Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev izračun dohodnine-ali je to prav?

izračun dohodnine-ali je to prav?

Prosim, mi lahko kdo pomaga

Definitivno ni prav. Pri tako nizkih dohodkih bi morala dobiti nazaj vso akontacijo dohodnine, že z upoštevanjem splošne olajšave.
Kaj pa prispevki?

a si ti ziher, da si dala prave podatke sem gor?

če od bruto plače odšteješ prispevke (koliko?) in splošno olajšavo, nimaš več nobene osnove za dohodnino. že preden upoštevaš otroka, biti moralo biti vrnjena vsa akontacija.

azureus pa ne vem, če ima kaj z dohodnino. s tem programom jaz ponavadi filme dol vlečem…

Skupaj dohodki 2.971,76

Skupaj priznani prispevki 0,00
Skupaj priznani stroški 0,00
Skupaj zmanjšanja (pri dohodkih 1211, 2220 in 2230) 0,00

Olajšave
– Splošna olajšava 2.800,00

– Posebna olajšava za vzdrževane družinske člane (skupaj) 2.066,00

Odmerjena dohodnina 0,00
Skupaj akontacije in tuji davki 656,76
– Skupaj akontacije 656,76

to je meni izpisalo, ko sem vnesla tvoje podatke…na Dursovi strani (sem kopirala)
Samo je pomembno: Kakšni so bili pa prispevki?
A si prejemala plača celo leto?
A te je kdo uveljavljal za vzdrževanega družinskega člana.

ti podatki bi še marsikaj spremenili.
Če so upoštevali sina, ti piše v dohodnini. (ime in primek vzdrževanega člana)
– Skupaj tuji davki 0,00
Vrnjeno dobite 656,76

Prispevki so 656,74-sem se zmotila.

potem pa naj partner uveljavlja otroka. v vsakem primeru moraš dobiti vrnjeno vso akontacijo dohodnine, olajšave za otroka ti sploh ne morejo upoštevat.

v odločbi imaš pod tabelo še 5 točk,
pod temi točkami pa vzdrževane člane – poimensko navedene, meseci vzdrževanja in višina olajšave.

A imaš to za sina ali ne?

ja imam napisano ime in priimek sina, čas vzdrževanja od 01 do 12, priznana olajšava pa o,oo.

potem pa nimaš priznane olajšave.

pa preveri, če ga niso možu za celo leto v olajšavo vzeli.

Sama imam podobne dohodke kot ti, a s precej manjšo akontacijo in vračilo je enako plačani akontaciji. Ampak prav tako imam pri vzdrževanih članih zabeleženo 0,00€. Ko sem si delala izračun na njihovi strani, pa mi je izračun prišel enak ko sem in ko nisem vpisala vzdrževanega člana?! Sklepam, da je povezano z višino dohodka in višino olajšave, ki ti jo priznajo.

lp, Mojca

lani je pod olajšavami za vzdrževane družinske člane pisalo, če so se otroci šteli v olajšavo obema staršema – koliko mesecev se je kateremu upoštevalo.

A letos še to piše?

Seveda ti olajšave za otroka niso upoštevali, ker je davčna osnova že brez te oljšave manjša od nič. Davčna osnova pa ne more biti negativna, torej ti tudi te olajšave upravičeno niso upoštevali.

Konkretno:
dohodki (plača, če sem prav razumela): 2.971,76 EUR
– prispevki: 656,74 EUR
– splošna olajšava: 2800 EUR
——————————————
Davčna osnova: 0 (računsko: -484,98 EUR)

Torej ti niso mogli še dodatno zmanjšati davčne osnove.

Toliko, kolikor si imela med letom akontirane dohodnine, ti bo pa vrnjena.

ps.: kako pa je z možem? Kakšne dohodke ima on (zaradi olajšave sprašujem)?

Tako kot je napisala tanya74 je prav. Tvoja plača je tako nizka, da je davčna osnova ko odšteješ prispevke nizja od splošne olajšave in ti vzdrževanega člana ne morejo obračunati oz. upoštevati. Če še niste prepozni ga dajte možu, če ima višjo plačo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close