Izgubila bom status… kako naprej?
Pozdravljeni,
letos mi zaradi osebnih težav izpiti enostavno niso šli in ker po vsej verjetnosti ne bom zbrala dovolj točk niti za ponavljanje, bom izgubila status. Prej sem naredila gimnazijo, zato moram študij dokončati (to si tudi zelo želim). Vseeno pa ne vem, kako naprej. Tudi finančno bo težko. Razmišljala sem takole:
– lahko se vpišem na enoletno izobraževanje za odrasle. To pa pomeni, da bom spet morala hoditi v šolo, na koncu me bo čakala poklicna matura in verjetno ne bo časa še za delo in pripravo na izpite na faksu.
– lahko pavziram, a bom morala plačati zavarovanje itd. Da bi dobila kakšno delo brez statusa kot gimnazijski maturant, je malo verjetno.
Ali ima kdo podobno izkušnjo in kakšno drugo idejo?
mislim, da je najbolj ugodno, da pavziraš, se prijaviš na zavod za zaposlovanje in oddaš lepo vlogo za denarno socialno pomoč, pri tem ti bodo tudi krili zdr. zavarovanje.
Če ti najdejo službo, boš pa eno leto delala, svet se ne bo podrl.
Kako pa je potem z opravljanjem izpitov? Najbrž moraš plačati vsak izpit? Imaš še nekaj časa, mogoče v jesenskem roku spacaš pogoje za ponavljanje?
Vpiši se na kak poklicni tečaj (tudi brezplačni so po srednjih šolah), ali pa na izobraževanje odraslih (Avtošola Ježica npr), predavanja niso obvezna, status imaš do konca šolskega leta. Lahko delaš preko študentskega servisa in obenem narediš še izpite na fakulteti, status in zavarovanje pa imaš urejeno. Drži se, dekle, letos veliko študentom zaradi razmer ni šlo. Naslednje leto pa pogumno naprej.
Določene šole omogočajo, da se vpišeš na to kao izobraževanje za odrasle, ampak se ne brigajo če kaj počneš ali ne. Je plačljivo, ampak se bolj splača, saj imaš sratus in ni treba plačevati zavarovanja. Večina študentov v tvoji situaciji se odloči za tako opcijo in to je tem šolam biznis. V Ljubljani mislim, da na tak način deluje vrtnarska ali nekaj takega, pa zagotovo še kakšna.
enamonklja, 24.08.2021 ob 10:48
Vpiši se na kak poklicni tečaj (tudi brezplačni so po srednjih šolah), ali pa na izobraževanje odraslih (Avtošola Ježica npr), predavanja niso obvezna, status imaš do konca šolskega leta. Lahko delaš preko študentskega servisa in obenem narediš še izpite na fakulteti, status in zavarovanje pa imaš urejeno. Drži se, dekle, letos veliko študentom zaradi razmer ni šlo. Naslednje leto pa pogumno naprej.
Hvala
Glede tega izobraževanja me edino skrbi, ker se bom potem morala učiti še za poklicno maturo (iz čisto drugih področij). Če grem na brezplačni program, se zna zgoditi, da bodo komplicirali, če ne bom redno hodila tja. Samoplačniški so pa nad 1000 evrov, kar mi je veliko.
Študentka623, 24.08.2021 ob 19:58
Hvala
Glede tega izobraževanja me edino skrbi, ker se bom potem morala učiti še za poklicno maturo (iz čisto drugih področij). Če grem na brezplačni program, se zna zgoditi, da bodo komplicirali, če ne bom redno hodila tja. Samoplačniški so pa nad 1000 evrov, kar mi je veliko.
Saj ti ni treba na maturo. Morda narediš kak izpit, če so, večino časa pa ne hodiš. Hodiš in plačuješ pač le toliko, da te ne izpišejo, vpisnino in mogoče kak izpit na sredini leta. Poklicne mature ne potrebuješ, saj imaš splošno.
Enamona784, 24.08.2021 ob 20:02
Saj ti ni treba na maturo. Morda narediš kak izpit, če so, večino časa pa ne hodiš. Hodiš in plačuješ pač le toliko, da te ne izpišejo, vpisnino in mogoče kak izpit na sredini leta. Poklicne mature ne potrebuješ, saj imaš splošno.
Kaj pa šolnina? To je najdražje.
Študentka623, 24.08.2021 ob 20:03
Ja, izpiti bodo potem plačljivi. Zato bi tudi rada delala, ampak vem, da iščejo bolj kader s poklicno maturo/faksom, ne pa z gimnazijo.
Najlažje bi bilo preko študentskega servisa. Ampak rabila bi status.
Saj pravim. Vpiši se na izobraževanje odraslih, status potem imaš, lahko delaš preko servisa, službe so. Vmes na programu izobraževanja odraslih morda narediš kak izpit, vmes pa seveda še izpite za faks, da greš potem v drugi letnik čez dobro leto.
Forum je zaprt za komentiranje.