izkoriščanje
Bom opisala svojo zgodno, iz izkušenj….
Jaz ne bi takoj krivila vlade. Sem trenutno priča izkoriščanju vse sorte in vem zakone o delovnih razmerjih že na pamet!! Vendar, kaj sem ugotovila…delavci so tisti, ki si ne upajo prijaviti in se tako nizko cenijo, da se pustijo izkoriščati. V podjetju, kjer sem trenutno zaposlena komaj tri mesece, se tu in tam malo pogovarjam z ljudmi, ki tukaj delajo že leta in jih že leta goljufajo na vse možne načine (npr.: delajo nadure, ki jih ne morejo pokoristiti, ker je enostavno premalo zaposlenih; ne odobrijo jim dovolj dopusta in ko je čas za izkoristiti lanski dopust potekel, so jim preostali dopust enostavno izbrisali; tistim, ki se vozimo od daleč, so nam kr prepolovili potne stroške, ker so po njihovem mnenju previsoki, o regresu itak ni ne duha ne sluha… itd.).
In uganite kaj mi ti ljudje povejo??? Da so pač že navajeni na to in da so se sprijaznili, ker so vzgojeni po starem sistemu “potrpi in bodi tiho”! Ja super, potem pa jim že tako paše! Ali?
Sama sem teden dni nazaj anonimno klicala na inšpekcijo, niti nisem povedala za katero podjetje gre – so sami uganili, zato so še isti dan imeli v podjetju nenapovedan rutinsk pregled ter našli nepravilnosti, ki sem jih opisala (ne samo zame, ampak tudi za druge). Mislim, da se zadeve celo malo premikajo, ampak še vedno sem mnenja, da so si ljudje marsikje sami krivi, ker se ne znajo postaviti zase! Ne bi si upala tega trditi, če ne bi videla na lastne oči!
Poleg tega mi nihče ne bo rekel, da ni služb, ker je ogromno razpisov za poklice, ki v tem našem podjetju prevladujejo (kuharji, natakarji, čistilke, sobarice), plače pa so pri nas najnižje zajamčene, zato dejansko zelo težko greš kamorkoli na slabše kot je tukaj. Ampak ljudem se ne ljubi niti premaknit, sploh se ne cenijo in niti malo niso ambiciozni. Zato pa jih izkoriščajo, ker vejo, da jih lahko. Če bi vsi skupaj rekli NE, se to ne bi dogajalo!
Forum je zaprt za komentiranje.