Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Iščem besedo

Iščem besedo

Lep pozdrav vsem skupaj!

Razmišljal sem, kako rečemo po slovensko situaciji, ko v turistični sezoni eni turisti zapustijo turistična središča, drugi pa takrat šele pridejo?

Moja izbira je bila izmena, a ko pogooglam besedo, je kar ne najdem v pravem kontekstu …

Kakšna ideja mogoče?

Za pomoč se že vnaprej lepo zahvaljujem.

Ljubomir

Izmena bo kar pravšnja beseda, tudi SSKJ jo ponazori v tem pomenu: zdravilišče lahko sprejme v vsaki mesečni izmeni po dvesto otrok.

Lp, Nataša

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Hmm, če prav razumem, je izmena ciklično obdobje, se pravi enomesečna, tedenska, desetdnevna izmena.

Imamo morda besedo, ki označuje krajše obdobje, v katerem pride do prehoda med eno in drugo izmeno?

Sam sem pravkar naletel na sintagmo menjava izmen, če ne bo druga, bo ta dovolj dobra.

Hvala za pomoč, Nataša.

Ljubomir

Menjava gostov/turistov morda.

Dober predlog – dá več (relevantnih) rezultatov na Googlu kot menjava izmen.

Hvala.

Ljubomir

Menjava. Izmena je obdobje, tako kot v tovarni: delo v eni, dveh, treh štirih izmenah

Oseba se zelo naveže na nek predmet, za kogarkoli drugega pa nima nobene vrednosti. Predmet ima za to osebo … vrednost.
Kakšno vrednost?

Iščem prav določeno besedo ki sem jo enkrat slišal in potem pozabil. (Ni čustvena vrednost)

neprecenljivo, dragoceno?

spominsko?

sentimentalno, simbolno?

Mogoče nostalgično?

Predmet je za to osebo dragocen.

K.

ne, nobena ni prava
vem da se velikokrat uporabllja na sodišču
beseda je sinonim za čustveno (vrednost)

Misliš emocionalno?

New Report

Close