Izplačila odpravnine čez eno leto – da ali ne?
Pozdravljeni,
prosil bi za pomoč/mnenja forumašev in strokovnjakov glede odloga izplačila opravnine za eno leto.
V zasebnem podjetju, kjer sem zaposlen zadnjih 12 let, sem zaradi poslovnih razlogov dobil obvesilo o prenehanju delovnega razmerja.
Najprej se je zataknilo pri odpovednem roku, saj ga direktor ni želel upoštevati, vendar pa je (predvidevam) po nasvetu njegovega pravnika “privolil” v z zakonom predvideni 45 dnevni odpovedni rok. V sklepu, ki sem ga dobil na vpogled, je pod odstavek o odpravnini pravnik po navodilu direktorja dodal stavek, da se zaposleni in delodajalec sporazumno dogovorita o roku za izplačilo odpravnine. Ker s strani direktorja ni bilo nobene pobude, da bi se o tem dogovorila, sem prosil za sestanek. Poleg čustveno obteženih stavkov, da me je imel itak na plačilni listi mesec ali dva dlje, kot bi sam želel, je predlagal, da se odpravnina izplača čez eno leto.
Kakšno je vaše mnenje o tem? Je enoletni odlog sploh dovoljen z zakonom? Sam sem pripravljen na kompromis, eno leto pa se mi zdi absolutno predolga doba. Poleg tega še do danes nismo dobili izplačanih regresov za preteklo leto.
Mnenja, predlogi …. prosim …
Lp, Iztok
Spoštovani!
Rok za plačilo odpravnine je ponavadi določen v kolektivni pogodbi, običajno jo pa je treba izplačati do izteka odpovednega roka. Če vam jo delodajalec ne izplača, ga lahko pisno opomnite, če pa še ne izplača pa se obrnete na inšpekcijo ali na sodišču vložite tožbeni zahtevek.
Odpravnina zapade v plačilo z zadnjim dnem odpovednega roka (na zadnji dan delovnega razmerja). Od tega dne dalje delodajalec delavcu dolguje tudi zakonske zamudne obresti, ki tečejo do plačila. Delavec mora pravico do odpravnine sodno uveljavljati v roku petih let od zapadlosti.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.