Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Izek pogodbe za DČ med porodniško

Izek pogodbe za DČ med porodniško

Meseca maja nastopim porodniško, pogodbo imam pa sklenjeno za določen čas (ne bodo mi je podaljšali). Pogodba mi bo potekla med porodniško oz. med dopustom za varstvo in nego otroka (ali karkoli sledi porodniški).

Zanima me nekaj stvari:
a) Kaj storim po preteku pogodbe?
b) Kakšen bo znesek moje porodniške? – v času zaposlitve in po preteku pogodbe
c) Kdo je bolje, da prijavi otroka, da bo vključen v zdravstveno zavarovanje, partner (stalna služba, pogodba za določen čas) ali jaz (ki mi pogodbe poteče)? Kaj sledi, če otroka prijavim jaz in kaj sledi, če otroka prijavi on?

Najlepša hvala vsem za pomoč že vnaprej!

1) Ker nisi povedala, koliko delovne dobe imaš, ne vem, ali ti bo pripadalo nadomestilo za brezposelnost. Če ja, potem daj ob zaključku delovnega razmerja delodajalcu za izpolnit obrazec za nadomestilo za brezposelnost (poišči na strani ZRSZ) in se prijavi na Zavod. Dokler boš na porodniški, ti nadomestilo miruje – vsaj tako se mi zdi. Preveri na Zavodu.
2) Porodniška je odvisna od tvojih 12 plač pred nastopom porodniške in ne bo nič drugačna po poteku pogodbe o zaposlitvi. Tudi ta obrazec ti bo moral delodajalec izpolniti, preden greš na porodniško.
3) Otroka lahko prijaviš v zdravstveno zavarovanje ti ali partner. Če ga boš ti, bo potem tudi po tebi zavarovan naprej na Zavodu. To boš morala urejati hkrati s svojim zdravstvenim zavarovanjem.
Če pa ga prijavi partner, bo zavarovan po njem. Lahko pa ga najprej ti, po poteku tvoje pogodbe pa partner. To urejajo v kadrovski službi – izpolnijo en obrazec, rabijo pa kopijo rojstnega lista od otroka. Če pa boš ti brezposelna in ne boš upravičena do nadomestila na Zavodu, se tudi ti lahko zdravstveno zavaruješ pri partnerju – kot vzdrževani družinski član – nima nobenih stroškov, ampak si še njegova davčna olajšava, če si brez dohodkov.

Ne pozabita tudi takoj po rojstvu otroka vložiti zahtevka za otroški dodatek…

MARJA40,

najlepša hvala za odgovor.

1) Delovne dobe imam 3 leta in pol pred nastopom porodniške, in to pri istem delodajalcu.

2) Hvala!

3) O, najlepša hvala. Sem bila v dilemi ali je otrok kaj prikrajšan v primeru, da je zavarovan po brezposelni materi v nasrotju z zaposlenim očetom.

Hvala za namig, ne bova!

napisali ste, da ste zaposleni 3.5 let pri enakem delodajalcu in ste še vedno za določen čas… a ni ZDR v teh primerih jasen, da je mogoče sklepati pog. za določen časa zgolj za max 2 leti, potem se šteje kot za nedoločen čas? A se motim?

Pri nas so to reševali tako, da so ljudi kar malo premeščali: eno leto admin. v tajništvu, potem admin. v marketingu ipd. Gre za drugo delovno mesto in torej popolnoma novo pogodbo.

a ni v ZDR.ju določeno, da če delaš pri enakem deludajalcu več kot 2 leti, potem je NDČ kljub napisanem DČ….

kje so zdaj pravniki, da tole bolj raztolmačijo 🙂

Lahko je tako, kot je napisala Aneja.

Isti delodajalec: eno leto na enem delovnem mestu, eno leto na drugem. Lahko pa si zaposlen tudi več let na istem delovnem mestu, če npr. nadomeščaš delavca, ki je začasno v tujini in mu služba pri nas miruje.
Saj je lepo napisano v ZDR, sam treba je do konca prebrat člen, pa še pogledat, katere so tiste alineje nazaj 😉

“Delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas z istim delavcem in za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti, razen v primerih, ki jih določa zakon, ter v primerih iz druge, četrte, pete in dvanajste alinee prvega odstavka prejšnjega člena.”

3,5 leta si na firmi in zdaj, ko si noseča, te bodo hladnokrvno odslovili???? Prasci na najvišjo potenco!!!!!!!!!! (pardon izrazu)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close