Iščem uporabnico …. Tajč
Pozdravljena,
sem malo gledala in te že nekaj časa ni bilo na tem forumu. Jaz sem ena od tistih s katero si se družila na kulinaričnih srečanjih v Trzinu ;))
Nekako sem vso bazo receptov preiskala in nikakor ne morem najti recepta za tisti tvoj božanski kruh s kitami Poprtnjak, ki je bil res božanski. Res bi te lepo prosila za recept, ker ga ne morem pozabiti in bi ga rada tudi sama spekla.
Lep pozdrav,
Martina
Ne vem, če sem prav prilepila povezavo, zato kopiram še recept. Je pa med shranjen med recepti pod prehrano.
http://med.over.net/prehrana/index.php?k=recepti&p=idRecepta&id=72
Spletena štruca (poprtnjak)
Navaden mlečni kruh
Kategorija: Sladice (ostalo)
Vir recepta: Slovenska kuharica, 7 natis priredila S. Felicita Kalinšek l. 1923
Čas priprave: 4 do 5 ur z petko vred
Količina/a: cca 2 kg.
Vsebnost:
Manj kot potica.
Opombe: Pečem v visokem ovalnem modelu. Pri vzhajanju je potrebno paziti, ker kite rade zdrknejo in potem ni tako lepo za pogledat.
Zahtevnost: Srednje zahtevno (3)
Recept je vpisal/a: Tajč
Recept je primeren tudi za vegetarijance.
Datum objave: 04. 04. 2004
Verzija za tiskanje
Pošlji prijatelju
Komentarji
Sestavine
3 l presejane bele moke (to je cca 1,5 kg)
6 kdg kvasa
7/8 l mleka
15 do 20 dkg sladkorja
1 1/2 žlice soli
10 do 15 dkg masla
Priprava
Deni v skledo moko, naredi v sredo jamo in postavi na toplo. V lonček deni kvas malo sladkorja in 1/4 l mlačnega mleka. Zmešaj, da se kvas razpusti, potem pa vlij v moko. Primešaj kvasu malo moke ter pusti, da dobro vzhaja.
Medtem deni v lonec približno 5/8 l mlačnega mleka, še bolje kavne smetane, maslo in sladkor. To vlij v moko k dobro vzhajanemu kvasu. Vse to rahlo zmešaj. Potem prideni še 1 1/2 soli (in pol žlice zmešanega in stolčenega janeža in korijandra kar sem jaz spustila). Zdaj testo dobro ugneti, da je prav gladko. Testo naj bo precej trdo, če ni prideni še malo moke. Potem ga pokrij in pusti da vzhaja.
Dobro vzhajanega zopet pogneti in razreži v 14 enakih kosov. Najprej iz petih kosov naredi cca 25 cm dolge svaljke. Iz teh spleti kito in položi v pekač. Ravno tako naredi kito iz 4 kosov in jo položi na prvo. Potem naredi kito iz 3 kosov nato iz dveh. Zadnjo kito potegni tako, da podtakneš oba konca pod najbolj spodnjo kito. Zdaj pusti štruco da dobro vzhaja, jo premaži z jajcem ter peci v srednje vroči pečici približno 1 do 1 1/4 ure.
Ko se ohlaja jo prekrij z prtičkom.
Forum je zaprt za komentiranje.