izplačilo regresa – lahko prej?
Pozdravljeni.
Nekaj bi vprašala.
Za določen čas sem zaposlena od začetka meseca februarja in sicer za 1 leto z možnostjo podaljšanja. Prej sem bila 9 mesecev na zavodu.
Na iskalniku sem že iskala podatke o izplačilih regresa, vendar podobnega primera nisem odkrila.
Mi lahko delodajalec prej izplača celoten regres in ne šele po preteku 6 mesecev? Z njim se lahko dogovorim v tej smeri, saj mu končno ni problem izplačati regresa. Kot uslužbenka sem seznanjena s finančnim stanjem podjetja, ki mi omogoča izplačilo regresa.
Zame je ta podatek zelo pomemben, saj mi končno ne bo treba čakati do meseca avgusta, ko bo izpolnjen ta pogoj.
S šefom naju samo zanima, če je to možno. Odločbo za letni dopust namreč že imam, torej bi mi podjetje lahko izplačalo regres.
Če te možnosti ni, mi mora torej izplačati sorazmerni del regresa, če pravilno sklepam.
Naše računovodje ne mislim soraševati o regresu, ker mi je prišlo v navado, da določene stvari poizvem na drugem naslovu.
Tako, kot si napisala – sorazmerno. 131.čl ZDR 4.odst. govori da v primeru, da ima delavec pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa, ker pa je pravica do regresa za letni dopust vezana na pravico do regresa je to sorazmerni del regresa, ker še ni dopolnjenih 6 mesecev, 162.čl ZDR sorazmerni dopust=sorazmerni regres, 161.čl.ZDR pa govori o pridobitvi pravice do celoletnega letnega dopusta in s tem tudi polni regres. Pozoren pa je treba biti, da dejanska izraba letnega dopusta ne vpliva na pravico do regresa (če nisi mogel izloristiti celega dopusta ti kljub temu pripada cel regres).
Cel regres ti pripada, če si zaposlena v podjetju več kot 6 mesecev – v tvojem primeru to tudi boš, saj imaš pogodbo za eno leto. Drugo leto pa, v primeru da ti ne bodo podaljšali pogodbe, ti pripada sorazmerni del.
Regres se mora izplačati najkasneje do 01.07. Kasneje ga lahko izplačujejo le podjetja z likvidnostniim težavami, vendar se potem tak regres za podjetje drugače davčno obravnava – to s teboj nima veze.
Moj primer:
brezposelna 13 mesecev, zaposlila sem se 13.03.2006 in sem že 05.05.06 dobila cel regres, sklep o višini letnega dopusta pa šele enkrat junija (kar ni čisto po pravili, saj bi ga morala dobiti v začetku leta)
No, Voda, Simona in Lili, regres sem že dobila. In celo več kot sem pričakovala. Imam kar dobrega delodajalca. Me bo pa žal prikrajšal pri dopustu in zaradi narave dela ga bom med poletjem koristila manj kot sem pričakovala. Očitno si bom morala privoščiti smučarske počitnice.
Je pa res, povedano mi je bilo, da se običajno celoten regres izplačuje šele po 6 mesecih, ker naj bi bil ta rok garancija za delodajalca za primer, da bi delavec regres dobil po 2, 3 mesecih zaposlitve, potem pa veselo dal odpoved.
Je pa odvisno, kako se zmeniš z delodajalcem.
Simona, poskusi v tej smeri. Vsaj pozanimaš se lahko. Če pa delodajalec pač ne bo pristal na izplačilo pred potekom 6 mesecev, boš pa pač morala počakati.
Lp.
Forum je zaprt za komentiranje.