izguba službe – otroški dodatek
Izgubila sem službo, količina denarja doma se nam je približno razpolovila. Saj bomo nekako sčarali z moževo plačo, dokler ne najdem službe. Me pa vseeno zanima kako je z otroškimi dodatki. Ali je treba počakat, da odločba poteče, ali javim zdaj zmanjšanje dohodka? Načelno je treba vsako spremembo javit v 8 dneh. Sem prepričana, da če bi se mi plača full dvignila, bi takoj zmanjšaki dodatek (kar je v osnovi tudi prav), zdaj pa sem novo stanje tudi javila (nova vloga), pa so mi odgovorili, da imam pač veljavno odličbo in da naj počakam, da mi poteče… Ko malo brskaš po netu najdeš vse živo. Od nasvetov v stilu “nimaš kaj, tako pač je”, do tega, da so to dolžni upoštevat in da se ne smeš pustit odgnat…
Kakšne konkretne izkušnje? Morda kak zakon? Tega sama žal ne najdem! Hvala vsem!
sama sem v isti situaciji. oskrbnino za vrtec so mi takoj znižali, csd pa “ne spreminja odločbe, dokler prejemaš nadomestilo iz zavoda” (so mi povedali prejšnji teden).
pa če ravno je nadomesilo cca 200 eur nižje, kot je bila prej plača… in če bi se zaposlila in prejela 200 eur višjo plačo bi TAKOJ spremenili odločbo in zmanjšali otroške, če bi se le dalo…
Tole določa Pravilnik o postopkih za uveljavljanje pravic do družinskih prejemkov (Uradni list RS, št. 31/2008, 61/2009):
Če eden od vzdrževalcev družine izgubi zaposlitev in ne prejema nadomestila, a je prijavljen v
evidenci Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje kot brezposeln ali ne prejema pokojnine ali
delnega plačila za izgubljeni dohodek, se njegovi dohodki iz bruto plač v preteklem letu ne vštevajo v skupni dohodek družine.
Torej drži, da dokler prejemaš nadomestilo za brezposelne, spremembe ne upoštevajo, ko ga nehaš prejemati, pa ti upoštevajo (če javiš).
sem že dvakrat napisal, pa bom še tretjič…če ne prejemaš nadomestila z zavoda za zaposlovanje, potem od njih pridobi potrdilo, da si prijavljena na zavodu in na katerem piše, da ne prjemaš nadomestila. S tem papirjem greš na CSD…v 14. dneh dobiš novo odločbo o otroškem dodatku….če ne gre, je nekaj narobe z vašimi delavci na CSD….pritoži se.
So ti že povedali vztrajaj, to je sprememba. Saj ti tako ne bodo naredili nove odločbe za celo leto. Ko neseš potrdilo Zavoda, da ne dobivaš ničesar, ne sme biti problema. Pa zahtevaj drugega svetovalca ali vodjo.
Za predstavo, jaz sem v oktobru oddala vse papirje in dobila novo odločbo od 1.11.2010 – 31.10.2011. V novembru mi je potekla pogodba, ki ni podaljšana, sem na zavodu brez nadomestila, nesla sem tisti papir in dobila novo odločbo od 1.12.2010 – 31.10.2011.
Na tvojem mestu bi se pisno pritožila direktorju CSDja in kopjo poslala še na ministrstvo za delo. Neverjetno, kako nekateri delavci CSDja ne poznajo zakonodaje s svojega področja oz. jo nočejo poznati. Podobne anomalije se dogajajo tudi pri odločbah za porodniško, ko se na nekaterih CSDjih delajo norca iz bodočih staršev. Če ti na CSDju nočejo popraviti odločbe, čeprav bi jo po zakonu morali, bi moral tisti, ki ti je to rekel takoj izgubiti službo. Konec koncev se financirajo iz našega denarja v zahvalo pa nam kratijo zakonske pravice.
Forum je zaprt za komentiranje.