Iz vezaja pomišljaj
Pravega pomišljaja običajno ni mogoče priklicati z bližnjičnimi tipkami, če si tega sama ne nastaviš. Ne vem, da bi kateri od sistemov to imel, vsaj jaz si moram ob vsaki menjavi najprej to uredit.
Torej, najprej med znaki izbereš pomišljaj in mu tam določiš bližnjico. Lahko takšno, ki si je najbolj vajena, ali takšno, ki ti je najljubša; pač bližnjico, ki ti je všeč in je zato ne pozabiš. Jaz imam vedno ctrl (+) -, kar mi je smiselna kombinacija, polega tega sta tipki skupaj in zlahka prikličem pomišljaj.
Bližnjica Windows
ALT + 0045 ‒ [vezaj/deljaj]
ALT + 0150 – [pomišljaj]
ALT + 0151 — [dolgi pomišljaj]
Bližnjica Mac OS
–
– option + – | slovenska tipkovnica – option [alt] + shift + 7
— shift + option + – | slovenska tipkovnica — option [alt] + y
Compose (običajeno urejeno tako, da se v kakšnem programu določijo samopopravki):
– + – = — = –
– + – + – = — = —
Treba je vtipkati: samopopravki Word 2007
http://office.microsoft.com/sl-si/?CTT=97
Tam je veliko opcij za samodejno popravljanje in različne kombinacije v različnih MS programih.
Špela, v novem wordu izhajaš glede teh menijev iz okroglega gumba zgoraj levo. Nato pa: Wordove možnosti (spodaj, levi gumb) > Preverjanje (3. možnost): Možnosti samopopravkov: umakni kljukico pri opciji Prvo besedo stavka piši v veliko začetnico.
Če preveriš v samem wordu, lahko opaziš, da tudi če je kljukica pri tej opciji, ne bo word skrbel, da bi bila prva beseda stavka z veliko začetnico. 🙂 To samo nagaja pri presnetih datumih in drugih zapisih, ki sledijo piki, a bi morali biti zapisani z malo začetnico.
@špela_
To, kar sledi, sicer sega izven osnovnega naslovnega vprašanja teme o krajših in daljših črticah,
zanima me pa: zakaj (sploh in čemu) edino (!?) – word?
Brez besed(e) je najbrž res težko živeti, brez word(a) pa veliko lažje! 😉
Beseda (= word) – nikakor ni edina in (najbolj) zveličavna – »beseda« (= word 😉 ).
Kakšnega spola je beseda word (= beseda ;))) ) v angleščini, res ne vem, ker me angleščine ni nikoli nihče učil (kakor tudi slovenščine prav tako ne) in se mi zdaj niti ne ljubi iskati. 😉
Menim, da je še dovolj dobrih drugih urejevalnikov/obdelovalnikov besed(il),
razen »besede« – pardon – Microsoft(ovega) Word(a) 2007.
😉
Zaščita proti e-slami mi pravi, da je treba vtipkati (kakor Med.Over.Net pravi):
[center]40 dni brez alkohola. ;)))[/center]
Po mnogih ocenah je bojda – najboljšo, čeprav najtanjšo – knjižico na to temo napisal neki Britanec (bolj natančno Anglež) po imenu Sir Winston Leonard Spencer-Churchill,(1874–1965):
Whiskey in cigare – Moj boj proti alkoholizmu in kajenju (v obliki dnevnika, izšlo posthumno).
;)))
Nataša, najlepša hvala! Ravno tega prvega koraka nisem našla nikjer (iskala po drugih menijih) – od tu naprej mi je že bilo vse jasno. 🙂
@MyD Zakaj Word? Še vedno najbolj razširjen urejevalnik besedil. In v službi si programov niti ne morem izbirati. Je bilo to tvoje vprašanje ali pa misliš, da bi morali imena programov sloveniti?
Če je Word program, ki ga uporabljate v službi, potem odpadejo moje pripombe.
Sam Worda ne čislam preveč in ga niti ne uporabljam, če res ni nujno, ker je ustreznih, uporabniško prijaznih in v mnogih elementih »močnejših« programov zame več kot dovolj. Mnogi od teh so popolnoma zastonj. Včasih je treba le nekaj malega vedeti. To pa je že druga zgodba.
S slovenjenjem imen programov sem sicer v majhni zadregi.
Marsikje veselo pišejo Okna (Windows), še bolj je veselo, ko prebiram neko čudno mešanico Windwsi.
Oh, ja … 😉