Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Italijanska smučišča

Italijanska smučišča

Med zimskimi počitnicami bi izvedli mini turnejo po italijanskih smučiščih. Potovali bi z avtodomom. V Italiji še nismo smučali. Prednost dajemo večjim smučiščem, manjših imamo dosti doma :-). V prvem krogu smo izbrali Kronplatz, Arabbo, Livigno ali Bormio, Seiser Alm in Zoncolan. Bolj kot ne zacementiran je samo Zoncolan, kjer bi zaključili naše popotovanje, vse ostalo je odprto. Tisti, ki ste že smučali na omenjenih smučiščih oziroma kje tam okoli – kako vam je bilo všeč, bi na kaj opozorili, bi katero od smučišč izrecno odsvetovali, bi nas usmerili kam drugam? In kaj bi izbrali – Livigno ali Bormio? Za vsako mnenje bom hvaležna!

Ej, to je tudi moja želja. Enkrat.
Zoncolan, lepo smučišče, urejeno, dovolj prog, vendar ni zelo veliko, proge primerne prav za vsako smučarsko znanje, zelo veliko naprav tudi za učenje in otroke (trakovi), na parkirišču je vedno zelo veliko avtodomov, kar tudi pomeni, da je primerno za tak način prenočevanja.
Odpre se ob 8.30. Prismučaš lahko v bistvu do vrat avtodoma.

Srečno.

Kronplatz, zelo veliko smučišče, veliko naprav in prog, za vse smučarske navdušence. Idilično okolje, sneg super, vse proge povezane, se ne naveličaš, vse deluje brezhibno…. na parkirišču smo videli 1 do 2 avtodoma (v Zoncolanu jih je tudi več deset). Zelo lepo. Vedno smo bili v januarju ali začetek februarja, nikoli gneče, sneg ob 16. uri še kot zjutraj. Med našimi počitnicami pa baje ni tako, ampak bo kdo drug več povedal.

Ja, še to sem pozabila vprašat. Videla sem, da imajo Italijani tudi zimske počitnice takrat kot mi. Ali to pomeni hudo gužvo, ve kdo?

Mojcej, hvala za tvoje izkušnje! Za Zoncolan vem, da je zelo luštno in da tja hodijo avtodomarji, zato bomo tja zagotovo zavili.

Moja starša sta zaljubljena v Livigno in se vračata tja, izjemna smučišča, odlična snežna lega, super infrastruktura, tako da onadva bi ti zagotovo predlagala to. Je pa en manjši minus, da je vožnja do tja malo daljša.

http://5.mshcdn.com/wp-content/uploads/2012/10/felix-jump-640-watermark-640.gif

Smo več let hodili smučat v Dolomite med zimskimi počitnicami.
Zame so Dolomiti sanjska destinacija, tako poleti kot pozimi. Sem zaljubljena vanje.
AMPAK – med zimskimi počitnicami je tam vrhunec sezone in je gužva. ŠE vedno manj, kot npr. pri nas recimo v Cerknem med vikendi in ob lepem vremenu – ampak se ne da primerjati z milino in praznimi progami v začetku januarja.
Ok, ni ravno odgovor na tvoje vprašanje, le mnenje glede gužve. Po mojih izkušnjah se v Dolomitih “globalna svetovna recesija” ne pozna 🙂

Meni najljubši v Italiji je Kromplatz, ker združuje vse kar iščem na smučanju. Ne spadam med tiste, ki smučarsko karto izkoristijo od prve do zadnje minute:)

Sicer pa v Dolomitih nimaš kaj zgrešiti saj so vsa smučišča enkratna.
Jaz bi dodala Val di Fassa. Tukaj je povezanih več smučišč tako, da nam jih je ratalo presmučat vse v par dnevih. Potem manjka Alta badia, Val gardena.

Predvsem si poglej to stran:
http://www.dolomitisuperski.com/it-IT/vacanze-sci-11IT.html

Katera vsa smučišča padejo v karto Dolomiti super ski in mogoče to združite.

Zelo rabim tudi mnenja glede gužve. Smo jo lani med zimskimi počitnicami doživeli na Gerlitzenu in tovrstnih izkušenj ne bi radi. Potem smo raje doma, 10-15 minut na sedežnico na Cerknem še nikoli nisem čakala, niti ob sončnih vikendih.

V teh večjih centrih, ki pravzaprav združujejo po več centrov skupaj se gužve ni potrebno bati. Četudi štartate na kakšni bolj obremenjeni točki in je na prvi gondoli za počakat par minut se to potem na vrhu razrkopi.

Super je kronplatz, meni pa še molj všeč Speikboden, cenejša karta, manj gužve…

to je bilo včasih, potem so pa PZA prestavili povsem na konec večjega parkinga…
ko prideš po cesti gor – na tavelikem parkingu desno

pa še vedno je ok, se zjutraj vsaj malo premigaš pred zapneš smuči

Ja, res je Italijani imajo tudi počitnice in to je velik minus. Mi smo enkrat naleteli na to, ljudi je res veliko ampak naprave “požirajo”, enkrat ali dvakrat na dan je treba počakati malo več cca 10 minut, drugač ni panike

No,
mi smo večkrat čez vikend v Zoncolanu (imamo sezonsko karto za Promotur smučišča). Zadnjič to nedeljo. Avtodomi so parkirani …. ko prideš po cesti gor, na ta velikem parkingu levo, nekje na sredini. Tako, da ko končaš smučat, se resnično prismučaš skoraj do vrat avtodoma. Ker so vsi “zamaskirani”, predvidevam, da tam tudi prenočijo. Mogoče se pa motim.

Ampak, 100 metrov gor ali pa dol. A ne?

Dolomiti-Civetta

Ravno dobro nazaj s skoraj enakega potepa. Ja, lahko je gneča, sploh za vikende in na progah, ki povezujejo večje sisteme. Npr. v Arrabi na progah za Sello Rondo.
To je bilo že sedaj, med zimskimi počitnicami pa bo verjetno še huje, sploh če imajo res takrat tudi Italijani počitnice.
Sam raje izberem odhod v nedeljo in smučarijo med tednom – je dosti manj gneče na smučariji.

Od smučišč bi – če imater res radi resnejša in večja smučišča – odsvetoval Zonco, ki je manjši in praktično nobene resne proge, mogoče bi pa dodal Civetto, ki je kar razgibana. In še pod Civetto imate možnost parkiranja pod malimi gondolami (Pecol) ali pa prespanja v campu – prav tako v Pecolu in tudi na Palafaveri.

Aha… še tole; v Arrabi je PZA (in parkiraš lahko samo tam) z elektriko in vodo in cca 50 mesti – pa je bil med vikendom poln. Tako da malo razmislite kdaj boste kje in kdaj boste potrebovali elektriko in izpust vode, da se vam bodo zadeve lepo izšle.

In če nimate svojega avtodoma preverite da ima izolirano posodo za odpadno vodo – in predvsem ventil. Ker v Dolomitih te dni so bile temp do -10 in če ti zamrzne ta ventil oz voda, boste brez uporabe kakršnekoli vode…

Hvala vsem za uporabne nasvete glede smučišč. Zoncolan je v izboru izven kategorije, po drugih kriterijih. Izbor smo tudi malo omejili glede na oddaljenost, tako da bomo iskali bolj v JV delu Dolomitov, nazaj grede pa prek Kronplatza v Zoncolan in domov :-). Zdaj moramo preučiti še pogoje za avtodome (Rok-1, super hvala za tole o Arabbi) preden dokončno izberemo.

Kakšen poseben razlog, da nihče ne omenja Cortine d Ampezzo?

Aja, še tole. Gledam cene za 4-dnevno Dolomiti Superski karto, pa je dražja kot če bi kupovala dnevne karte na vsakem smučišču posebej. V čem je fora?

V Cortino hodij(m)o redki, ker je nastanitev draga za ADje pa v mestu prepovedano. Sicer pa imaš vsaj 2 campa.
Jaz sem tokrat tam smučal 2 dni -1. dan Cristalo/Faloria in 2. dan Tofane. Spat se da ponavadi tudi na Misurini, če pa smučaš na Tofani tam ne gre. Je treba ali v camp in zjutraj do smučišča – ali pa kam više na passo Falzarego in pred smučanjem nazaj dol. Sicer so pa tu na obeh smučiščih zahtevne proge in njihove črne so najboljše naokrog. Sploh tista z zgornje Tofane (druga postaja gondole) dol kjer je celo opozorilo, da je samo za experte in Olimpica (kjer je bil pred nedavnim ženski veleslalom).

Fora Superski karte je pa edino v obkrožitvi Sella Ronde in podobnih podvigih. Sicer nima veliko smisla.

Jaz sem tudi zaljubljena v Dolomite, sam popizdim ko zagledam srbizem GUŽVA!!!!!!!!!!!!!!!!!!
G N E Č A… a je pretežko?

Rok-1, stokrat hvala za tole! A lahko samo še malo zagnjavim – kaj pa Alta Badia? Zlasti kar se tiče možnosti za AD?

Evo… Alta Badia je zelo raztegnjen pojem (dolga dolina). Ampak za ta del je za ADje priročno parkirišče na cesti nad Corvaro – cesta proti Arrabi oz. na passo Campolongo. Parkirišče na desni strani, takoj za desnim ovinkom, nekje na prvi četrtini do tretjini višine je večinoma zasedeno z avtodomi. Prostora je za cca 10 do 15 ADjev, je pa potrebno uporabiti podložne “kajle” ker teren visi.
Če je to polno, je še en parking par ovinkov više. Samo za tega pa ne vem, če se da kar z njega odsmučati ali je treba za smučanje iti z avtom nižje. S prvega se namreč da.

V sami Corvari mislim da prenočevanje z ADji tudi ni dovoljeno, je pa na strani proti passo Gardeni v krajo Colfosco lušten camping, zraven katerega mislim da poteka smučarska proga in se torej (najbrž) da kar iz njega odsmučati.

Srečno pot!

Rok, najlepša hvala za vse, res! Zlat si!

Vsekakor priporocam Livigno. Top smucisca in se brezcarinska cona.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close