Izraba letnega dopusta
Spoštovani!
Sem delavka na porodniškem dopustu, ki se mi izteče v začetku oktobra. Delodajalec mi je določil, da moram pred nastopom dela izkoristiti celoten letni dopust za tekoče leto. Ali je to mogoče, glede na to, da v ZDR piše, da ga je mogoče izkoristiti v dveh delih?
Če vam opišem konkreten primer: prosila sem, da pred prihodom na delo izkoristim 16 dni dopusta, ostalo sem nameravala koristiti kasneje. Kar zahteva delodjalec pomeni, da do novega leta ne morem koristiti niti enega dneva dopusta. Ali je to možno oz. kakšne so moje pravice, da pustim vsaj par dni dopusta za kasneje?
Vnaprej hvala za odgovor!
Lahko zahteva, v Zakonu o delovnih razmerjih je zapisano:
165. člen ZDR 2002
(način izrabe letnega dopusta)
(1) Letni dopust se izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti.
(2) Delavec ima pravico izrabiti en dan letnega dopusta na tisti dan, ki ga sam določi, o čemer mora obvestiti delodajalca najkasneje tri dni pred izrabo. Delodajalec mu tega ne more odreči, če to resneje ne ogroža delovnega procesa.
72. člen ZDR 2007
V 165. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Starši šoloobveznih otrok imajo pravico izrabiti najmanj teden dni letnega dopusta v času šolskih počitnic.«.
V dosedanjem drugem odstavku, ki postane tretji odstavek, se črta drugi stavek.
Doda se nov četrti odstavek, ki se glasi:
»(4) Delodajalec lahko delavcu odreče izrabo letnega dopusta po drugem in tretjem odstavku tega člena, če bi odsotnost delavca resneje ogrozila delovni proces.«.
Spoštovani,
še vedno mi ni jasno, na kakšni osnovi lahko to zahteva – glede na napisano v 165. členu, lahko vsaj en dan določim sama. Poleg tega naj bi se dopust izrabil tudi upoštevaje družinske obveznosti delojemalca, kar v mojem primeru sigurno so, glede na to da bom imela majhnega otroka v varstu.
Torej en dan naj bi mi pripadal, kadarkoli se jaz odločim?
Kako pa glede tega, da imam možnost dopust koristiti v dveh delih?
Verjetno bi moral obstajati dogovor med delodajalcem in menoj in ne ukaz – kako je s tem?
Vnaprej hvala.
Forum je zaprt za komentiranje.