izlet v Velenje
Bom malo izkoristila forum za turistične info. Torej, z dvemi otroci; 12 in 7 bi šli na celodnevni izlet v Velenje. S sabo bi peljali kolesa. Sicer sem v Velenju že bila, a na seminarju in praktično nismo nosu pomolili iz predavalnice, tako da … ne vem nič. Zamislila sem si, da bi si šli pogledat premogovnik (recimo dopoldne, mislim, da je ob 9. uri prvi ogled), potem pa s kolesom ob Velenjskem jezeru, oz. obstaja neka pot med jezeri (sploh nisem vedela, da jih je več). Kje naj parkiramo avto? Koliko časa bi vzelo kolesarjenje ob jezerih? Ob jezeru so menda igrala? Kaj pa za kako kofe, kje bi se ustavili? Pa še kulinarika:): na izletih smo ponavadi na picah – torej – kje so dobre, pa da se da do tja priti s kolesom ali pa kaka dobra domača (preprosta) gostilna?
Se za vse info močno zahvaljujem in obljubljam slavo Velenja prenesti
naprej :).
Mogoče ti bo tole v pomoč.
Denis pozvoni Sanelu na domofon: “Dobar dan. A je Sanel doma?”
Sanelova mama odgovori: “Ni Sanela doma. Sanel brca košarku.”
“Denis – prit jest Viki kruh na krem!”
“SAAAALMIIIREEE! A čuješ ti mene kaj jaz tebe slišim!!!!”
Profesor za matematiko iz srednješolskih časov:
“Vas dva zadaj, dajta tiho!”
“Bom kupo pištol pa bom pol vse pomrl da bo kri tekala po šipa.”
“Sanel prid doma na kosilo, bo vse mal po mal mrzl.”
Učitelj:”Dečki, deklice – teci tek trkom!”
“Tivalo! Nehaj se kolesat, prid gor kosilat!”
“Moj moš dela nikamor, moji otroci sama cvek, vzela bom puško i sve pomrla!”
“Ćamile, neh se kolesat po travi!”
“Purhan, doma prit!”
“Hoćeš da te tepem do kri?”
“Smo bli z mama na večerja – jedli omaka šnicel.”
“Jas bom kozarac švepsa z kocko mraza in kavo z brezmrzlim mlekom.”
ta je hud.. 🙂
“Fantje, a boste jedl sladoled kle al za po peš!”
cosmo, to sploh ni smešno.
Ja, obstaja pot med jezeri, ki je zelo lepo urejena, tako da lahko pokukaš tudi v Šoštanj, če imate čas, se lahko peljete še v Topolšico…
Če bi ti bilo predaleč, se lahko voziš po poteh ob velenjskem jezeru, so tudi fine…domača preprosta gostilna…ja, v Velenju nisem prepričana…mogoče pomaga Pokec, osebno priporočam turistično kmetijo Apat. Je super dobro.
Pa en sprehod po Cankarjevi s sladoledom, pa na Titov trg, pa na otroško igrišče…pa v Pako (hotel) na kavo.
Ma, dokler nisem prebrala komentarja od lupa, sploh nisem vedela, kaj cosmo misli, pa mi tudi ni smešno. Mi (priznam – bolj starša) radi hodimo tudi po slovenskih krajih. Se mi zdi, da Velenje z rudnikom, gradom, jezeri ima kaj pokazat in ponudit. Načrtujemo tudi se odpeljati v Koper in kolesariti ob obali, ampak je to malo bolj težko, ker otroka Kp povezujeta z Žusterno in, jasno, s kopanjem …
Ko so bili eni prijatelji iz tujine prvič na obisku (pred cca 10 leti), smo jim znali pokazat samo Bled, kjer so sicer dol padli, kako je pa to lepo, ko smo hodili naokoli, so pa videli še Lj, Mb, Kočevje, na sliki Bohinj in si vse to obetajo videti, ko pridejo spet. Če bodo pripeljali vnučko s sabo, jih bomo peljali pa še v Velenje :).
Grem zdaj gledat, kje bomo jedli :))-
Okrog jezer so lepe potke in kolesarske steze. Tam je še konjušnica, ribiška koča (če se želite osvežiti). S kolesi se lahko pripeljete do Šoštanja. Kosilo si lahko privoščite v restavraciji Jezero (ta je že ob 2. jezeru – tam kjer poteka Pikin festival), pri restavraciji je luštno otroško igrišče in več tenis igrišč. Je pa v bližini tudi dobra picerija Kovač. Od Restavracije se peljite mimo Merkurja in ogromnega skladišča Gorenje (ne moreš falit), potem pa v prvem križišču levo in ni vrag da ne najdete.
Priporočam kavico na terasi Kavarne Hotela Paka, ali pa sladoled v slaščičarni Ohrid (nasproti hotela). Če boste šli v center, kavico v Kofetarci in sladoled v sosednji slaščičarni ali pa (meni ljubše) kava na terasi Centra Nova.
Če se vam da, se povzpnite še na Velenjski grad.
Je pa pod ravzvalinami Šaleškega gradu (v smeri proti Slovenj Gradcu) v Šaleku še picerija Velun. Tudi dobre pice.
Pa lepo se imejte!
Kot Velenjčanka sem užaljena ob takšnih komentarjih. Res je, da se je v Velenju razvila nekakšna velenjščina, a to ni nič neobičajnega. Jaz včasih ne razumem Mariborčane, pa Ljubljančane, posebej Prleke in Prekmurce pa se zato ne norčujem iz njih.
ena sončna, dobrodošli v našem mestu.
Očitno ste se odločili obiskat Muzej premogovništva, ki je v neposredni bližini jezera. Avtomobile lahko parkirate ob restavraciji Jezero. Kolesarske, konjeniške in peš poti so urejene od Plevelovega jezera do/in okrog ribiškega jezera. Torej lahko od restvracije kolesarite mimo Plevelovega, pridete do ribiškega, ga obkrožite in spet nazaj po isti poti. Vmes lahko spijete kavo, se okrepčate, si ogledate konje, labode in race. Lahko se podite po travi, spuščate zmaje, podite žogo ali se igrate na igralih. Lahko se ustavite pri nas na kavi na Kunte Kinta.
Tudi mi smo šli že nekajkrat tja na izlet. Mestni park je prav krasen – tudi poleti v vročini te hladijo velika drevesa. Tja ne smejo psi, ljudje na rolerjih, s kolesi. Res lepo in čisto ter veliko igral.
Ob jezeru je tudi krasno, veliko različnih igral, restavracija, po za kolesarit, jahanje. Po jezeru se vozijo s čolni.
V mestu pojdite na glavni trg, kjer imate vodomet na nekaj kvadratnih metrih po katerem se lahko sprehajate in hladite. Toda kot so že povedale, vzemi rezervne cunje. Blizu je slaščičarna z dobrimi slaščicami in sladoledom.
Se splača iti pogledat.
Ni vse samo Gorenska, Bled, morje, LJ.
V Velenju imaš marsikaj za videt.Ni tako veliko mesto lahko bi si celega ogledali s kolesom.Če boste šli v muzej premogovništva se je potrebno prej najaviti,ker se gre noter po skupinah.Če grete na jezero je najbolje parkirati pri restavraciji Jezero.Tukaj vodi pot mimo hišic “kinta kunte”do Škalskega jezera,tukaj se lahko peljete okoli njega.Je lepa pot,je veliko rac,labodov.Tukaj je tudi konjušnica,ribiška restavracija…Potem se po isti poti vrnete nazaj,kjer se lahko otroci igrajo na igrišču.Splača se iti tudi na velenjski grad.Od tu vidiš celo Velenje.Blizu je tudi skakalnica.Velenjsko igrišče je zelo lepo ampak je na žalost sedaj polovico zaprtega zaradi gradnje.splača se iti v mesto…Glede restavracij in pizzerij pa ima vsak svoj okus.Nekaj boste že našli.Lep dan v Velenju vam želim.Pa ne potrebujete slovarja.Več o Velenju najdete na internetnih straneh.LP
Evo, so punce že vse povedale.
Na teh straneh tudi najdeš predloge kaj se da u Veleju videti in delati in kje kolesariti.
http://www.velenje-tourism.si/kolesarjenje
Dobrodošli u Velenju. 🙂
uffff velenje za izlet…veliko je poti kjer se lahka pelaš s kolesom…če se pelamo okoli jezera se ostavimo malo na otroškem igrišču ki je namenjen otrokom. Lahko greste tuki na kako kavo ali na kosilo v restavracijo jezero ki ni tako daleč od igral…predlagam vam poleg ogleda premogovnika tuki ogled gradu velenje. Na koncu pa si privoščite sladoled v centru in se skupaj podate skozi titov trg nato pa še malo na otroška igrišča primerna za vsa leta :D:D…
No, roko na srce, sem tudi Velenjčanka, pa da sicer ne bo misli, da imam kaj proti našim nekdanjim južnim bratom, ampak v tistem komentarju je veliko resnice. Zadnjič sem po dolgem času šla okrog jezera, pao ta dolgi poti, pa nisem srečala niti enega, ki bi govoril slovensko in to čisto resno.
Velenje je lepo – moraš pa sicer pazit, da te kdo npr. ne povozi ko greš čez zeleno ali po pomoti ustreli… Sredi takih incidentov sem se sama že znašla, zato pa z mojim nisva kupila parcele v Velenju. Verjetnost pri turistih, ki so tam en dan, da se ti kaj takega zgodi je sicer manjša, kot če si tu 30 let…
Mesto je pa zame najlepše v Sloveniji, pa sem npr. živela tudi na Bledu. V hotel Paka na kavo se splača it (moj je celo sodeloval pri rpojektiranju novega dela)- ampak na pico pa verjetno v Velun. Ohrid ne vem če je še… oziroma menda ni več tak sladoled…. Sicer pa velenje se je precej spremenilo, po eni strani je OK, po drugi izgublja svoj takratni čar.
Forum je zaprt za komentiranje.