Iscem info o Ekvadorju
Svežih info ti sicer ne morem dat, ti pa priporočam če se odpraviš na Cotopaxi in Chimborazo da prespiš na vrhu. Le tako lahko vidiš vulkan v vsej svoji lepoti. Jaz sem tam prespala, na vrh ledenika, da vidiš krater, pa lahko prideš le če obvaldaš plezanje s klini. In še to hodijo ob 12h ponoči, dokler se led ne topi. Ob 6ih zjutraj pa so že v koči. Le zgodaj zjutraj je čudovito modro nebo, kako urco, potem vse zakrije megla in ne veš več kje sploh si. Tako da krater vulkana ponavadi vidiš le na fotki. Če imaš rad treking greš lahko s šotorom in si tam par dni, sicer pa lahko prideš kar precej visoko pod vulkan z 4WD.
S
Malo iz glavne teme…
Cotopaxi….lušten vrh, nepozabna avantura, ob lepem vremenu za fizično pripravljenega aklimatiziranega popotnika kar enostaven vrh…v primeru slabega vremena pa lahko krasen nateg….Obrazložitev: datumi odhodov na vrh so fiksirani vnaprej, vreme se hitro spreminja in mnogo popotnikov plača samo do koče (izhodišče za vrh) v enem dnevu, nato slabo vreme (ali pa ugotovijo turisi da so slabo prenašajo višino, ali da niso dovolj fizično sposobni, ali pa se jim enostavno ne da več, ali odpove na pol poti eden v navezi in se zato vračajo vsi- ponavadi sta dva turista in en vodič v navezi)…) in se naslednji dan lepo vrne v Quito (denarja se nazaj ne dobi…adijo 100+ dolarjev)…
Ni pa za podcenjevati slabega vremena, vodiča in mene (tretji ni niti štartal iz koče) je zajel pošten snežni metež z vetrom tik pod vrhom, skok na vrh in odiseja za nazaj (nov snega na ledeniku- dereze brez oprijema, temperatura je kstremno padla, vidlo se ni nič, zdrsi…) , do koče sva prišla 8 ur po predvidenem roku v precej bogem stanju…….ampak iz najslabših počitnic nastanjeo najboljše zgodbe (Loesje)
Dogovorite se za pogoje preden vplačate denar za vrh, drugače pa je v okviru istega parkam možno pohajkovati tudi po drugih smereh in vidi se lahko mnogo ali še več…
D.
Tudi sama sem bila pred 4,5 leti na Cotopaxiju, brez vodiča. Glede na to, da je bila moja aklimatizacija bolj slaba (še par dni pred tem sem bila na Galapagosih, sem tako ali tako močno dvomila, da bi mi uspelo osvojiti vrh. Pa je šlo. In mislim, da mi noben vodič ne bi mogel prav nič pomagati. Pot je bila označena, istočasno je iz koče štartalo še nekaj skupin z vodičem. Hoditi je res treba začeti nekje med 12h in 1h, drugače si prepozen. Opremo (cepin, dereze, vrv si) lahko sposodiš v Quitu. Zahtevnost poti se po moje vsaj tik pod vrhom zelo spreminja. Jaz nisem rabila klinov. A je bila pot speljana drugače, kot je pisalo v vodiču. Vse je verjetno odvisno od snežnih razmer. In seveda je vse odvisno tudi od vremena. Jaz sem pač imela srečo. Ko smo se spustili do koče, je začelo deževati. Občutki po osvojitvo skoraj 6 tisočaka so pa nepozabni.
Forum je zaprt za komentiranje.