Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo izguba v podjetju na koncu leta

izguba v podjetju na koncu leta

Zdravo,

čakam čakam in plačila naročnikov za obveznosti iz 2011 ni, to leto bom torej imel 8000 eur izgube. Zato ker mi niso plačali dveh računov. To je prvič da imam izgubo in ne vem kako ravnati. Sedaj mi pravijo da bodo problemi z inšpekcijo, ker se obesi na vse živo, če nima država nič denarja od tebe, in to leto ne bo imela dosti od mene, čeprav je vedno do sedaj imela. Plačo si izplačujem redno,(a tudi to, ker moram, ker če ne, bodo problemi), sem edini zaposlen . Ko je zmankalo denarja zaradi neplačila naročnikov, sem za redno plačevanje dobaviteljem poskrbel sam, dal sem v podjetje iz svojega žepa, kot posojilo ali nakazilo ali če se je mudilo sem kar prenesel denar iz osebnega računa, da plačam redno, kar sem dolžen. Kaj lahko naredim, da omilim tako grozno reč – da sem toliko v izgubi? Ali lahko prenesem na naslednje leto in ali to kaj ublaži?

Leto 2012 šele po juniju imam naročeno in z tem imam za dobiti več denarja z katerim bom pokril to izgubo in dobil dobiček, da bo leto 2012 spet pozitivno. Kaj pa če me inšpekcija vmes tako stisne, da ne bom mogel dihati? Kaj lahko naredim da to ublažim? Računov sicer nisem napisal za teh 8000 eur, ker mi še ni plačano in naročnika pravita, ker so državno podjetje, da dam daljši rok pri datumu za račun, to pa pomeni, da nemorem izdati račun na datum, ko je storitev bila opravljena. Pravijo, če dam rok 14 dni ali 20 dni, in če takoj napišem datum, da bodo oni imeli težave z inšpekcijo. A ta podjetja so stalne stranke, ne morem delati tako kot bi rad (dat realne datume, ko je storitev narejena), ker jih bom v tem primeru izgubil kot stranke. Kakšen nasvet ?

Če je bila storitev opravljena oziroma blago dobavljeno v letu 2011 morate takrat izstaviti račun in to bo zmanjšalo vašo izgubo. Račun morate izstaviti ne glede na rok plačila in samo plačilo ne vpliva na dobiček ali izgubo. Prej boste dobili kazen, če ne izstavite računa pravočasno kot pa če upravičeno izkažete izgubo.

Hvala gospa Vojka,
dobro je vedeti. To pomeni, da izgubim dve stalni stranki in da potem imam vse šanse sploh ne dobiti moj denar (vsako leto podaljšujejo, ampak na koncu plačajo, tokrat pa podaljšujejo nekoliko več).
Glede neplačnikov so mi svetovali, da izdam vedno prej predračun, in potem če ne plačajo, vsaj jaz ne moram dajati iz mojega žepa (verjetno obstaja neko načelo poštenosti v poslovanju, katero pravi, da ni dolžen podjetnik plačati za nekaj kar ni njegova krivda), tako da zdej izstavim račun za delno plačilo, ko ga dobim. Menite, da tako ni pravilno?

Pripravite predračun in zahtevajte plačilo po predračunu ali pa vsaj delno plačilo po predračunu. Ko prejmete plačilo, izstavite avansni račun in ko je stroitev opravljena izstavite storno avansni račun in račun.

Za neplačane račune lahko enostavno vložite e izvršbo. Pazite še, da za vsako dobavljeno blago pridobite podpisano dobavnico in za vsako opravljeno storitev podpišite pogodbo.

Preden odpremite blago z odlokom plačila, preverite še bonitetno oceno podjetja.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close