izleti turčija
Konec oktobra gremo v Turčijo – kraj Side. Ker kot kaže ne bo več vremena za kopanje, bomo šli malo po izletih. Zanimajo nas predvsem pol in enodnevni izleti.
Katere izlete se po vašem splača vzet preko agencije in so vredne ogleda?
Kako je z ogledi oz. organizacijo v lastni režiji, predvsem kako je tam s taksiji, če bi npr. šli v lastni režiji v Antalijo?
Vsako mnenje je dobrodošlo.
Izlete si organiziraj pri lokalnih ponudnikih.Nikakor ne v hotelu ali pa preko agencije z katero potuješ.
Ne pristani na 1,2,3 ceno. Cene se da zelo zbit.
Najprej si oglej ponudbo, bukirat pa pridi naslednje jutro. Turki verjamejo, da če izgubijo prvo stranko jih bo spremljala smola cel dan, zato bodo pristali na tudi tvojo nesramno nizko ponudbo. To z prvo stranko velja tudi v trgovinah.
Obilo zabave
Zanimivo, kakšna ,,vraževerja,,
Dej nam zaupaj še kakšno takšno zanimivost, ker si jih verjetno kar nekaj doživel.
Skušam si predstavljati, da stopiš v trgovino, si ogledaš in si zamisliš, kako boš barantal. Kako pa veš, da si prvi?
edera
Poznam to zgodbo, ki pa seveda vedno in povsod ne deluje. Vsekakor pa je res najboljš zjutraj urejat te stvari.
Če si prvi v trgovini?, težko veš, če nisi ravno pred zaprtimi vrati čakal, sicer se pa nekako čuti, da ima mojster vsaj majhen kšeftič s tabo narest, pa naj ga stane, kar hoče.
Sicer pa Anamur ni daleč, tudi Konya je dosegljiva, tudi tole marsikomu lahko pomaga:
http://www.adiyamanli.org/MapofTurkey/turk_map.htm
kdaj pa kej odprejo trgovine in kakšen urnik kej imajo? Kakšna je pa kej zaloga stvari?
A potem skušaš malo oceniti, če imaš kej možnosti ali ne…a malo probaš in potem vidiš, če se kej da…skratka po občutku?:)
Dam za primer: V Italiji-na Siciliji, čez opoldne trgovine zaprejo zaradi popoldanske sieste, ker je prevroče, da bi se folk sprehajal okoli, jih pa imajo zato zvečer dost dolgo odprte….
V Skandinaviji so jih svoje čase kad dost zgodaj zaprli, ker je bila pozimi hotro noč in ni bilo več veliko folka naokoli…
hvala za link, the best je.
edera
Italija in Sicilija, to je čisto nekaj drugega, tam še v kampu bazen zaprejo čez opoldne. Turčija pa ima nonstop, od jutra do večera, Sirija pa celo dvojni nonstop. V Alepu sem naprimer kupil tipkovnico v trgovini ob enih ponoči in trgovina je bila še kako živa, v Palmiri sem v eni trgovinici pil čaj malo pred drugo zjutraj itd.
edera:
“A potem skušaš malo oceniti, če imaš kej možnosti ali ne…a malo probaš in potem vidiš, če se kej da…skratka po občutku?:)”
Na tržnicah po bližnjem vzhodu nikoli ne kopujem kilo paradajza, kilo pomaranč, ampak vedno takole: dam dve liri ali pet, pač nekaj in prosim za blago, ziher odnesem vsaj dvakrat toliko kot bi sicer. Tako nekako gre to.
Dvojni nonstop, a to pomeni, da so trgovine odprte 24 ur na dan, skozi, brez prekinitev?
Si skušam predstavljati, kako človek stopi v trgovino, seveda upajoč, da je prvi-če se le da in potem pokaže, kaj želi. Trgovec prinese in potem ti nazaj, češ ne, še mal dodaj, to ni dovolj, pa on kima z glavo, češ, to je maksimum, kar lahko dobiš, potem se kao obrneš proti vratom, češ jst grem in on popusti?:) Verjetno je podoben postopek na tržnici?
A se ti je kej bioritem obrnil?
edera
Za v Antalijo uporabi dolmuš. To je majhen avtobus, ki vozi po določeni liniji, ustavi pa tam kjer mu pomahaš.
Glede barantanja pa: zelo se trudijo prodat svojo robo. Bodi pa fer in če začneš barantat, potem tudi kupi. Vedi da so Turki zelo vljudni in prijazni, dokler si ti vljuden z njimi. Če posla ne nameravaš zaključiti potem raje ne začenjaj z barantanjem.
Je pa še ena vraža .
Ko skleneš posel počakaj, da ti začnejo vračat denar.Vrnjeni denar, mu potem ponudi še za nek artikel, ki ga ima v trgovini.Za ta denar pa verjamejo, da jim bo prinesel posebno srečo in sozanj pripravljeni še posebno spustit ceno.
Kaj pravite na to, da še malce razširimo iskanje, morda pa se najde še kakšen predlog, kaj bi se še lahko videlo( da ne bo vse čista klasika:)?
TO pišem tud zato, ker se v kratkem obetajo novosti v smeri iskanja predlogov za destinacije in to s strani forumašev….seveda ne smem vsega povedati…lahko le namignem, da je padla ideja, za katero obstajajo dobre možnosti, da se realizira….ampak vse ob svojem času:)
edera
Bova naredili neke vrste oglas, prav?
sinjora potuje v Turčijo čez 14 dni. Zbirajo se zanimivi predlogi, kaj se splača obiskati, pa da ne bo ,,klasika,,Da bo nekaj novega.
Pogumno s predlogi, časa imate samo 14 dni
edera
P:S: Ok? v kolikro pa sem kaj izpustila, pa kr dodaj:)
sinjora,pozdravljena
kolikor se spomnim so Side precej blizu Antalije, se mi zdi, da je razdalja kakih 30 km, največ pa 50.
Tam okrog se splača iti pogledat slapove na reki Manavgat, se zapeljati do Olimposa(gora), v njenem pogorju pa večni ogenj,zdaj se res ne spomnim, kako se reče. v glavnem tam iz zemlje uhaja plin, ki ga prižgejo in vedno gori, od tam pa je tudi čudovit razgled na morski zaliv.
Pamukalle so kar daleč, tako da je to dvodnevni izlet, pa še to po moje vidiš premalo, ker se voziš od zgodnjega jutra,tja prispeš pod večer, morda imaš uro ali uro in pol časa za ogled, vendar je to premalo,ker si je treba ogledat še Aspendos(antično gledališče). Zjutraj pa se takoj vkrcaš na bus in po celodnevni vožnji spet prispeš v Side.
Antalija je ogromno mesto, vendar nič posebnega. Zanimiv je bazar, vendar res,tako kot je napisal Obojan, če začneš barantati, opravi nakup in sicer na točki, ki ustreza tebi.
Myra pa, no ja, jaz sem bila takrat že kar naveličana ogledovanja zgodovinskih zanimivosti, pa mi zato mogoče ni bila zelo zanimiva.
Ampak ja, ko pa prideš v Side prvič, pa samo strmiš. V bistvu je cel kraj ena sama antična razvalina, nekateri deli so lepo restavrirani, drugi pa ležijo vsevprek in jih lahko veliko vidiš tudi na dvoriščih domačinov.
Nekako večina turistov misli, da se da največ antike videti v Grčiji.Saj ne rečem, ampak tudi v Turčiji se da takole kar mimogrede videti veliko tega.
Kar pa se tiče gostoljubnosti in odnosa turističnih delavcev do turistov,pa kapo dol. Sem bila že marsikje, ampak nivo turizma v Turčiji je res visok.
Izvrsten izlet je na otok Kekova (potopljeno mesto, likijski grobovi, trdnjava),običajno se vzame ladjo za ves dan, tako je tam še piknik, kopanje v kristalno čistem morju, ni da ni, tudi Mira je blizu s svojim Miklavžem. Še prej, v Finikah, se lahko zavije tudi proti goram in tam leži Arycanda. Zelo ohranjeno mesto z mogočnim amfiteatrom, še vedno tudi izkopavajo, tako da zna to biti še ena velika stvar, že itak je v Turčiji morda največ ohranjene antike….Izletov kolikor hočeš, pobrskaj po zemljevidu in nato po internetu in se zapodi tja dol za ene tri mesece, hahaha
Ja, za tri mesece ne bi bilo slabo, če bi le denarja bilo…
No, pa pa se je le nekaj koristnih nasvetov nabralo. Poglejmo:
1. Antalya v lastni režiji – z dolmuši – samo za nakupe – pravilo: če zijaš in barantaš tudi kupi (nič po žensko)
2. Manavgat
3. Olimpus
4. Side – v lastni režiji z javnim prevozom
5. Otok Kekova – (ali ni to mogoče Myra?) Oz. ta enodnevni izlet z Miklavžem in amfiteatrom.
Sem pa mislila, da so Pomukalle dosti bližje. V bistvu tega sploh nisem hotela izpustit, vendar za dva dni pa res ne pridejo v poštev.
Milsim, da imamo urnik izletov zapolnjen. V Turčiji je trenutno 28 st.C, tako da nekaj dni ostane še za kopanje.
Ja, še še nekaj je – mošeje. V turističnem vodniku piše, da za obisk mošej rabiš ruto. Vendar se sprašujem ali te sploh spustijo noter? To bi pa res enkrat rada videla kako zgleda.
Sinjora,
otok Kekova ni isto kot Myra. Jaz na tem otoku nisem bila, bila pa sem v Myri, kjer stoji napol porušena Miklavževa cerkev.O Miklavžu in o tem, zakaj obdaruje otroke obstaja pravljica, ki ti jo tam povejo.
Meni še vedno ni jasna razlika med mošejo in džamijo. Sprehajali smo se po Kemru, tako bolj proti večeru in videli odprta vrata džamije ( mošeje?), pred njimi pa čevlje. Nek moški nas je povabil naprej. Na hodniku smo se morali sezuti, nama dvema ženskama pa je zavezal ruto . Ko sva zagledali ena drugo sva se začeli smejati, pa naju je tisti moški miril in nama kazal, da morava biti tiho. Najina moža sta ob pogledu na naju itak odšla ven, ker sta se krohotala.
Ko smo se vsi štirje umirili, nas je odpeljal po stopnicah gor na nekakšno galerijo in nam povedal, da je to prostor za ženske. Z galerije se nam je odkril pogled na množico moških, ki so molili spodaj. Ko smo se prav potiho pogovarjali med seboj, smo bili takoj deležni mrkih pogledov vernikov,češ da jih motimo pri molitvi, tako da smo se raje na hitro poslovili od prijaznega moža, ki nas je povabil noter. Seveda smo mu stisnili v roke nekaj malega denarja, videti je bil zelo vesel.
Za vstop v mošejo sploh ni problema. Ogromna mošeja je pri Side se zelo splača pogledat.Najboljše je da si jo ogledaš, ko ni molitev. Če hočeš noter se moraš pač držati njihovih pravil: čevlje pustiš zunaj in ruto na glavo. Za takšne oglede ima moja žena običajno ruto s seboj. Drugače jo pa dobiš tudi tam. (Ruto si moraš nadeti tudi v marsikateri katoliški cerkvi v Vatikanu).
Za Pamukale: vožnja je zelo dolga, same Pamukale pa ni veliko za gledat, tako, da si hitro skozi. se pa splača pogledat.
Na bazarju pa stvari lahko gledaš-so prav zadovoljni, če pokažeš zanimamje za njihovo robo, tudi za ceno lahko vprašaš. Če se pa začneš pregovarjat okrog cene, potem pa moraš kupit
Sinjora!
Sem pravkar prebrala ta post. Mi gremo prav tako konec oktobra v Turčijo. Obiskali smo jo že tri leta nazaj, pa nam je bilo tako všeč, da jo bomo še enkrat. Bivali smo v Kemru, sedaj pa gremo v Belek. Na vseh izletih, ki so zgoraj omenjeni smo mi bili, tako, da lahko pustiš mail, pa ti pošljem kakšno fotko.
SUPER, res SUPER vse.
lp
Živjo Tany2 in dobrodošla na forumu travel over net
Na našem forumu imamo možnost objave fotografij in ustvarjanja galerije. V kolikor želiš, vsekakor vabljena, da jih tudi ti objaviš, da bomo lahko še ostali forumaši skupaj s tabo delili lepe spomine.
Morda pa se bo še kdo navdušil in se odločil za kakšno izmed destinacij o kateri bo prebral navdušujoč vtis. Škoda je, da bi spomini ostali shranjeni zgolj v spominu in ne zabeleženi:)
Pa da ne pozabim…tudi nagradna igra je razpisana, v kateri iščemo najbolj nenavadno/zanimivo izkušnjo iz popotovanj, izletov, potovanj. Tudi na praktično nagrado nismo pozabili:)
edera
Tany2
Mi gremo 22.10. , potem verjetno tudi vi. Mislim, da je Belek v bližini Side. S katero agencijo greste?
Rada bi ti pustila e-mail, pa iz določenih razlogov ne morem. Če mi lahko ti svojega pustiš, ti bom odpisala.
Obojan, tebi pa hvala za informacije. Mošeja torej pred nosom, v bistvu zastonj ogled. Še dobro, da si napisal, da na bazarju lahko pogledam in vprašam za ceno. Sem mislila, da je treba naskrivaj pogledat, če ne misliš kupit. Ko pa začneš barantat, je pa povsem logično, da tudi kupiš.
Razmišljam, da bi te bilo kar s sabo za vzet.
lahko si prebereš kako smo preživeli dopust s “klasičnimi” izleti leta 2005: http://saskia02.googlepages.com/tur%C4%8Dija-antalija%2Ckemer
če greš prvič so klasični izleti kar ok.
džamija = mošeja, vsaj v SSKJ ni videti razlike
in pamukale so enodnevni izlet iz okolice antalije.
dvodnevni je kapadokija.
Forum je zaprt za komentiranje.