Izbris služnosti stanovanja
Spoštovani
Pred leti se je partner preselil v mojo hišo. Vzela sem hipotekarni kredit za obnovo,katerega sem vsa leta tudi plačevala sama,skupaj z ostalimi svojimi in njegovimi položnicami. Partner je porok tega kredita. Na podlagi partnerstva sva naredila,da ima dosmrtno služnostno pravico. Pred časom sva se razšla in partner ne živi več pri meni. Zanima me ali se lahko služnostna pravica izbriše,če nisva več v partnerstvu?
Nuša
Spoštovani!
Stvarna služnost preneha na podlagi pravnega posla, na podlagi odločbe ali na podlagi zakona.
Lastnik služeče stvari lahko zahteva, naj stvarna služnost preneha, če postane nekoristna za uporabo gospodujoče stvari ali če se bistveno spremenijo okoliščine, v katerih je bila ustanovljena. Glede na to, da je bila ustanovljena v času trajanja zunajzakonske skupnosti, ki sedaj ne obstaja več, menimo, da gre za bistveno spremembo okoliščin (prenehanje na podlagi odločbe).
Stvarna služnost preneha tudi, če se lastnik služeče stvari upre njenemu izvrševanju, lastnik gospodujoče stvari pa svoje pravice tri leta zaporedoma ne izvršuje (prenehanje na podlagi zakona).
Kolikor sta z vašim bivšim partnerjem še vedno v dobrih odnosih, lahko skleneta pravni posel v katerem se dogovorita za prenehanje služnosti, kar je tudi najlaže.
S spoštovanjem!
Spoštovani
Žal z bivšim patrnerjem nisva več v stikih razen njegovih občasnih groženj. Na koga naj se obrnem,da lahko prekličem služnostno pravico? Najlepše se vam zahvaljujem za dani odgovor in upam,da mi boste povedali še,če to lahko naredim pri noratki,kjer je bil ta sporazum sklenjen…ali se moram obrniti na odvetnika.
Hvala
Nuša
Spoštovani!
Predlagamo, da se obrnete na odvetnika, saj bo v navedenem primeru potrebno sprožiti postopek v katerem se bo ugotavljalo prenehanje služnosti zaradi bistvene spremembe okoliščin.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.