izdelki iz svezega mleka
Mene zanima, ce se slucajno katera spozna na to temo. Skratka, mi kupujemo mleko na kmetiji. Iz njega pripravim jogurt, smetano,…… Vcasih mi ostanejo tudi do 10 dni in ceprav je jogurt malo kiselkast, se mi zdi, da je se uziten in ga vseeno pojem. Pred kratkim pa sem brala, da naj bi se izdelke iz svezega mleka porabilo v treh dneh ker se potem razvijejo bakterije ki so zdravju skodljive. Ali mi lahko katera pojasni? Jogurt je seveda iz prekuhanega mleka in kaj res, ce ga ne pojem v treh dneh, ga moram spet obdelati ali zavreci?
Hvala.
Naredi kefir, ki je boljši od jogurta, pa še enostavneje ga je pripraviti.
Lahko skuhaš nakrhljana jabolka v mleku, dodaš naribano lim.lupinico, sladkor in če se mleko ne sesiri med kuhanjem, dodam malo limoninega soka. Serviram kot kompot s kupčkom stepene smetane, posute s cimetom, ali kako drugo varianto izbereš.
Lahko narediš skuto, puding, snežene kepice prelite z redkim pudingom……
LP E.
Varvi – jaz pa mislim, če mleko prekuhaš je praktično sterilizirano, tako da za to mleko tista priporočila praktično ne veljajo. Samo v nekuhanem – torej surovem mleku izpod krave se pa res lahko zaredi vse živo, pa še tam so po moje industrijski normativi daleč pod tistim kar človeku dejansko škodi. Če so želodec in prebavila navajena na tako mleko pa še posebej. Nekateri tako ali tako pravijo, da bi morali uživati samo surovo mleko, ker naj bi vsebovalo neke žive encime in kaj jaz vem kaj še vse. Higieniki in sanitarci pa v jok … Jaz žal ne maram mleka v osnovni obliki, tako da s tem nimam kakih težav. Še nekaj – mleko v gorskih kočah in planšarijah je tudi surovo kisano (oz ga prej samo malo segrejejo da se lažje skisa) – zato pa je nekaterim takooo dobro. Je pa res da ga prodajo svežega, običajno nima časa niti dozoreti.
lp tinca
Tudi jaz mislim kot Tinca. Prekuhano mleko je sterilizirano in je glede bakterij enako kot trgovinsko, vsaj po moje. Prej bi celo rekla, da ga ti segreješ na 100°C, če ti zavre, industrijsko sterilizirajo menda na 80°C. Nima se kaj razvijati, samo pokvari se lahko, to boš pa že vedela, ker obupno smrdi. Po moje si lahko brez skrbi s svojim prekuhanim jogurtom.
To s kislim mlekom v gorskih kočah je tudi res, odlično je v sezoni, ko je dejansko sveže. Sodelavka in mož pa sta tudi zares skorajda umrla od zastrupitve s kislim mlekom v gorski koči zadnji teden, preden so jo zaprli. Bilo je sredi tedna, mleko je gotovo ostalo še od vikenda, bakterije pa veselo na razmnoževanje. Neke zelo hude. Vendar naj ti to ne vzame veselja. Z vsakim postanim sladoledom s salmonelo je tako, pa zaradi tega nismo črtali vsega sladoleda, samo premislimo, če ga bomo vzeli na kepce v zakotni slaščičarni v majhnem kraju izven sezone, ali ne?
Veliko dobrega svežega jogurta in lep pozdrav, Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.