Iz nočne v jutranjo
Živjo.
Imam en velik problem in sicer me zanima kako lahko pridem iz nočne v jutranjo izmeno dela?
Stvar je pa taka:žena je redna študentka na Medicinski fakulteti, sam sem zaposlen v nočni izmeni že 10 let za nedoločen čas. 15-ega aprila lani sva dobila hčerkico in ker je bila preveč zahtevna in živa, ter žena sama ni zmogla vsega, sam sem pa dober mesec spal po 2 do 3 ure na dan, sem v dogovoru z ženo koristil dopust za nego in varstvo otroka (10 mesecev). Ker se mi naslednji mesec izteče in ker, odkar imam družino, želim normalno!!! živeti (brez dela v nočni izmeni, ob sobotah in nedeljah) me zanima, če ima ob rojstvu otroka in do njegovega 3-ega leta, samo mati pravico do dela zjutraj ali tudi oče?
Kateri zakon ureja to? Ima katera podobne izkušnje?
Prosil bi vas za kakšen odgovor, ker sem že kar malo obupan.
Čist po pravic povedan, sem sit nočnih in ni ga lepšega občutka kot it zvečer skupaj spat in se stisnit in pocrkljat, ne pa tako kot do sedaj, ko sem se uštulu zraven vs poklapan.
Moj sodelavec je pred par meseci dobil prvega otroka.Z punco nista poročena,in je dobil v službi v podpis odločbo da ne sme delati nočnih ur do otrokovega tretjega leta,čeprav delamo nočne samo zjutraj od 5 do 6 ure.Tako da mislim da tudi ti nebi rabil delati v nočni,saj je takšen zakon.Pozanimaj se.
Zakon o delovnih razmerjih 190. člen
(varstvo v času nosečnosti in starševstva v zvezi z nočnim
in nadurnim delom)
(1) Delavcu, ki neguje otroka, starega do treh let, se lahko
naloži opravljanje nadurnega dela ali dela ponoči samo po
njegovem predhodnem pisnem soglasju.
(2) Delavka v času nosečnosti in še eno leto po porodu oziroma
ves čas, ko doji otroka, ne sme opravljati nadurnega dela ali
dela ponoči, če iz ocene tveganja zaradi takega dela izhaja
nevarnost za njeno zdravje ali zdravje otroka.
(3) Enemu od delavcev-staršev, ki ima otroka, mlajšega od sedem
let ali hudo bolnega otroka ali otroka s telesno ali duševno
prizadetostjo, in ki živi sam z otrokom in skrbi za njegovo
vzgojo in varstvo, se sme naložiti, da opravlja nadurno delo ali
delo ponoči, samo po njegovem predhodnem pisnem soglasju.
Forum je zaprt za komentiranje.