“Izgubljena” delovna knjižica
Imam eno vprašanje, ki me muči že dalj časa in nisem vedela kam naj se obrnem po odgovor. Zadeva je namreč v tem, da sem bila pred nekaj leti zaposlena v nekem podjetju. Zaradi nekih uradnih sprememb sem želela ponovno prevzeti svojo delovno knjižico, ki sem jo ob začetku zaposlitve oddala v kadrovsko službo. Tam so me začeli prepričevati, da zelo verjetno knjižice sploh nisem oddala, ker je v njihovem arhivu nimajo! Takrat sem imela shranjeno potrdilo katere vse dokumente sem priložila ob začetku zaposlitve in tam sem imela dokaz, da je bila tudi delovna knjižica. Povedali so mi le to, da so jo “IZGUBILI”, in me prosili naj grem na zavod po DUPLIKAT. takrat nisem zaradi tega želela delati problemov, ker sem pomislila, da se pač lahko tudi to zgodi. Glede na to, da so bili v tem podjetju precej nepošteni, nekajkrat sem zasledila tudi kasneje ko sem izgubila nepošteno tam zaposlitev na internetu, da podjetje preiskujejo zaradi tajkunskih prevzemov in podobno. Ves čas mi je šlo po glavi to, da si je eden na račun moje delovne knjižice lahko ponaredil izobrazbo, saj sem bila takrat edino jaz v pisarni, ki sem imela višjo izobrazbo. Ostali zaposleni so dosegli največ srednješolsko, predvsem tudi ti. “vodja logistike”.
Zanima me ali bi mogoče kdo kaj vedel o tem, čeprav to je bilo res še zadnje leto, preden so uvedli računalniški sistem. Kako si lahko neko podjetje dovili, da je izgubilo delovno knjižico, kaj bi jaz morala naredit takrat in koliko je res mogoče, da so se na ta račun lahko okoristili.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Po 1. januarju 2009, kot je določil zakon o delovnih razmerjih, se delovne knjižice ne bodo več izdajale. Te ostajajo javne listine in zaposleni jih bodo lahko uporabili v postopkih uresničevanja določenih pravic. Po 1. januarju 2009 se obdobja vključenosti v socialno zavarovanje izkazuje z vpisom ZPIZ.
V primeru prenehanja delovnega razmerja mora delodajalec delavcu vrniti delovno knjižico. Že pred prenehanjem delovnega razmerja mu jo mora izročiti le v primeru, če delavec sam tako zahteva.
—————————– ————————————–
Če delodajalec še vedno hrani vašo DK ni s tem nič narobe, lahko pa zaprosite ( vaša pravica ) da vam jo izročijo kar boste morali potrditi s potrdilom o izročitvi.
Danes ob zaposlitvi, delodajalec od vas ne sme zahtevati DK. Za vpis delovne dobe v svoj sistem zaradi dodatka k plači, mora delodajalec zaprositi Vas, da od ZPIZa pridobite izpis obdobja zavarovanja.
Kar pa se tiče okoriščanja z vašo DK pa naslednje:
– DK je res javna listina vendar z vpisom končane izobrazbe v knjižici še ne izkazujete dejanske izobrazbe
( predvsem zato ker se v praksi skoraj nikoli kasneje pridobljena izobrazba ni vpisovala v DK ampak samo tista katero ste imeli na dan izdaje DK), zato si kdorkoli ni kaj dosti mogel pomagati z vašo DK
Nasvet: sum o kraji prijavite na PP, DK pa prekličite saj kljub vsemu gre za javno listino in protipravna pridobite kot vseh drugih stvari, je kaznivo.
dr.dusan
dr.dusan,
vaši odgovori zvenijo zelo samozavestno, pa žal niso povsem točni. Delovna knjižica je javno veljavna listina in obdobja zavarovanja PRED 1.1.2009 SE IZKAZUJEJO z delovno knjižico.
Zato je ta vaš stavek “Danes ob zaposlitvi, delodajalec od vas ne sme zahtevati DK.” popolnoma napačen. Z obrazcem, ki je v v ta namen objavljen na spletni strani ZPIZa, lahko dokazuje le zavarovanja po 1.1.2009.
Forum je zaprt za komentiranje.