Izgubljena (najdena) in odprta prtljaga
Pozdravljeni,
Dva dni nazaj sem priletel iz Amerike. Na poti se je izgubila moja prtljaga in to oba nahrptnika.
Danes so me poklicali, da je prtljaga prispela. Ker sem priletel v Zagreb sem moral it po prtljago sam na Hrvaško stran meje.
Ko prevzamem prtljago, je bil en nahrptnik Ok, drugi pa je bil odprt in to tako, da so oblačila gledala ven. Ob hitrem pregledo nisem opazil, da bi kaj manjkalo,razen nož, ki sem ga imel že na nekaj prejšnih potovanjih sabo.
Motilo me je pa to, kako ti lahko brez tvoje prisotnosti odprejo prtljago? V nahrptniku je bil en listek od TSA(Transportation Security Administration), da so pač iz varnostnih razlogov odprli prtljago, in da se zdaj niti pritožit nikjer ne morem.
Ima kdo podobne izkušnje?
Kakšna so pravila v EU glede odpiranja in odtujenih stvari iz nahrptnika? Pri kom in kako se lahko pritožiš?
lp
zoran
Mislim, da se nima smisla pritoževat…oni lahko z razlogom, da je sumljivo, naredijo kar hočejo. Rajši se veseli, ker si večino stvari dobil nazaj 🙂 Sama sicer še zaenkrat (na srečo) nisem imela takih izkušenj, poznam pa nekaj ljudi, ki so jim tudi že kaj jemali ven. Se bo pa to verjetno slej ko prej tudi meni to zgodilo…
Ne vem, zakaj si moral po izgubljeno prtljago na Hrvaško. Ponavadi ti jo dostavijo do najbližjega letališča, neglede na to, kje je bila tvoja zadnja postaja. Mi smo imeli karto do Munchna, prtljaga pa je čez dva dneva prispela na Brnik. Če je prtljaga poškodovana, je potrebno prijavo narediti takoj na letališču. Mi smo dobili povrnjeno škodo.
Vse podrobnosti v zvezi s pravicami letalskih potnikov v EU (prtljaga, zamude…) so objavljene na:
http://europa.eu.int/comm/transport/air/rights/info_en.htm
Ogled strani toplo priporočam vsem, ki potujete z letalom. Med drugim priporočam, da si natisnete letak z informacijami o vaših osnovnih pravicah (na voljo je tudi v slovenščini) in ga imate vedno s seboj v (ročni) prtljagi.
lp, Daniel
Pozdravljen,
TSA je organizacija, ki deluje na ozemlju Združenih držav, se pravi, da je tvoj nahrbtnik že odprt ‘priletel’ iz Amerike. Varnostne ukrepe si lahko prebereš na njihovi spletni strani :
Veš, da ima Amerika na letališčih še dosti strožje ukrepe kot Evropa in tako kot pravi Ancka, si lahko zadovoljen, da si dobil vse stvari vrnjene, pa čeprav je bil nahrbtnik odprt.
Dosti ljudi ima izkušnjo, da ob pristanku dobijo odprto prtljago z obvestilom TSA, ker ima le-ta pravico narediti ‘štih probe’ na vsakem kosu prtljage, ki pripotuje ali odpotuje iz ameriškega ozemlja.Dokler bo v Ameriki obsedno stanje glede varnosti, se bo pač treba s temi ukrepi sprijazniti.
Moj nasvet za naslednjič je takšen: pred odhodom v Ameriko zavaruj prtljago ( to lahko opraviš pri marsikateri zavarovalnici ), nato pa kovček, nahrbtnik,…. obvezno zakleni in s seboj vzami seznam stvari, ki si jih dal v prtljago. Tako boš dosti bolj miren in če ti bo karkoli manjkalo ali ti bodo ob pregledu kaj uničili, narediš zapisnik na licu mesta in uveljavljaš zavarovanje, ko se vrneš domov.
Lep pozdrav,
MInka
Forum je zaprt za komentiranje.