Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev izkoriščanje letnega dopusta

izkoriščanje letnega dopusta

Pozdravljeni!
Zanima me kam se lahko obrnem po podatek glede planirabnega letnega dopusta. trenutno sem v bolniški vendar se mi pred dopustom izteče… zdaj pa me skrbi ali mi lahko zaradi moje bolniške odsotnosti prepovejo odhod na planiran letni dopust..
hvala za pomoč

Najbolje, da povprašaš svojega nadrejenega. Pri nas je pri eni tako naneslo, da je najprej zbolela, nato je imela planiran letni dopust in ji je bil odobren. Če bi imeli kakšno od bivših šefic, bi ji pa gladko zavrnila.
Navsezadnje se letni dopust izrablja tudi na upoštevajoč delovni proces. Zato je najbolje, da se obrneš na nadrejenega, ker če si ga planirala, še ne pomeni, da imaš tudi odobrenega oz. podpisano dovolilnico (ali kar že uporabljate za odobritev dopusta).
Delodajalec ti je dolžan zagotoviti izrabo dopusta, ni pa nujno, če si v takšni situaciji, ko si bila odsotna, da ga boš lahko koristila po planu, ki je bil delan v smeri, da boš v službi, nato pa odšla na dopust. Ker ima delodajalec pravico zavrniti koriščenje letnega dopusta, če bi to oviralo delovni proces.

Pozdravljeni,

Pri izrabi letnega dopusta je potrebno upoštevati naslednje zakonske določbe:
– Delodajalec je dolžan delavce do 31. marca pisno obvestiti o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto (drugi odstavek 160. člena ZDR-1).
– Letni dopust delavec izrablja upoštevajoč potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevajoč njegove družinske obveznosti (prvi odstavek 163. člena ZDR-1).
– Delavec ima pravico izrabiti en dan letnega dopusta na tisti dan, ki ga sam določi, o čemer mora obvestiti delodajalca najkasneje tri dni pred izrabo. Starši šoloobveznih otrok imajo v skladu z drugim odstavkom 163. člena ZDR-1 pravico izrabiti najmanj teden dni letnega dopusta v času šolskih počitnic. Delodajalec mu teh dveh pravic ne more odreči, če to resneje ne ogroža delovnega procesa.
– Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih, vendar mora en del trajati najmanj dva tedna (prvi odstavek 162. člena ZDR-1). Delodajalec lahko zahteva od delavca, da načrtuje izrabo najmanj dveh tednov letnega dopusta za tekoče koledarsko leto (drugi odstavek 162. člena ZDR-1).
– Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta. Delavec je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna letnega dopusta, preostanek letnega dopusta pa (če se za prenos dogovori z delodajalcem) do 30. junija naslednjega leta (tretji odstavek 162. člena ZDR-1), sicer velja pravilo, da je delodajalec dolžan zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta.

Za konkretno izrabo se morate dogovoriti z delodajalcem, ki mora upoštevati vaše pravice. Letni dopust je pravica in vam ga delodajalec ne more prepovedati, vendar pa po drugi strani izraba letnega dopusta ne sme ogrožati delovnega procesa.

Lep pozdrav,
LEGAS Kranj
info@legas-kranj.si

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close