Izplačilo dednega deleža – 1/3 nepremičnine
Pozdravljeni
Pred 12 leti sem po očetu podedovala 1/3 hiše v kateri živita moja teta in babica, svoje tretjine ne uporabljam tako da sva se s teto dogovorili da mi izplača moj delež na nepremičnini. Zanima me kako je z davki? Bom plačala oba davka ali le 2% ? Sem mogoče opravičena plačila davka glede na to, da gre za dediščino? Ali bo prodaja nepremičnine vplivala na dohodnino? Prejemam namreč pokojnino po očetu pa se bojim da bi zaradi prodaje izgubila otroški in varstveni dodatek.
Kakršen koli nasvet bi mi prišel prav.
Hvala
Davka na dobiček ne boste plačali ker ste postali lastnik pred letom 2001.
Verjetno boste s teto sklenili kupoprodajno pogodbo kjer se davku na promet z nepremičninami 2% ne morete izogniti.
Denar ki ga dobite od prodaje ne gre v dohodnino.
Kar se tiče otroškega in varstvenega dodatka pa ne vem. (Če do sedaj niste imeli prijavljeno da ste lasnik nepremičnine potem verjetno tudi sedaj ne boste prijavili da imate denar na računu od prodaje te nepremičnine)
Hvala za hiter odgovor.
Kot lastnica 1/3 nepremičnine sem vpisana v zemljiško knjigo, tako da lastnina je znana.
Za izplačilo dediščine bodo vzeli kredit in bo banka nakazala dogovorjeni znesek direktno na moj račun, tako da se bo jasno videlo od kje je ta denar… Kako pa je z dohodnino, če bi dala kupnino na vezavo za nekaj let, se obresti upoštevajo?
LP,
ENO VPRAŠANJE GLEDE IZPLAČILA DEDIŠČINE.
PO OČETU SEM PODEDOVALA 1/6 STANOVANJA V BLOKU,V TEM STANOVANJU ŽIVI NJEGOVA ŽENA(VDOVA) IN MOJ POL BRAT. NA ZAPUŠČINSKI RAZPRAVI JE ONA OCENILA STANOVANJE NA 10000€, KI JE V RESNICI BILO VREDNO 60000€.
TOREJ KOLIKO BI MI MOGLA IZPLAČATI, ČE TO ZAHTEVAM? TRENUTNO VREDNOST STANOVANJA ALI VREDNOST ,KI JE BILA OMENJENA NA ZAPUŠČINSKI RAZPRAVI. V TEM STANOVANJU Z BRATOM OBA ŽIVITA,JAZ PA OD OČETOVE SMRTI NISEM BILA TAM.
VSE JE V ZEMLJIŠKI KNJIGI, PLAČALA SEM DAVEK NA DEDIŠČINO.
ČE JE OD TAKRAT PA DO DANES KAJ VLOŽILA V STANOVANJE NE VEM OZ. TEGA TUDI NOČEM, NAJ SE TO ODBIJE, HOČEM SAMO REALNO IZPLAČILO, KI JE 10000€,KER JE STANOVANJE BILO TOLIKO VREDNO, ONA PA JE NAVEDLA 10000€ VREDNOST STANOVANJA.
HVALA ZA ODGOVOR!
Forum je zaprt za komentiranje.