Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis IZDAJA KNJIGE

IZDAJA KNJIGE

Za izdajo imam pripravljeno knjigo pravljic. Pred časom je o tem že potekal pogovor, če se prav spomnim, je takrat prevladovalo mnenje, da se splača izdajat samo v samozaložbi. Kako je zdaj s tem? Jaz bi najraje vse prepustila založbi, saj mi ne gre za zaslužek. Če bi mi šlo, sploh ne bi pisala. Ampak glede nato, da imam jaz pravljice, rabim ogromno ilustracij in to ni poceni. Zato me zanima, če morda kdo ve, koliko danes založniki ponujajo za pravljico. Vem, da so zneski sramotni (pa bom klub temu napisala:pred leti je bilo 5000 SIT). Toda: jaz imam z ilustracijami stroške in to velike! Zato vas sprašujem, če morda kdo kaj ve, preden grem na pogovor v založbo in me tam kap.
Hvaležna bom za vsak odgovor! LP

Helo,
Res ne boš veliko dobila, zneski so resnično sramotni. Založbe, če že sploh prideš zraven, najraje plačujejo po prometu, povprečno je to 7% od neto zneska MPC, od tega ti odbijejo še davek. Lahko zračunaš, koliko to pride, pri povprečni prodaji 500 knjig.
Če pa se ti res ne gre za denar, poskusi, recimo pri Karantaniji ali kaj podobnega.
Lep pozdrav,
Anejka

Neto znesek MPC – je to cena knjige v prodajalni npr.?
Jaz moram s svojim denarjem plačati ilustratorja. Ena ilustracija stane skoraj toliko kot bi jaz dobila vsega…ilustracij naj bi bilo pa 14… torej bom na vsak način na izgubi samo jaz…

Ja, MPC je znesek v knjigarni oz, tisti, ki bo zdaj kar na knjigi.
Anejka

“Moram s svojim denarjem plačati ilustratorja…” Zakaj? Običajno je, da ilustratorja naroči in plača založba; je soavtor knjige. Če seveda založba oceni, da je knjiga dovolj dobra ali pa dovolj prodajljiva za njihov program.
Denar pa v glavnem ne bo pritekal od prodaje, kakor pravilno ugotavlja anejka (čeprav fiksen honorar ni izključen, če knjigo podpre Ministrstvo za kulturo), ampak od knjižnične izposoje: za vsakič, ko si knjigo izposodijo v knjižnici, dobi avtor (ali avtorji) ca. 40 tolarjev bruto. Pri tisoč izposojah letno, kar za pravljice ni neobičajna številka, se stvar že kar splača…

Na knjižnično izposojo se ne da računat, čeprav ni zanemarljiva. Ampak: da, ilustracije so pri otroških pravljicah skorajda nujne. Če teh nimaš, pri založbi res lahko čakaš v nedogled.
Hvala obema, lahko še kdo na to temo kaj reče, mi bo prav prišlo… LP

New Report

Close