Izgubljam smisel (Boštjan)
Z_samica,
to kar je Marko napisal, dobro premisli, in temu verjemi, ker tako je. Starši velikokrat (ali pa tisti, ki so ti blizu) delajo nekaj, kar te posledično boli, pa delajo z dobrim namenom in ne z željo, da bi ti povzročali bolečino. Oz. mislijo, da je to izraz ljubezni, ker drugega načina ne poznajo, ker drugega načina niso izkusili. Premisli o teh besedah, in tudi v besedah tvojega brata, ki ti očita krivdo, imej pogled skozi te perspektive, da ti na ta način nekako izraža skrb za tebe, saj ti pravi, da to, da si samska, ni zdravo… bla, bla, bla… v bistvu ti želi, da bi bila srečna, pač na način, kakor mu je bil predstavljen, skozi otroštvo, odraščanje, ali pa sedaj “nekomu verjame”, da je to pravi način, in tudi če mu boš recimo ti govorila, da tebe to prizadene oz. da ti pove ravno nasprotno, bo verjetno samo zmeden, saj ne bo mogel razumeti, zakaj nasprotno, če pa je to način izražanja skrbi in način, kako bi te pospešil v neko tvojo spremembo na boljše. Te “naredil” bolj njemu podobnega, da boš bolj zadovoljna s sabo in življenjem.
Govoriva o bratu in za brata domnevam, da čuti nekaj svoje bratovske ljubezni do tebe, in da nima slabih namenov, želje, da bi bila prizadeta, da bi te bolelo.
Vem, razumem, da ne želiš o tem brati, pisati, se s tem soočati. Če bi bila zdaj zraven mene, bi te objela ali vsaj stisnila za roko. Res mi ni vseeno za to, kako se počutiš. In rada bi ti pomagala. Tudi R. bi ti rad pomagal, in mislim, da bi ti tudi Marko rad pomagal, vsaj tako ga doživljam. Pa tudi Katenjka, kar je pisala. Pa še marsikdo. Vsak pač na način, ki mu je poznan.
In zato besed, ki jih ti doživljaš kot, da ti želimo pripisati krivdo, ne jemlji tako. Saj ni naša želja, da te prizadenemo, kvečjemu, da ti “odpremo” oči.
Kar boš razumela, in bolj boš razumela, zakaj, kako od nekoga določen vzorec obnašanja (vse so to vzorci, kako se odzivaš, torej nek zapis, ki si se ga naučila ali ti, ali tvoji, vsi mi, ki tacamo po tej Zemlji – torej, ko kljub ukazu kot otrok nisi pustila vaze na miru, je vzorec obnašanja: jeza starša na otroka, otrok se ustraši, kaj je naredil, počuti se odgovornega, je žalosten, počuti se neljubljenega, torej krivda s sabo povleče en kup negativnih občutkov, zaradi moči občutkov si ukaz zapomni, ga upošteva, starši so naredili vzgojni ukrep in so zadovoljni, otrok dobi občutek, da če se on počuti krivega, da bodo starši na dolgi rok zadovoljni. Otrok še takrat ne ve, da so tudi starši pripomogli oz. omogočali, da se je vaza razbila, enostavno zaradi tega, ker vaze niso odmaknili na mesto, kjer jo otrok ne bo mogel doseči, ker niso vedeli, kaj s takim razmišljanjem – da je zadosti, če rečejo NE in da se to mora brezpogojno vedno ubogati – povzročajo v nizu dogodkov. Če bi vedeli, se ne bi počutili tako ranljive, saj bi rekli, opla, to pa pač ni res, zakaj pa ti, mama/ata, nisi odmaknil vaze, če veš, kakšen radovednež sem). Recimo. In potem skozi leta ta vzorec postane zelo utečen, in otrok, ki odraste, še vedno misli, da se mora počutit krivega, če želi, da bodo drugi bili zadovoljni, in zato tolikokrat slišiš potem kaj takega kot: Ok, vse sem sam/a kriv/a, si zdaj zadovoljen/na… Nihče pa noče prevzeti svoj del odgovornosti, ker bi se potem počutil krivega, ko se počutiš krivega, pa to pomeni, da se počutiš necenjenega, neljubljenega, kot nekdo, ki ni zadosti “dober”, kot nihče. To pa boli. Kdo pa si želi bolečine?
Ups,
zadnji odstavek nekako nisem dobro speljala… v glavnem, bolj boš razmišljala, razumela zakaj nekdo nekaj reče, kaj ob tem doživlja, torej, katere občutke… bolj boš “trdna”, manj te bo bolelo, ker boš videla bolj realno. Tako da, pogovarjaj se raje o teh občutkih, ki bi jim najraje ubežala, pa čeprav sedaj boli, ker bolj boš se pogovarjala, bolj boš razumela, ne bo več samo slabo v besedah, ki ti povzročajo te občutke, in posledično tudi tvoj odziv ne bo več tako boleč.
Matkic, jaz se strinjam s teboj, preveč sociale >manjše plače zaposlenih. (poleg kraje in ostalih pi*zdarij v državi)
“Folku” ni jasno, ko gre za preživetje družine in sebe, da lahko z diplomo tudi režeš vinograde, kosiš travo, barvaš konstrukcije, oblagaš fasade ….samo primer…priznajmo si, 120 000 brezposelnih, fasade se množično obnavljajo in v moštvih ni Slovencev, ni varilcev….zadnjič sem gledal na enem fasadnem odru žensko, kako reže toplotno izolacijo….v končni fazi, ko jih bo delala eno leto, jih bo lahko tudi ponujala, če bo še…
.vsak začetek je jeben in bolj kot je, boljši je…..zaposliš se lahko tudi za male pare pričneš se učiti, z delom postaneš prepoznaven in te potencialni partnerji spoznajo in te ….tudi iščejo….lahko tudi v Šentilju ali Spielfeldu.
v končni fazi, pa dajmo si priznati, kaj je diploma?
diploma ti ponuja možnost za strokovno napredovanje in delo. meni je bila kot široki pogled, recimo iz Boča, s katerim sem videl, kaj ne znam, da danes znam. Hribov je več:)) znanja pa vedno premalo:)
v vsaki, vsaj posamezni tehniški stroki je nebroj smeri, ki jih moraš kljub diplomi preštudirati v detajle.
verjetno je tudi drugod tako.
ne strinjam se, da dela ni. bolj komot pa je res brez dela.[/quote]
Dajmo no malo upoštevat, da ravno vsak tudi ni ravno za vsako delo. Včasih fizično, včasih pa tudi drugače ne. Recimo od nekoga, ki je totalno brez posluha, ne moreš pričakovat, da bo postal glasbenik. Ravno tako smo si tudi po tem kaj nam je prirojeno toliko različni, da so eni bolj doma v tehničnih in naravoslovnih smereh, drugi v čem drugem in nekdo, ki je bolj nagnjen v druge smeri, nikoli ne bo postal dober strojnik ali programer. Prav tako pa tudi nekdo, ki se bo samo zaradi denarja prekvalificiral, nikoli v tem poslu ne bo dober in temu primerno tudi ne bo iskan.
Kot mama verjetno veš koliko “vaz” se najde na poti odraščanja otroka in, da vseh enostavno ne moreš pravočasno odmaknit, kar tudi ni namen, da bi vse nevarnosti odmaknil, ker tudi s tem kažeš nezaupanje v otroka, ga delaš/imaš za nesposobnega, ne vrednega zaupanja in mnogokrat je tisti “NE” pač treba upoštevat. Ga je pa lažje upoštevat, če za “NE” sledi še neka smiselna razlaga s katero se otroka obravnava kot enakovrednega sogovornika in se mu s tem, da neko veljavo, smisel in se mu na ta način izkaže zaupanje vanj kot zaupanja vredno osebo, pač glede letom/sposobnostim primerno. In tudi, če se “vaza” prestavlja z razlogom naj se otroka ne odrine, češ ti bi jo itak razbil, bom jaz, ampak se mu pri tem pomaga, stoji ob strani in poprime, si prisoten in na koncu sledi uspeh s katerim si otrok krepi lastno samopodobo in zaupanje vase.
Če se pa samo grozi/straši z “razbitimi vazami” (kar “skrbni starši” radi počnejo do x let v fizično odraslost otroka) se pa človeku sesuje smisel za vsakič, ko ne gre vse čisto gladko skozi življenje.
Gladko pa ne gre skoraj nikoli…… 😉 🙂
Dajmo no malo upoštevat, da ravno vsak tudi ni ravno za vsako delo. Včasih fizično, včasih pa tudi drugače ne. Recimo od nekoga, ki je totalno brez posluha, ne moreš pričakovat, da bo postal glasbenik. Ravno tako smo si tudi po tem kaj nam je prirojeno toliko različni, da so eni bolj doma v tehničnih in naravoslovnih smereh, drugi v čem drugem in nekdo, ki je bolj nagnjen v druge smeri, nikoli ne bo postal dober strojnik ali programer. Prav tako pa tudi nekdo, ki se bo samo zaradi denarja prekvalificiral, nikoli v tem poslu ne bo dober in temu primerno tudi ne bo iskan.[/quote]
to bi pa naj bilo tako, po dalmatinsko:
Mate, nije zate matematika, več je zate Mate, motika.
to bi pa naj bilo tako, po dalmatinsko:
Mate, nije zate matematika, več je zate Mate, motika.[/quote]
Varilec ne potrebuje nobene nadarjenosti (kot recimo pesnik) večina del na zavodu za zaposlovanje načeloma NE POTREBUJE nobenega talenta ali navdiha ampak izključno PRAKSO, ZNANJE in sposobnost DELAT ne pa prelagat papirje in mislit…
To je problem, Bi že rekel da bi govorili o opernih pevkah, novih DaVincijih, pisateljih, pesnikih, muzikantih…
električar, varilec, knaufar in podobni pa niso poklici kjer mora človek bit za njih ali ne, ampak si mora samo želet delat in se izučit, pol pa delat in delat in še 1x TRDO delat. Samo šment ko ženska raje vleče socialko in jamra kako ne more na svoje ker ni služb, to je tisti paradoks zaradi česar je potrebno ukinit Socialko potem pa uredit plačilno disciplino (SDK se še spomnite???) potem bo pa vse postalo enostavno luzerji bodo (oprostite izrazu) pomrli oz zgnili v nedelu ali zaporih (kjer bi morali pomoje težko fizično garat da bodo pozabli na neumnosti) ostali pa bodo začeli ustvarjat ne pa čakat na sanjske službe!
tudi vsako kao intelektualno delo je v 95% rutinsko delo in 95% teh del je rutinskih.
in tudi v takšnih poklicih moraš pokazat predvsem delovne navade in vzdržljivost.(psih.fizično moč).
5% je tistih pravih raziskovalcev, pa še za te v Slo ni dela, pa ne zato, da je kriza v gospodarstvu,
ti projekti se dogajajo v tujini in ti ljudje (dr. fizike) se danes (poleg ostalih) zaposlujejo v tujini.
ti magisteriji in velika večina doktoratov je pri nas neko preseravanje. govorim o večini.
višji naziv, višja plača.
problem pa je, kako odpustiti nesposobne iz državnih služb, zaposlovanje preko VIP,
koliko denarja, ki bi bil lahko rezerviran za mlade pripravnike požre korupcija in državno zapravljanje in molžnja državne blagajne… zato pa mislim, so najbolj primerne papirnate kocke in ne samo mirni protesti.
Prav zanimivo se mi včasih zdi tale efekt berača na konju (konj je tu mišljen simbolično – lahko je to karkoli, recimo tudi sevisiranje računalnikov). Skratka, kako ljudje radi zamenjajo ploščo, ko se jim v življenju morda nekaj bolj ali manj posreči in kako radi potem znajo pametovati drugim, ki so ostali v podobnih situacijah kot so prej bili sami. Seveda takrat je itak vse zasluga samo lastnih sposobnosti, pridnosti in ne vem česa še vse.
Bom upošteval nasvete. Ravnokar imam v žlahti eno punco, ki je pred časom izgubila službo (ne po svoji krivdi, da ne bo nesporazumov) in jamra, da ne more dobiti druge, čeprav je pripravljena (in je tudi že do zdaj) delala marsikaj, kar je pod njenim nivojem izobrazbe. Bom ji rekel, da naj zmiga svojo leno rit in naj da prošnjo za prosto mesto drvarja, ki sem ga nekje zasledil. Njenih 50 kg s posteljo vred sploh ne bi smela biti ovira.
tu je zopet tvoj cinizem.
svetuj ji prekvalifikacijo za oskrbo starejših občanov, ali pa za kuharco, urejevanje dvorišč…. le zakaj je toliko predsodkov.
dejstvo je, “da ste tardeči” uničili našo industrijo in proizvodnjo, ki je le nekaj ustvarila in vzdrževala ves družbeni standard. sedaj pa ko te industrije več ni
mimogrede:ki je primerljiva s severno sosedsko
vse okoli crkuje in jamra.
Sicer ne vem točno kaj ima ozkoglednost nekaterih skupnega z uničevanjem industrije in zakaj si se ob tem postu počutil nagovorjenega, ampak OK, niso samo “tardeči” tisti, ki so jo uničevali ali vsaj imeli namen uničevati (pa se jim račuinica morda ni izšla). Tvoji nazori pa, kolikor jih spremljam, so včasih precej šešokovski (saj ne vem a je bil on tudi tardeč). Ljudje se pač ne delimo samo na pridne in lene kakor jih želite nekateri videti. Še sploh, če morda spadate med delodajalce in se je firma znašla v težavah, ni nujno, da so za to krivi pretežno zaposleni ali pa tisti lenuhi, ki nočejo delat za 300 EUR preko kakšne slovaške agencije.
Se pa strinjam, ja, da bom moral nekaj naredit, saj je punca izgubila službo verjetno predvsem zaradi mene. To pa zato, ker se mi je v nekem trenutku snela ketna in sem moral njenemu delodajalcu dopovedat, da njegov način predvsem dela s kadri ni v redu. Da ni v redu, da eklatantno krši delovno zakonodajo, da zaposluje tako rekoč na črno, da neupravičeno odteguje od plače (ko sploh dobijo plačano) in ne nazadnje da se tudi svojih zaposlenih ne sme zaklepati v poslovne prostore in jih spolno nadlegovati. Seveda pa mu je bilo to treba povedati v jeziku in na način, katerega edino razume, kar pa pri ljudeh, ki se požvižgajo tudi na sodne odločbe in prepovedi, ne vsebuje samo takega načina komunikacije na katerega bi lahko bil ponosen. Ampak s tem je bilo doseženo vsaj to, da so se za tistih nekaj mesecev do izteka pogodbe zadeve uredile. Kaj pa bo potem, smo pa itak bili pripravljeni.
In kaj hočem s tem povedati? Da je med tistimi delodajalci, ki pogosto iščejo prav za omenjenim podobna delovna mesta, precej temu podobnih. Vse to pa je tudi eden od razlogov zakaj sem tako proti še bolj ohlapni delovni zakonodaji.
Tole mi je pa poznano in mi je jasno, da je tega veliko. Če se proti takemu načinu upiraš, te slej kot prej odpustijo, problem pa je v tem, da se delavci večinoma sploh ne zavedajo svojih pravic in so večinoma že veseli, da sploh dobijo delo. Kje si pa upajo potem še ugovarjat. Res je katastrofa, kar se ponekod dogaja.
Hm, prebrala tale odgovor vsaj 3 krat. Ne vem no, po moje sem oreng čudna ali pa je moja vzgoja kriva, ali WTF? Ko naletim na nekoga, ki mi je všeč, začutim, da imam tisto oseba rada, jaz res ne razmišljam o tem, kako bi mi lahko koristila, običajno razmišljam o tem kako jaz lahko tisti osebi koristim in si v glavi odvijam neke scenarije kaj lahko recimo od sebe dam, v tem pa nobenega kaj bi lahko dobila od osebe na drugi strani.
Absolutno ne razmišljam o tem kako bi meni kdo koristil, morda pa ravno zato ne čutim neke izrazite potrebe po partnerstvu, pogostokrat pridem do zakljčka, da nikogar ne rabim 😉
Pa zame to ni prava ljubezen, če bi razmišljala o tem, kako mi kdo koristi, ne premorem takšnih vzorcev v glavi. Morda sem res kakšne čudne knjige brala, pa tudi moje ljubezenske izkušnje so bolj uboge, če bi bilo na tem področju več “prometa” bi morda na vse skupaj popolnoma drugače gledala.
Robi, odkrito povedano – ta tvoj odgovor mi je tako kot da bi mi ga dal nek marsovec, kot da ni del mojega sveta. Če nekomu pripišem slabo lastnost, mora za njo obstajati vzrok, kajne?[/quote]
Morda boš razumela ko/če se boš zaljubila oz. imela rada nekoga ki je len brez službe in bo živel na tvoje stroške… verjemi v roku 6 mesecev (pa sem radodaren) boš spremenila to tvoje stališče.
imeti nekoga rad je lepa zadeva, ampak brez denarja oz. ko samo 1 skrbi za oba finančno se ljubezen MARSIKDAJ kar hitro konča[/quote]
Tudi jaz bi oporekala tej trditvi vendar po zadnji izkusnji lahko recem da je temu res tako.enostavno te zacne po pol leta odbijat
svetuj ji prekvalifikacijo za oskrbo starejših občanov, ali pa za kuharco, urejevanje dvorišč…. le zakaj je toliko predsodkov.
dejstvo je, “da ste tardeči” uničili našo industrijo in proizvodnjo, ki je le nekaj ustvarila in vzdrževala ves družbeni standard. sedaj pa ko te industrije več ni
vse okoli crkuje in jamra.[/quote]
Dvomim, da imajo barve za trenutno stanje neposredno vlogo. Če sem malo ciničen, Slovenci nimamo nobenega gospodarja, včasih so to bili Nemci, Srbi, Italijani, ki so bili naš skriti zunanji sovražnik, kjer je bil uspeh “nategnit” gospodarja, dandanes pa smo si mi to sami sovragi z našimi vrlimi politiki in gospodarstveniki. Demokracija se boljše obnese v kulturah s protestantsko miselnostjo in narodih, ki so imeli izoblikovan svoj “višji” oz. meščanski razred z razvito večstoletno industrijsko panogo. Torej pri nas nimaš “pravih kapitalistov”, ampak take, ki izropajo (državne) firme zaradi negospodarnosti in pohlepa, ker pač ni tradicije.
vse okoli crkuje in jamra.[/quote]
Dvomim, da imajo barve za trenutno stanje neposredno vlogo. Če sem malo ciničen, Slovenci nimamo nobenega gospodarja, včasih so to bili Nemci, Srbi, Italijani, ki so bili naš skriti zunanji sovražnik, kjer je bil uspeh “nategnit” gospodarja, dandanes pa smo si mi to sami sovragi z našimi vrlimi politiki in gospodarstveniki. Demokracija se boljše obnese v kulturah s protestantsko miselnostjo in narodih, ki so imeli izoblikovan svoj “višji” oz. meščanski razred z razvito večstoletno industrijsko panogo. Torej pri nas nimaš “pravih kapitalistov”, ampak take, ki izropajo (državne) firme zaradi negospodarnosti in pohlepa, ker pač ni tradicije.[/quote]
vse to drži. bolj pa drži, da neprisluženo imetje ni imetje v pravih rokah in to ne diha z rastjo, razvojem in zaposlenimi. v končni fazi pa je to za razumeti in je bilo za pričakovat.
ne znamo, ne znamo.
z barvami pa mislim, da je bil po in med drugo svet. vojno nasilno prekinjen neki tok dogodkov in vzpostavljen “novi red” ki je trajal 45 let.>>>>>>sedaj se bo oglasil boom:))
.
karkoli se dogaja sedaj je meni razumljiva posledica tega “novega reda”.
.
in ker jaz vse uravnotežujem > 1991 + 45 = 2036, je komaj leta 2036, če še ne kasneje (zaradi sedanjega ler-laufa in nekaj varnosti) pričakovati normalno obnašanje in višji nivo politične kulture, ki v vsakem primeru vpliva na gospodarstvo.
boom, saj vem, ti si pameten človek, ko se boš vsaj malo spravil z RKC, boš še boljši:))
“skoz” mi nadleguješ te boge župnike. ok.
.
v zaposlitvi je tako pri nogometu. recimo NK Maribor
trenutna zaposlitev je postaja in pametni delodajalec bo razumel delavca in delavec njega.
izvoli-pojdi, želim ti najboljše.
tu je samo 300 in vsaj jaz imam raje 300 kot nič. 300 je karikirano povedano. s 600 pa sem že sposoben živeti.
to, kar si naredil ti, da si moral delodajalcu nekaj povedati, ne bi jaz naredil nikoli v življenju in če bi ti prišel k meni in sem jaz privatni delodajalec, bi te nagnal…za njo pa bi tako in tako vedel kaj je potrebno in kakšne so možnosti.
.
danes vidim jaz kot glavni problem, da mlajši začetniki niso dovolj “lukavi”, da se pri mali plači lahko dosti zastonj naučiš in to kasneje prodaš.
to je kot strokovna knjiga, stane 80-100, videne finte prodaš x 20.
to kar pišeš je pri nas lahko samo v družbenem sektorju, recimo da ti hodiš k delodajalcu
in
“primera radi“,
da hodi nebroj staršev soliti pamet učiteljem….saj jo tudi lahko…..samo družba ni rešila, kako naj slabega učitelja odpusti, ker je zunaj dovolj mladih sposobnih in dela voljnih.
.
.
skratka, to mislim, da so problemi rdeče barve. odtenki bodo še dolgo, za te nosijo odgovornost tudi že generacije rojene po letu 70, ki bi morale počistiti JJ, Jankoviće, strice in tem slične.
Očitno nisi dojel bistva. Kot prvo se tu ni šlo za mojega otroka, kot drugo gre za čisti privat sektor (malo podjetje z nekaj zaposlenimi), da ne bo pomote in se ni šlo samo za plačo, temveč za odnos, ki mu lahko rečemo sužnjelastniški v pravem pomenu besede. Torej, da si delodajalec dovoli s svojimi delavkami postopati dobesedno kot s svojo lastnino – tudi telesno. Na žalost pa imamo takšno zakonodajo, ki topogledno delavca pred takim ravnanjem praktično ne ščiti, saj je dokazovanje precej težavno in dolgotrajno, kljub temu, da je dokazno breme na strni toženega. Ja, lahko bi me vrgel ven, vendar je bilo presenečenje popolno, pred strankami in zaposlenimi (ne nazadnje pa bi se lahko zgodilo tudi izven podjetja). Poleg tega je tudi vedel kaj se v takem primeru lahko zgodi naprej in si ni upal, saj se mu je ravno končalo nekajletno obdobje sodne prepovedi opravljanja dejavnosti (ki jo je seveda kljub temu ves čas opravljal).
Takšnih odnosov pa lahko s popuščanjem delovne zakonodaje in ohlapne zakonodaje, ki ne ščiti osebnostne integritete, pri nas pričakujemo vedno več in na žalost se to spreminja na slabše tudi marsikje drugje (ne samo v vzhodni EU). Spomni se, če si bral, afere iz Anglije pred nekaj leti, ko je vodja menda oklofutal svojega podrejenega, a zaradi tega ni izgubil službe (ker je vodstvo podjetja trdilo, da gre drugače za zelo dobrega vodjo z uspehi na svojem področju).
Vse omenjeno pa je tudi eden od razlogov zakaj nekatere firme kar naprej iščejo delavce, in ni razlog samo v lenobi. O njih se pač med ljudmi širi glas. in prav je tako. Vendar, ker delovnih mest ni, jih vsaj za krajši čas tudi najdejo. Žal, mislim da so ljudje danes velikokrat še preveč pripravljeni potrpeti.
Seveda se bom oglasil :-)))) Noben sistem v zgodovini ni prehajal gladko. Tudi demokracija se je rodila skozi revolucijo, tudi kapitalizem je prvotmo akumulacijo kapitala nabiral z nasilnim prisvajanjem lastnine in pobijanjem. Najprej fevdalne v Evropi, nato s kolonizacijo drugih kontinentov. Do rdečih revolucij pa je prišlo v državah, ki se fevdalizma še v 20. stoletju niso mogle otresti (velja tudi za Slovenijo oz. kraljevino, ki je bila z eno nogo še vedno v fevdalizmu in – diktaturi). Rahla izjema je morda bila Kuba, ki pa je bila pravzaprav finančna oaza za ameriško mafijo, vendar učinki so bili enaki kot drugod: ljudi se je potiskalo toliko v dno, da niso imeli več kaj izgubiti. Da se je na zahodu pospešeno razvijala tudi demokracija, standard, pravice ipd. pa gre precej zahvale tudi obstoju konkurenčnega političnega sistema oz. strahom pred navduševanjem zahodnega delavstva nad levimi idejami. Kapital se je pač bil pripravljen odreči dela dobička, da do tega ne bi prihajalo (sicer je potem zaradi tega pomagal sproducirati tudi Hitlerja). Danes konkurenčnega sistema pač ni več oz. v tistih državah vlada najhujša oblika kapitalizma z zgolj navidezno demokracijo, kar pa tudi preostali del sveta po tihem podpira in po tihem uvaja tudi na zahodu (še vodne vire imajo željo sprivatizirati). Kot je nekdo zapisal (in je imel še kako prav): kapitalizem se je razvijal v demokraciji, vendar je bilo to le nujno zlo, saj dobre ve, da bi se mnogo bolje razvijal izven nje. In prav to se danes dogaja. Torej, postopno prehajanje je, vendar ne v tisto smer, ki nam jo želiš tu predstaviti. Kot pa sem že rekel nekajkrat, ni problem v kapitalu, ki ustvarja neko dodano vrednost in del dobička vlaga tudi v razvoj. Problem je v kapitalu, ki mešetari z delnicami in vrednostnimi papirji in umetno regulira njihove cene. Torej, problem je v finančnih družbah in velikih korporacijah in problem je, ker t. im. prosti trg postaja vedno bolj fikcija.
Saj ni potrebno seči daleč v spomin. Včeraj je Massi iz podobnega razloga “oklofutal” Kunca. 🙂 Pa ne vem, če bi se smejal ali zgražal.
Forum je zaprt za komentiranje.