60+
Nasi politiki samo razmisljajo (ce sploh?!?) kako bodo spreminjali zakone, ne razmisljajo pa, kako te zakone spraviti “v zivljenje”!
Najlazje je bilo dvigniti pokojninsko dobo na 65 let, kako bodo pa ti, doticni, ljudje preziveli na delovnem trgu, jim pa se ni potegnilo iz riti v glavo!
Prosim, če mi lahko od bralcev razloži naslednje:
V novem pokojninskem zakonu piše, da je pokojninska doba le doba pridobljena z aktivnim delom.
Jaz si plačujem manjkajočo dobo -13mesecev do upokojitve sama, moji sodelavki
pa plačuje 12 manjkajočih mesecev do upokojitve borza.
V obrazcu za izračun pokojnine po novem pa se navaja, da se šteje prispevek ,ki ga plačuje posameznik
med dodano dobo, prispevek,ki ga pa plačuje borza pa v pokojninsko dobo.
Ker si plačujem prispevke sama, po novem nimam možnosti uveljaviti svojih otrok pri starosti za upokojitev sodelavka pa svoje otroke(ker ji prispevke plačuje pač borza) lahko uveljavi.
Zaradi tega se bom upokojila več kot dve leti pozneje kot moja sodelavka.ki ima do dneva isto pokojninsko dobo kot jaz,ki si jo je pridobila z aktivnim delom in to samo zato, ker nisem imela zdravnice,ki bi mi šla na “roko” in mi “pomagala” pridobiti 30 delovnih dni staleža, da bi mi manjkalo samo 12 mesecev katere bi mi pač
plačala borza.
Moram še omeniti, da,ko sem šla na borzo je bilo navedeno, da borza plačuje po preteku denarnega nadomestila še tri leta prispevke, če še nisi imel pogojev za pokojnino, kasneje so pa zakon spremenili in začeli plačevati samo 12.mesec- torej sem jaz imela en mesec preveč.
Žalostno pa je, da se je pred sprejetjem novega zakona, obveščalo mamice, da si naj vpišejo porodno,če niso bile takrat zaposlene, pa tisti, ki so delali pre 18.letom-(to spoštujem), ni mi pa jasno zakaj sedaj po novem zakonu jaz in meni podobne ženske ne bomo mogle uveljavit olajšav za svoje otroke,ki smo jih rodile v času aktivne zaposlitve.
Do upokojitve po starem zakonu imava s sodelavko izračunano do dneva enak datum upokojitve.
Ker pa bom jaz zato, ker si plačujem prispevke sama, prikrajšana pri olajšavi za starost za dva otroka
se bom jaz upokojila po novem zakonu dve leti pozneje kot sodelavka.
S to novo pokojninsko zakonodajo se zelo grobo krši ustavo RS-14-ČLEN-enakost pred zakonom.
Sem pa prepričana, da je ogromno takih,ki si prispevke plačujejo same in so prepričane da si bodo lahko kot ostale ženske, tudi one uveljavile pri starosti otroke, ampak žal to po ZPIS-2 NE BO MOGOČE- ZA DVA OTROKA 16 MESEC- ker pa se pokojninska doba vsako leto poviša za 4 mesece
starosti in 4 m. starosti , se bom upokoljila 24 mesecev pozneje kot moja sodelavka s katero sva prišli isti dan v službo in tudi se prijavili isti dan na borzi.- Kriv je en mesec???- Kako bom preživela jaz in meni enaki pa mi nišče ne zna razložiti. – Saj- ko človek nima več kaj izgubiti, pa se zgodi marsikaj…
Vem, da nas je ogromno takih, ampak težko se je najti in kaj ukreniti.
Forum je zaprt za komentiranje.