Istockphoto
Test uspešno opravil, tudi fotke poslal in sem že sprejet. Zdaj čakam samo še na potrditev “inšpektorjev” za fotografije, ki jih hočem naložit. V bistvu mi je vse bilo jasno, le glede plačila (davka) me je zanimalo. Ne bi rad bil obtožen utaje. Do sedaj sem delal le s Slo časopisi in tam ti že kar na začetku odbijejo davek, in še potem pošljejo papirje konec leta, da lahko izpolniš dohodnino, za tuje agencije pa dvomim, da lahko to uredijo. Zdaj sem potolažen. 25 – 90% ??? Kaj naj naredim, da bom plačal 25%? in ne 90%? Spoznam se na fotografijo, ne spoznam pa se na ekonomijo.
Pa hvala za nasvet, tako mavričnemu, kot tomazlu.
Preprosto. Najboljša je črna kronika. ko se kaj zgodi, morš biti hitro tam in narediš par fotk in najboljše pošlješ uredniku (s katerim prej seveda navežeš stike). Če ni smrtnih žrtev je najbolje, ker potem ponavadi nimaš konkurence in je uspeh zagotovljen (seveda morajo fotke bit kvalitetne). Seveda pri takih stvareh zelo koristi skener za poslušanje policije in pa veze pri reševalcih in pri gasilcih. Pri ostalih dogodkih pa moraš naredit selekcijo in se pojavit tam, kjer se naredijo zanimive fotke. Tukaj je potrebnega malo občutka in malo sreče. Sam sem fotografiral že vse živo, od žegnanja konjev, do koncertov pleh muzike ali pevskih zborov na prostem, pa reportažo z rejlija sem tudi že naredil, v teh dneh so tudi pustni karnevali aktualni. Pač tisto kar raja rada vidi. Pri teh stvareh ponavadi še članek napišem (pri črni kroniki ni treba, ker dobijo podatke na policiji).
Takšne so moje izkušnje. Malo sreče, malo znanja, pa malo poznanstev in to je to.