Najdi forum

Izlet v Pariz

1. maja gremo z družino v Pariz za 3. dni. To je naš prvi tak izlet in nimamo nobenih izkušenj. Aja, gremo z agencijo. Zdaj mi pa prosim povejte, tisti, ki potujete najprej kje nej pustimo avto ? Letimo z Brnika. Je treba kaj plačat za parkiranje ? Kako je s prtljago ? Smo 4 in bi vse naložili v en večji kovček. Bo to vredu ? Kaj oz. česa se ne sme nesti na letalo ? Se lahko nese kakšen sendvič, voda ? Kolko prej je treba biti na letališču in kako sploh vse skupaj poteka ? Te čaka vodič in vse skupaj razloži ali kako ? Imamo plačano bivanje in zajtrk. Kako je potem s prehranjevanjem, če si cel dan okoli ? Se to naredi kar na ulici, imaš čas za kako hitro kosilo ali večerjo ? Vsi se veselimo, a se pojavlja malo strahu, ker se nikomur ne sanja kako taki izleti potekajo. Zahvaljujem se vsem, ki imate malo potpljenja in mi odgovorite. Do zdaj nisem imela te sreče, da bi mi finančno zneslo na kak tak izlet. Zdaj bomo to nekako sfolgali in komaj čakam. Sem pa res čisto brez izkušenj.

O vsem, kar sprašuješ, je bilo na tem forumu že ogrooomno napisanega, pa ok, ker se mi ravno da 😉
(čeprav, če ste že plačali agencijo, bi ti vse, kar te zanima, lahko in pravzaprav morali oni povedat).

Na Brniku je seveda treba plačat parkiranje. Na spletni strani letališča imaš napisano vse o tem (kje parkiraš, koliko stane…)
Glede prtljage vprašaj agencijo, ti bodo oni vedeli povedat, koliko lahko vzameš na letalo, ker tule pač ne vemo, s katerim prevoznikom letite. Ker Easyjet ne leti več v Pariz domnevam, da ni nizkocenovni prevoznik, najbrž Adria, mogoče AirFrance. Običajno je dovoljeno 20kg na osebo (za prtljago, ki jo oddaš ob prijavi) ter osebna prtljaga, to je tisto, kar neseš s sabo v kabino letala (kak nahrbtnik, manjši kovček do 10 kg in podobno).
V osebni prtljagi ne smeš imeti ostrih predmetov (žepni nož, škarjice, pilica za nohte…), ne smeš imeti tekočin (torej tudi vode ne, razen če jo kupiš v “duty free” trgovini, ko si že čez kontrolo), vse podrobnosti o omejitvah v zvezi s prtljago tudi najdeš na spletni strani prevoznika ali na spletni strani letališča. Sendviš seveda lahko imaš s sabo.
Kdaj moraš bit na letališču, ti bodo tudi na agenciji povedali in tam je ponavadi nekdo od agencije/vodič, ki potnike tudi pričaka, jim pove vse podrobnosti.
Če imate v hotelu samo zajtrk, bo treba seveda čez dan kaj pojest. To zna bit v Parizu drag hec, mogoče najbolje vprašati vodiča, bi moral znat kaj svetovat. Domnevam, da boste itak večinoma z njim hodili naokoli? Če ne, pa pač malo poiščeš, ko hodiš okoli, večinoma so pred lokali ali v izložbah meniji s cenami, da boste lažje našli kaj primernega.

Se pa res sprašujem, ali agencija samo proda letalsko karto in rezervira hotel ali naredijo še kaj zraven za to, kar pokasirajo? Ker če si sam najdeš letalo in hotel, zna bit skoraj polovico ceneje (en kup lastnih izkušenj) in bi za tisto razliko človek pričakoval, da mu tudi še kaj povedo zraven. Res pa, da moraš najbrž vprašat…

No kakorkoli že, lepo se imejte v Parizu!

Hvala za tako izčrpen odgovor.
Od agencije nismo dobili še nobenih obvestil, jih pa bomo. Tukaj sprašujem še po osebnih izkušnjah, da se malo pripravim. Še enkrat hvala in uživali bomo gotovo, naj bo kakor koli že :-).

Parižanka!

Prepričana sem, da boste v Parizu uživali. Zame je to eno najlepših mest na svetu in kadarkoli mi znese, se z družino odpravimo tja.

Preko agencije sem bila v Parizu samo enkrat. In vse poteka približno tako, kot ti je tkole že povedala: približno dve uri pred odhodom letala se zberejo potniki na letališču. Tam jih (običajno) pričaka predstavnik agencije ali kdo drug, ki jim da nadaljnja navodila. Seveda lahko imate en velik kovček, v katerem boste imeli vsi oblačila. To se mi tudi zdi zelo praktično, glede na to, da potem samo oče (običajno) skrbi zanj in imate ostali proste roke. Navadno lahko imate na notranjih letih 20 kilogramov prtljage po osebi, ki jo oddate na letalo (če ste štirje, je to skupaj 80 kg), pri sebi pa še do 10 kg ročne prtljage, vendar mora biti ta v okviru predpisanih standardov (lahko je seveda tudi manjša). Jaz bi vam vsekakor priporočala še kakšen nahrbtnik, ne prevelik, v katerega boste spravili kakšno jopico, dežnik, obliže, kakšne tablice čokolade ali druge energijske tablice…, predvsem za otroke, če bodo po poti lačni, da ne boš v Parizu najprej letala za hrano. Vode na letalo ne smete nesti oz. je ne smete nesti preko kontrole, lahko pa jo kupite v duty freeju. Mi, če imamo prostor v prtljagi, vedno damo noter še kakšno pollitrsko plastenko z vodo, da je takoj, ko pridemo npr. v Pariz, ne hodimo iskat in kupovat…

Na letališču v Parizu vas bo pričakal vaš vodič, ki vam bo dajal nadaljnja navodila. Z avtobusom vas bodo zapeljali do hotela, potem pa se boste za naprej dogovorili, kdaj in kje se dobite in kaj vse si boste ogledali. Imeli boste tudi čas za kosilo ali večerjo in navadno vam vodič tudi kaj priporoča. Pri nas je bilo tako, da smo vsi tisti, ki smo želeli, šli na večerjo skupaj. Sicer pa ima tudi Pariz McDonaldse, pekarne, nešteto restavracij takšnih in drugačnih, za vsak žep in okus…

Glede na to, da boste samo tri dni, poskušajte čim bolj uživati in čim manj komplicirati. Naužijte se Pariza, kolikor gre. In nekega dne se boste zagotovo vrnili…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close