Izdani račun
Načeloma bi ga raje knjižil v letošnjem letu, predvsem zaradi dobička v lanskem letu. Stvar je tudi v tem, da tako dela vsako leto – v lanskem ima pa račune za december 2014. Zdaj se je prvič pojavil problem. Naša računovodkinja pravi, da lahko račun knjižiš v katerokoli leto, važno je, da se knjiži le enkrat. Ima pa enostavno računovodstvo, torej DDV ni problem.
SRS 18 določajo, da prihodki spadajo v tisto obdobje, v katerem je bila opravljena storitev oz.dobavljeno blago (pa seveda še drugi prihodki).
In v enem obdobju se računi številčijo npr.od 01/2015 do xxx/2015, ob novem obdobju-letu pa se začne številčiti znova.
In še – če imate npr.dobavnico/delovni nalog iz leta 2015, morate seveda na računu napisati datum dobave/opravljene storitve še tisti datum, le datum izstavitve računa je letošnji. In pri vas prihodek lanski. In pri stranki strošek lanski.
SRSji samo določajo, da mora ona knjižit te prihodke v 2015, nič pa ne govorijo o številčenju
oziroma mi prilepi člen, ki piše, kako moraš številčit račune
številčenje opredeljuje davčna regulativa, ki pa samo določa, da mora biti razvidno zaporedje, ne pa kako številčiš
jaz številčim en sklop računov za eno storitev z neprekinjenimi številkami že od leta 2002. pa smo imeli par davčnih revizij, pa niso komentirali tega.
SRSji samo določajo, da mora ona knjižit te prihodke v 2015, nič pa ne govorijo o številčenju
številčenje opredeljuje davčna regulativa, ki pa samo določa, da mora biti razvidno zaporedje, ne pa kako številčiš
jaz številčim en sklop računov za eno storitev z neprekinjenimi številkami že od leta 2002. pa smo imeli par davčnih revizij, pa niso komentirali tega.[/quote]
Dejstvo pa je, da je avtorica v letu 2015 še izstavila račun št.1, zdaj pa je spet izstavila št.1 …
Ni problema, če je lanski zadnji račun 1075, letošnji prvi 1076, problem je (kolikor avtorico razumem) dvakrat ista številka računa.
In ravno zato je najbolj enostavno vsako leto začeti s številko 1 in povečevati, tako ne more priti ne do preskoka številk in ne do podvojitev.
Res nočem biti zatežena in razumem logiko stranke. Se tudi ne spoznam na računovodska pravila, ampak naša računovodkinja pravi, da se komot da račun v naslednje leto, če imaš preveč dobička. Če se redno držiš istega sistema, je to baje ok. Torej – račune za december že 5 let izstavljamo v januarju, vedno z januarsko številko in vedno gre v knjigo leta, v katerem je račun izdan. Mogoče sem res trot in mi ni nič jasno, ampak do sedaj je bilo vse ok. Je zdaj to samo neusklajeno s splošno prakso ali je zaes narobe?
jaz številčim en sklop računov za eno storitev z neprekinjenimi številkami že od leta 2002. pa smo imeli par davčnih revizij, pa niso komentirali tega.[/quote]
Dejstvo pa je, da je avtorica v letu 2015 še izstavila račun št.1, zdaj pa je spet izstavila št.1 …
Ni problema, če je lanski zadnji račun 1075, letošnji prvi 1076, problem je (kolikor avtorico razumem) dvakrat ista številka računa.
In ravno zato je najbolj enostavno vsako leto začeti s številko 1 in povečevati, tako ne more priti ne do preskoka številk in ne do podvojitev.[/quote]
številka računa je 1/2016 in ne 1. to je enoličen zapis, ki se bo pojavil v njenih knjigah samo enkrat.
naslednji računi se bodo pač nadaljevali z 2/2016
Ah ja, človek se ves čas uči. Hočeš dobro, pa na koncu ugotoviš, da bi bilo najbolje, če bi vse delel sam. Moj namen vsekakor ni goljufanje. Pa tudi mislim da države ne oškodujem prav nič. Se borim iz leta v leto, da sem komaj na plusu. Lani je po nekem čudežu celo šlo malo bolje, pa še to je bolj mizerija.
Odloč se zdej, ali je mizerija ali ne, ker v enem od svojih postov pa tiščiš ta račun v 2016, ker je kao lanski dobiček že “prevelik”. Tako, da se ne delaj neumno, ker očitno namerno to počneš, in ne zato, ker je tvoja računovodkinja (tudi) glupa.[/quote]
Saj je recimo celoletni spjev dobiček 10000 res mizerija, pa tudi 11000 je še zmeraj mizerija. Imaš pa v drugem primeru za kar 2101 eur nižjo splošno olajšavo. Včasih se je dobro ugrizniti v jezik, preden nekoga obdolžiš gluposti, ker nazadnje tak izpadeš sam.
Ne vem no, kje je tukaj tak problem …
Vedno smo delali tko, da smo začetek januarja izstavljali račune za december (v zakonskem roku 8 dni po opravljeni storitvi), torej številčeni so bili npr. 1/2016, 2/2016, važen pa je datum opravljene storitve (torej npr. 1.-31.12.2015) in glede na ta datum ga računovodstvo knjiži še v leto 2015, obračuna davek itd.
Forum je zaprt za komentiranje.