Izpit ZUP na IJU, V.stopnja
Na pisnem delu dobiš 4 vprašanja (so različna glede na to za katero stopnjo delaš; za V. stopnjo pride v poštev samo ZUP, brez ZUS). 2 vprašanji sta iz prvega dela, 2 pa iz drugega dela predavanj. Jaz sem opravljala ta izpit maja meseca letos, isto za V. stopnjo na IJUPF v Ljubljani. Učila sem se samo iz zapiskov in tistih prosojnic, pa sem naredila brez problema. Ni treba vse na pamet, dovolj je, da napišeš bistvo s svojimi besedami. Veliko sem odnesla od predavanj, tako, da se mi potem ni bilo treba kaj pretirano učit.
Imeli smo vprašanja: krajevna pristojnost, poslovno sposobnost, razlika med pravnomočnostjo in dokončnostjo odločbe, naštejte nekaj primerov odločb in izvršbo. Za VII. stopnjo ni bilo kaj bistveno drugače, vsaj kolikor mi je rekla kolegica, ki je pisala za sedmo stopnjo. Takrat niso dobili upravnega spora.
Ustni del pa izgleda tako, da greš pač noter v kabinet, se usedeš; v bistvu ti sploh ne pove ocene, samo spraševat te začne. Mene je tisto, kar sem kiksnila na izpitu, nekateri drugi so rekli, da so dobili vprašanja tudi izven tistega, kar je bilo na izpitu. Če pišeš 8, 9, 10 te sploh nič ne sprašuje; čeprav je ena rekla, da je pisala 8, pa jo je vseeno spraševala, tako, da ne vzet za ziher, da te pa ne bodo nič spraševali, če pišeš zelo dobro. Priporočam, da se naučiš zelo dobro za pisni del, da potem ne boš preveč “trpela” na ustnem.
Jaz sem na ustnem za izpraševalca dobila Viranta. Zelo prijazen, pa takrat smo ga trofili, da je bil dobre volje, tako, da smo kar naredili, vsaj do takrat, ko sem bila jaz na vrsti. Kaj je bilo s tistimi za mano v vrsti, ne vem. Spraševal me je samo iz izpita.
Živjo!
Nobene treme ni treba imet! Jaz sem tudi bila napotena s strani zavoda, pa ne delam v javni upravi. Saj sploh ni težko, res ne! V skupini, v kateri sem bila jaz, smo bili iz vseh vetrov (pravniki, ekonomisti, zgodovinarji, sociologi,…), pa so smo kar naredili.
Ne vem, kako boste imeli vi, ampak naša predavatelja sta bila dr. Virant in dr. Pličanič. Predavala sta super, se da vse razumet in če govorim iz mojih izkušenj sem res veliko odnesla že iz predavanj. Res je, da malo dolgo traja vse skupaj; prvi dan sploh, drugi dan nismo vlekli do petih popoldne. Boste imeli krajše odmore in enega daljšega. Tako, da res nič paničarit. Edino zadnja plat malo trpi na tistih stolih;-)
Glede literature. Jaz sem se učila samo iz lastnih zapiskov in prosojnic, ki smo jih dobili na predavanjih, pa se ravno tako naredila. Jih boste tudi vi dobili, predvidevam. Drugače pa v knjižnici poglejte, pa na spletni strani inštituta http://www.ijupf.si, pod “strokovni izpit ZUP” je navedena literatura in neuradno prečiščeno besedilo ZUP-a, pa tudi tiste prosojnice, ki jih boste dobili so objavljene gor, pa si poglejte. Si lahko že vnaprej preberete, o čem se gre, da boste potem lažje sledili in že nekaj vedeli.
Vso srečo na izpitu vam želim:)
Seveda ni nič groznega. Vprašanja so splošna, ne zahtevajo podrobnosti. Da znaš čimbolj natančno odgovorit, ti pomagajo s podvprašanji. Na izpitu dovolijo imeti poleg “čisti” zakon, brez komentarja. Ni pa dovolj, da prepišeš samo od tam, moraš pokazat tudi lastno znanje.
Med predavanji in pisnim delom je skoraj 10 dni časa, da se lahko dobro pripraviš. Ne obljubim, da boste vsi naredili (takrat nam je bilo rečeno, da jih pade okoli 10% – pa še to verjetno bolj zaradi slabe lastne priprave na izpit); dobro se pripravite, pa ne bo nobenega problema. Snov je razumljiva, ni neko čudo iz vesolja, ki se je ne bi dalo razumet.
Kako bo šel izpit, pisni in ustni, vam bodo povedali. Mi na izpitu nismo dobili uradnih pisanj (nobena stopnja). Vprašali smo, če bodo dali tudi to, pa so rekli, da ne; na koncu so se držali obljubljenega in res niso dali. Na izpitu je tako, da, če znaš, ti vzame tam približno uro in pol, nekaterim še manj. Je pa več kot dovolj časa, da rešiš vse.
Vzemite to kot nekaj novega, nekaj novega se boste naučili, malo boste kraužljali možgančke…škoditi ne more;-). Spoznali boste veliko novih ljudi; nič se vam ni potrebno obremenjavati z emšom…verjemite tam bodo zagotovo ljudje z zelo različnimi (preverjeno).
Jaz sem se imela tam super, isto želim tudi vsem vam. Pa veliko uspeha:)
Nelunane, imaš v kratkem izpit? Ne, ni nobena skrivnost, kakšna vprašanja sem jaz imela. Računaj, da je to bilo pol leta nazaj. Sicer pa, verjetno kaj bistveno novega že ne morejo dat.
– Kdaj je odločba pravnomočna in kdaj dokončna. Naštej nekaj primerov.
– Izvršba.
– Poslovna, procesna sposobnost.
– Krajevna pristojnost.
Znotraj teh vprašanj so bila še podvprašanja, samo se res ne spomnim več, ker je že kar nekaj časa, kar sem imela izpit.
🙂
Živjo,
Ja, za V. stopnjo sem delala.
240 vas bo pisalo?? Čist hudo (: Kam vas bodo pa stlačli vse?(:
Nas ni bilo toliko, pa vedno se najde kdo, ki se ustraši, pa ne pride pisat. Ko smo pisali, je bila ena sama nadzorna, ki je občasno naredila obhod po predavalnici (pisali smo na pravni). Drugače je pa za katedro sedela in počela svoje stvari. Po pravici povedano, da se prepisovat na veliko. Od soseda, iz zapiskov, itd Jaz nisem, ker sem pač pridna :P, pa nimam nečesa med nogami, da bi si upala. Nekateri “sotrpini” so kar zapiski vrgli na mizo, ali pa na sosednji prazen stol, pa prepisovali kot za šalo. Pa pssst…,nobenemu povedat;-)
Ti svetujem, da se za ustnega dobro pripraviš. Mogoče ti bo uspelo na tak način pisati 10, pa te spraševalec /-ka ne bo nič spraševal /-a, ker bo pač mislil /-a, da si se to vse lepo naučila in boš prišla lepo skozi. Samo, verjemi, niso neumni. Kakšen /-na drugi /-a te bo pa posumil /-a, da si prepisovala, ker bo vse prepisano dobesedno, z vejicami vred, pa te bo kljub lepi oceni spraševal /-a. Zakon na mizo, pa kar po členih. Pripravljena bodi na vse. Če nisi oz. če ne boš, potem….pozdravljen naslednji rok. Nočem pa te strašit. Saj so zelo prijazni, veš…, samo, če pa ne znaš…
Pridna bit, pa naučit se:) Želim ti veliko, veliko sreče, še več pa znanja; pa upam, da boš naletela na kakšnega fajnega izpraševalca /-ko.
Joj gogi res ti hvala za tako obširno razložitev. To da se bom naučila apsolutno, saj se že pridno učim, samo pri meni je problem da se zmedem in nič več ven iz sebe ne spravim. Zato sprašujem če je možnost za prepisovanje. Drugače pa jaz nebi nikoli šla nič pripravljena na tak izpit.
Res še enkrat hvala .
Nelunane, ni za kaj 🙂 Meni se tudi take stvari dogajajo, da od živčnosti vse pozabim; ne se pustiti zmesti; ostani skoncentrirana na test oz. ustni del in vse bo v najlepšem redu. Pred testom si živčen, ko ne veš, kaj bodo dali, samo potem se pa lepo umiriš, 3x globoko vdihneš in tisto, kar si se naučil, lepo prihaja iz glave. Strah, zmedenost, nekoncentracija te znajo spravit iz tira in potem resnično težko kaj napišeš. Bodi sproščena, v mislih si govori ” Jaz to znam” ali pa “Itak, da obvladam”. Boš videla, nič hudega ne bo. Saj ne gre za življenje in smrt. Samo nek izpit, neka nova izkušnja več v življenju.
Pa, ko se boš pripravljala na izpit, ne se učiti to z neko hudo muko, češ “uf, kaj mi je tega treba bilo”, ampak tako z navdušenostjo, z nasmeškom na ustih 🙂 Boš videla, bo vse ostalo v glavi. Sicer pa ta ZUP res ni nek bavbav, saj se ga da čisto razumet, malo tudi iz prakse vlečeš, iz svojih izkušenj. Saj si menda že imela kdaj kakšnega opravka z upravnimi enotami, itd…to je pač samo še nadgradnja, nekaj več, bolj podrobno.
Lepo se imej, pa dobro se pripravi na izpit. Bom držala pesti zate:):)
Gogi, tako kot si napisala, veliko lahko povežeš s primeri iz vsakdanjega življenja, tako da je marsikaj bolj razumljivo. Pa tudi na predavanjih, btw – predavatelja sta bila super – si s pozornim poslušanjem ogromno odnesel. Je pa res, da je snovi kar precej. Moraš samo pogruntati sistem učenja, kar je meni najtežje. Potem ko steče, pa ni problem.
Nelunane, tudi jaz sem s tiste množice 240-ih :))
Zdravo!
Sama sem pravkar prišla iz ustnega izpita za 7. stopnjo, v petek sem imela pa pisni del. Ker mi je pomagalo ko sem brala tele forume, bom zdej še jst napisala kaj sem imela, da bo mogče še kateri kaj pomagalo…
Pisni del:
1) Načelo materialne resnice v UP (kaj pomeni, izjeme, sankcije v primeru kršitve)
2) Stranka v UP (kdo je lahko stranka v UP, v kakšnih “vlogah” nastopajo stranke v UP, kaj je procesna sposobnost in katere stranke so procesno sposobne, kako v postopku nastopa procesno nesposobna stranka)
3) Kaj mora vsebovati pouk o pravnem sredstvu in kakšne možnosti ima stranka, če je pouk o pravnem sredstvu napačen?
4) Kdaj postane odločba pravnomočna? Navedite vse možne primere.
To smo imel pri B skupini na izpitu 27.11.2009. A skupina pa je imela načelo zakonitosti, dokončno odločbo, ostalih dveh vprašanj pa se ne spomnim natančno, ampak je bilo nekaj od spodnjih vprašanj….
Sama sem si pred pisnim izpitom pripravila “plonke v velikosti A4” in sem jih na izpitu tud uporabljala. Naredila sem si pa plonke, po vprašanjih, ki sem jih zasledila na različnih forumih:
– kaj mora vsebovati obrazložitev odločbe in kakšne so posledice, če je obrazložitev nepopolna?
– poslovna sposobnost strank
– funkcije in struktura javne uprave
– načelo materialne resnice (kaj pomeni, sankcije v primeru kršitve, katera dejstva se dokazujejo v upravnem postopku in katera ne, s katerimi dokaznimi sredstvi se dokazujejo dejstva)
– načelo zakonistosti v upravnem postopku ( kaj pomeni, katere predpise morajo organi javne uprave upoštevati pri vodenju in odločanju postopka, kaj je materialna in kaj formalna zakonistost, sankcije v primeru postopkovnih nezakonitosti; stranka je vložila vlogo, zakon pa se je po vložitvi njene vloge in pred izdajo odločbe spremenil tako, da po spremembi stranka ne izpolnjuje več pogojev za pridobitev pravice. kako bo odločil organ?)
– kdaj postane odločba dokončna? navedite vse primere.
– uradna oseba, pooblaščena za vodenje in odločanje (kdo odloča v upravnem postopku, pogoji za vodenje in odločanje, čemu je namenjen institut izločitve, kateri so absolutni in relativni izločitveni razlogi)
– kdaj postane odločba pravnomočna? Navedite vse možne primere.
– kaj mora vsebovati pouk o pravnem sredstvu in kakšne možnosti ima stranka če je pouk o pravnem sredstvu napačen?
– krajevna pristojnost
– stvarna pristojnost
Na samem pisnem izpitu sem dobesedno samo prepisovala iz plonkov, ki sem si jih doma pripravila. Če pišete na očesni kliniki, svetujem da se usedete bolj zadaj in na sredino vrste… Drugač pa itak vsi plonkajo, pa tista deklina ki merka, ni nič preveč sitna, kar se tega tiče.
Na ustnem pa sem danes imela, pri prof. Pličaniču še zagovor:
1) upravni spor (povedala sem da je to sodni spor in da preverjajo zakonitost izdane odločbe, nato pa ga je samo še zanimalo, kako se ta spor sproži: s tožbo!!!)
2) načilo zakonistosti (sem povedala, da je pri tem morajo organi upoštevati zakon in predpise ko odločajo v upravnem postopku, omenila še formalno in zakonitost ter ju potem morala razložiti)
3) vzroki za pritožbo (so trije: kršenje materialne zakonitosti, kršenje procesne zakonitosti, nepravilno ali napačno ugotovljeno dejansko stanje).
No, pa sem nardila.
Koker sem vidla je najmanj kompliciral pri ustnih g. Virant (tam so si kar podajali kljuko na vratih), ena deklica pred mano je pri g. Pličaniču padla (pa baje ni bila edina) oz. je imela zagovor pri komisiji ob 13.30. Baje se je čist zmedla, ampak je rekla, da ji je hotel ful pomagat, in je vlekel iz nje, ampak se je povsem zmedla in ni nič več znala. Ona je bla kar dolgo noter, medtem ko sem sama opravila v 2 minutah.
V glavnem, izpit ni noben bav bav… Sama sem preštudirala knjigo g. Grafenauerja: Upravni postopek in upravni spor še pred predavanji, pa morm rečt, da sem se že tam veliko naučila. Če bi pa zdele mogla it še enkrat delat ta izpit, bi pa rekla takole: pri Virantu si delejte dobre zapiske poleg prosojnic, Pličanič ima bolj ali manj vse napisano na prosojnicah. Ni mi žal da sem si naredila tiste plonke, saj, koker sem že rekla, res so bila točno taka vprašanja in ker sem si jih naredila po svojih besedah, sem na pisnem samo prepisovala. Za ustni izpit se nisem nič več učila, sem šla samo 1x skozi prosojnice.
Mislim da sem povedala vse… Upam, da vam bo kaj pomagalo.
LP, b
Forum je zaprt za komentiranje.