Najdi forum

Izdelava posterjev

Pozdravljeni,
zanima me, ali ima kdo od vas kaj izkusenj z izdelavo posterjev? Hm, saj sploh ne vem, kako se temu rece v slovenscini.

Seveda ne govorim o posterjih z Janom Plestenjakom ali Eminemom ampak… poster je v bistvu skupek predstavitev nekega dela v obliki plakata, krajsega predavanja in racunalniske predstavitve.

S katerim racunalniskim programom ga je najlazje izdelati? Je tudi kaksen odprto-kodni programcek temu namenjen?

p.s. kje bi mi tudi platificirali res velik plakat?

Mislim, da je CorelDraw kar primerno orodje. Glede plastificiranja ali drugačne zaščite plakata pa se pozanimaj v podjetjih, ki izdelujejo reklamne table in razne panoje za sejemske predstavitve. Tudi tiskarji ti bodo znali svetovati, kdo se s tem ukvarja.

Fino, korla kar obvladam, a nisem še izdelovala tako veeeelikega plakata.

Pa me zanima, kako se zadeve lotiti v praksi: a se združuje več manjših kosov skupaj ali se vse skupaj naredi na enem velikem formatu. Ne vem, če ne bo moj ubogi PC počepnil, saj ni grafična postaja 🙂 V korlu prezentacije sicer ne bi delala, ker sem v PP že kar domača. To pomeni še konvertiranje in prenašanje datotek sem in tja (najbolje *.jpg ali kaj drugega?).

Končni izdelek bo šel v tiskarno, vendar potrebujem le en plakat, verjetno je to kar drago. Zato bi vse prej rada sama postorila, da ne bankrotiram 🙂

Nekako sem si zamislila, da bi naredila PP prezentacijo, nato pa vse slajde skupaj smiselno združila še na plakat.

Vse je odvisno od namena končnega izdelka. CorelDraw omogoča poljubne formate.

Če bo plakat tiskan, boš morala naročiti tudi izdelavo filmov. To pa bržkone pomeni, da bi moralo biti vse pretvorjeno v CMYK. Microsoftovi programi so dokaj bogi kar se tiče barv – vse so RGB, zato se jih oblikovalci že na daleč izogibamo.

Ker potrebuješ le en plakat, pride v poštev digitalni tisk – ne potrebuješ filmov. Končno datoteko lahko oddaš bodisi v Corelu ali v PDF, vendar pazi: potrebni so ustrezni gonilniki za izdelavo PDF datoteke, ki je dovolj kakovostna za tisk.

Predlagam, da najprej poiščeš tiskarno, ki ti bo tiskala plakat, in se z njimi posvetuješ glede tehničnih zahtev – pač odvisno, kakšne datoteke sprejemajo in kakšno tehnologijo tiska imajo. V nasprotnem primeru boš lahko z napačno izbiro programa in priprave za tisk izgubila le veliko časa. Priprava za tisk namreč zahteva določeno znanje in izkušnje. Če tega nimaš, je morda bolje vse to prepustiti nekomu, ki to obvlada – seveda je tu spet vprašanje časa, ki ga imaš na voljo in s tem povezanih stroškov.

Tajfun najlepša hvala.

Izkušenj z izdelavo filmov nimam, lahko pa se tudi kaj novega naučim, saj mi je v veselje. Časa imam namreč dovolj, izdelek moram oddati do septembra. Hja, z denarjem je pa res bolj suša, zato pa bi rada čimveč sama naredila 🙂

V tem primeru bo zate morda koristno, če pokličeš v kakšen reprostudio v kraju, kjer živiš, in se dogovoriš za kratek obisk, pa ti bodo na predlagali najprimernejši postopek priprave za tisk za tvoj izdelek. Predvsem glede same priprave, izbire možnih programov, barv, formata in vrste datoteke, iz katere ti bodo izdelali filme ali tiskali plakat.

Nisi sicer podrobneje opisala, za kakšen poster ali pano gre; nekatere firme, ki izdelujejo reklamne table in panoje, imajo tudi posebne tiskalnike, ki omogočajo izpise večjih formatov, ki lahko nadomestijo tisk. Seveda jih pred uporabo tudi primerno zaščitijo pred zunanjimi vplivi.

Podjetja, ki opravljajo tovrstne dejavnosti, lahko poiščeš tudi na spletnih straneh.

Digitalni tisk na cerade za tovornjake te stane 35 € /m2 z materialom vred; mislim, da je to idealna rešitev.Ime podjetja je Kolorado iz Teharij, ki ima printer za 2,3 m širine.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Tajfun in Pero, najlepša hvala!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close