Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis iz – na

iz – na

Prehod iz internetnega protokola IPv4 na internetni protokol IPv6 poteka hitro.

Običajno je iz, če je nekaj v, in s/z, če je nekaj na.

Kako je pa s tem protokolom?

Najlepša hvala za pomoč in odgovor.

Še par podobnih primerov:

Paketi, ki so namenjeni v zunanje omrežje, bodo prepotovali oblak IPv4 do usmerjevalnika BR, ki jih bo preusmeril na zunanje omrežje.

Končni uporabnik se nato poveže z napravo NAT64, ki preusmeri promet na omrežje IPv4.

NAT64 omogoča prenos paketov iz IPv6 na IPv4 in obratno.

Ni pomembna okolica besed, torej nima glavne besede protokol, pomembna je zveza predlogov. Če je torej logično reči, da preidemo na protokol, potem prehajamo s protokola; enako velja za omrežje. Pri omrežju se mi zdi, da je bolj v rabi zveza iz – v: prehajamo iz električnega v toplotno, spletno ipd. omrežje.

Treba pa je paziti, da nas pri tem ne zavede žargon raznih strok: ne glede na to, če električarji, računalničarji idr. rečejo, da prehajamo na omrežje, je po mojem mnenju pravilno, da prehajamo v tako in tako omrežje. Je pa res, da je to samo moj, subjektiven občutek.

SSKJ navaja, da imamo okvaro na takem in takem omrežju, vendar pa pogosto slišimo tudi, da gre za napako v električnem omrežju.

Pregled rabe besed v korpusu Gigafida je pokazal, da razmeroma enako uporabljamo predloga v oz. na, pomeni, da je res odvisno od pomena stavka/povedi. Npr. iskanje zveze napaka v omrežju je vrnilo malo manj zadetkov (59) kot iskanje zveze napaka na omrežju (65). Pri tem zdaj ni pomembna beseda napaka, ampak predvsem to, s katerim predlogom se veže. Enako bi zdaj lahko pregledavali za vse podobne besede: prehajati v/na sistem idr.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close