Izdaja knjige v delih?
Lep pozdrav
spodaj je že nea tema kako izdati knjigo, pa sem vseeno raje odprl novo temo, ker me zanima nekaj drugega, in sicer ali je bolje izdati knjigo v enem kosu ali po delih?
po delih mislim kot da recimo objavljam v kakšni reviji ali podobno. Sicer nisem še nobene knjige napisal, pišem pa trenutno eno zgodbo in posvoje sem že sedaj ves nestrpen, ker bi rad vedel, kaj bi si o napisanem ljudje mislili.
So mogoče kakšna tveganja povezana s tem, če bi se neko delo postopoma pošiljalo recimo neki reviji, da se ga objavlja? bi mogoče kdo lahko to ukradel in sestavil pod čisto eno drugo knjigo?
če ima kdo izkušnje oziroma če ima kdo kak nasvet naj mi prosim odgovorim
se v naprej zahvaljujem za vse odgovore.
Zakaj pa ne bi hotel nihče objaviti? Sem že videl v nekaterih revijah, da objavljajo razne zgodbice in sem tudi zato razmišljal kako s tem poteka.
Sem pa tudi na tem forumu že nekajkrat zasledil pogovore glede objave zgodb v revijah.
Tako da glede idealista – no comment!
Pričakoval sem kak bolj obširen odgovor, mogoče tudi s strani nekoga, ki je bolj domač na tovrstnem področju.
Povsem te razumem. Prav je, da smo vsaj na začetku idealisti, kajti kasnejše izkušnje nas tako ali tako zelo hitro prizemljijo. Če bi bili vsi črnogledi, danes še ne bi poznali elektrike. Najbrž te je strah, da bi ti kdo ukradel idejo ali literarni lik, če bi zgodbo objavil v delih. Ampak ker si želiš odzivov, poskusi, pa boš sam spoznal, kaj boš s tem pridobil ali izgubil. Literarnih revij je veliko, bralcev najbrž manj, pa tudi literarnih razpisov je kar nekaj. Pa srečno!
Najlepša hvala. točno za to se gre. Sicer imam željo knjigo izdati v angleščini in jo v tujini objaviti, me pa po svoje že sedaj zanima kaj bi si bralci o njej mislili.
Mogoče veš katere revije bi se zanimale bolj za Sci-fi? pa to želijo zastonj ali same ponudijo nek honorar, kolikor se jim pač zdi vreden text?
Do sedaj sem samo enkrat probal z eno otroško zgodbico, tko malo za hec in sem bil povsod zavrnjen.
Za ZF ti bo gotovo uspela objava v Jašubeg en Jered, lahko poskusiš tudi v Jokerju, izdaja knjige v tujini: Misija Nemogoče po moje … (govorim iz izkušenj)doma pa nič boljše, nočem ti vzeti poguma, ampak ZF v Sloveniji ni ravno popularen ali priljubljen žanr, za tujino rabiš pa najprej kakšno domačo referenco, tako da si kmalu spet na začetku … Mogoče bi ti lahko kaj pametnega svetoval B. Ekselenski, nekaj časa se je oglašal na tem forumu.
mumu,
sama imam precej izkušenj s pisanjem za revije, saj sem trinajst let pisala za tednik Ljubezenske zgodbe, kjer sem izdala kar nekaj romanov v nadaljevanjih, pa tudi krajših in daljših zgodb. S tem, da bi mi kdo utegnil ukrasti besedilo, se nisem ukvarjala in tudi tebi svetujem, da se ne obremenjuješ s takšnimi strahovi. Je pa dobro nekaj časa pisati za revije. Če kasneje nameravaš izdati tudi knjigo, te bodo bralci že kar dobro poznali. Lep pozdrav in veliko uspeha.
Hvala za nasvet. Kot mi je že Sancta Simplicit svetoval/a, bom probal pri Jokerju ter pri Jašubeg en Jered, če so mogoče zainteresirani za objavo.
Sicer me pa zanima, kolikšen honorar se pa sploh lahko pričakuje? Pravite, da pišete že 13 let za razne revije, pa me zanima, kolikšen honorar ste prejemali (če seveda ni skrivnost). Ali ga sploh lahko pričakujem, glede na to, da sem popolnoma nov, na tem področju?
Pa še tole, če se kasneje odločim, da vsa ta nadaljevanja združim v eno knjigo (po možnosti, naredim še manjše popravke zgodbe), ali lahko to oteži objavo knjige preko založbe? se mogoče kakšni postopki bolj zakomplicirajo ali postane vse skupaj toliko lažje?
Lp, pa še enkrat se zahvaljujem vsem za pomoč.
Mumo, glede na to, da sem za revijo pisala v letih 1994 pa do 2006, ti o zdašnjih honorarjih ne vem kaj prida povedati, ker so se tarife najbrž precej spremenile. Lahko pa rečem, da je za ‘sproti’ bilo in da bodo tudi tebe plačali, če ti bodo kaj objavili, ne glede na to, da si začetnik.
Sama sem že kar nekaj romanov, ki so izhajala v nadaljevanjih, izdala tudi v knjigi in zaradi tega nisem imela z založbo nobenih težav.