izkušnje s poklicno rehabilitacijo
Pozdravljeni!
Prijavljena sem na zavodu za zaposlovanje in imam status invalida. Zaradi zdravstvenih težav več ne morem opravljati dela v svojem poklicu. Na rehabilitacijski komisiji sem pridobila pravico do poklicne rehabilitacije. Zanima me, kako dolgo bom morala čakati na rehabilitacijo, kako dolgo traja rehabilitacija, kako je s plačilom in kolikšne so možnosti, da po rehabilitaciji dobim zaposlitev.
Prosim za čimveč informacij in izkušenj s področja poklicne rehabilitacije.
Lep pozdrav
Ena
Jaz sem na rehabilitaciji dve leti, ampak sem zaposlen. Ko podpišeš pogodbo se takoj prične rehabilitacija oziroma v mojem primeru prešolanje, namesto plače prejemam invalidsko pokojnino ca.60% neto plače in stroške rehabilitacije krije ZPIZ. Pogodbo imam za tri leta, potem grem nazaj v službo ki je ta čas v mirovanju. V tvojem primeru pa ne vem kdo ti ponuja rehabilitacijo, zavod ali ZPIZ? Če te še kaj zanima napiši.
Odvisno kaj ti ponujajo, če ti ponujajo prešolanje ti bodo verjetno plačali samo eno leto, potem bo izgovor, da ni več sredstev in če boš želela dokončati boš morala v samozaložbi. Sama rehabilitacija preko zavoda ti ne daje nobene prednosti pri zaposlitvi, sploh ker si invalid 3. kategorije lahko pozabiš na službo v Sloveniji, razen samozaposlitve. V tvojem primeru gre verjetno za pranje denarja pri zavodu in, da uradno zmanjšajo brezposelnost v Sloveniji, ker z tem če pristaneš zgubiš status nezaposlenega, sicer bi pa morala prejemati iz ZPIZa invalidsko nadomestilo. Napiši kaj več.
Šla naj bi na rehabilitacijo v delovno okolje, ne na šolanje. Moj poklic je delo z ljudmi, a po bolezni več ne smem delati z ljudmi. Na ocenitvi v Soči so mi predlagali administrativno delo, kjer ni dela z ljudmi. Razumela sem, da mi oni iščejo nekoga, kjer bi se za to delo usposabljala, nato bi me zaposlili. Baje so delodajalci naklonjeni zaposlovanju invalidov, ker dobijo subvencijo. Vse pa traja zelo dolgo…
Spet se oglašam. Kje ste invalidi in tisti, ki koristite pravico do poklicne rehabilitacije oz. ste jo že izkoristili? Res me zanimajo vaše izkušnje v zvezi s tem. Ali po poklicni rehabilitaciji dobiš zaposlitev? Jo je že kdo dobil? Pišite o poteku vaše poklicne rehabilitacije, da vem, kako in kaj je s tem.
Pa da se jaz oglasim. V našem podjetju imamo nekaj sodelavcev na zaposlitveni rehabilitaciji, ki je nekaj drugega od poklicne rehabilitacije. Izraza sta podobna ampak čisto nekaj drugega. POklicna pomeni zamenjati poklic – torej šolanje in potem pri delodajalcu drugo delovno mesto. Zaposlitvena pa je s pomočjo koncesionarjev, ki jih določi država – zgoraj omenjeni Soča ali kateri drugi posikati delovno mesto na katerem bi pridobili veščine s katerimi bi imeli večjo možnost za zaposlitevn…ni pa obvezno pri tem delodajalcu. Seveda je idealno, če dobite pri delodajalcu, ki vas bo v primeru, da vam bo šlo delo dobro tudi zaposlil. Pri tem se morate zavedati svojih možnosti – to da vas ocenijo, da imate zmanjšano produktivnost in da potrebujete stalno oporo.
Tako vsak mesec zaposlitvene rehabilitacije izkoristite v svojo korist. Sodelujte s strokovnjaki, ki jih bo za vas plačevala država. V času te rehabilitacije pa dobivate nagrado in prevoz na delo.
pozdravljeni.
pred dobrimi 3 leti sem opravil zaposlitveno rehabilitacijo in potem so me poslali delati v trgovino, v tem času pa sam našel drugi posel.. Sedaj so se zadeve zakomplicirale in sem poslal na poklicno rehabilitacijo. koliko časa bom čakal na nadaljno obravnavo? (napotnica v Sočo poslana konec oktobra).
kaj lahko pričakujem od tega??
ker od ZR nisem imel nič, razen to ,da sem zastonj delal za firmo. obvezno min 100ur, vendar potem pogodbeniki in firma ,ki te uzame zagrozijo,da moraš delati polni delavnik,če ne te ne rabijo.
no da ne zgubljam besed, bi prosil na odgovore. lp
Forum je zaprt za komentiranje.