Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev izračun bolniške

izračun bolniške

tisti, ki se ukvarjate z obračunom plač, mi boste verjetno znali povedati:

pred dvema mesecema sem se zaposlila za polni delovni čas. pred tem sem bila zaposlena nepoln del. čas, na slabše plačanem delovnem mestu, kot sem zdaj (drug delodajalec, če je to pomembno). zdaj se mi je zgodila nezgoda in bom nekaj časa na bolniški (predvidoma 2-3 mesece). zanima me, kako se v tem primeru obračuna bolniška. slišala sem dve varianti:
1. da se vzame povprečje zadnjih 12 mesecev, za razliko do polnega delovnega časa se vzame 55% min. plače.
2. ker prej nisem bila polno zaposlena, se vzame zadnja cela plača, oz. znesek, ki bi ga dobila, če bi ta mesec delala.

kaj je res? razlika v znesku med obema variantama je velika.

prvič v življenju sem na bolniški, nisem pa ravno doma na tem področju. ali kdo kontrolira delodajalce, kako obračuna bolniško?

LP in hvala

Prvih 30 delovnih dni bos dobila bolnisko, ki ti jo placa delodjalec in je odvisna samo od tvoje trenutne place. Ce je bila nezgoda pri delu, ti mora izplaat 100% bruto, za nezgodo 90 in za bolezen 80%, lahko tudi vec, ce tako predvideva tvoja kolektivna pogodba. V tm casu si edina kontola zneska ti.

Po tem casu ti bo bolnisko se vedno sicer nakazloval delodjalec, ki pa bo potem ta znesek dobil povrnjen od zavoda. O zneku ne ne vem dovolj, ti bo povedal kak profi.

hvala, Topsy!

tega sem se bala, da sem jaz tista, ki mora preverit, kako te zadeve delujejo.

kako pa obračunava bolniško zavod? tako kot delodajalec? se pravi glede na trenutno plačo?

LP

A ni zavodska 90% plače preteklega leta, vsaj zdi se mi….

No za nadomestilo za nego družinskega člana sem prepričana, da je 80% plače preteklega leta, vedno je zavodska, mislim delodajalcu je refundira zavod.

lp n

Za bolezen je 90%. 80% je za nego bolnega otroka.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close