Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Irska z avtomobilom

Irska z avtomobilom

Ali ima kdo kakšne izkušnje s potovanji po Irski z lastnim avtomobilom? Mi lahko posredujete vaše izkušnje in morebitne internetne naslove trajektnih prevoznikov? Ker se bomo tja odpravili z majhnim otrokom (6 let), nameravamo pa kampirati (seveda v poletnih mesecih), me zanima tudi stanje kampov. Kakšni so vremenski pogoji, je to primerljivo s Skandinavijo? (predvsem me skrbijo nočne temperature).
Še eno vprašanje, ki se bo mogoče zdelo neumno: je možno shajati s “slovensko”, t.j. šolsko angleščino?
Ali so kakšne omejitve pri uporabi celinskih avtomobilov na Irskem (mislim glede desnih ogledal, ipd.)?

Skratka, za vsako informacijo bom zelo hvaležen.

lp

Z lastnim avtom ne, ampak s tam najetim, ki je imel volan na desni.
Vsekakor bo kljub vožnji po levi, z lastnim avtom lažje, ker si ga navajen. Desno ogledalo si pa kar nabavi, ne glede na predpise. Pri vožnji po levi ga boš krvavo rabil. Sicer pa je promet, vsaj za slovenske standarde, kar umirjen, tako, da kar brez skrbi. Malo neprijetna zna biti samo vožnja po središčih večjih mest in zavijanje v desno.
V poletnih mesecih je Irska, podobno kot Skandinavija, idealna za kampiranje. Če se bojiš nizkih nočnih temperatur, imej še kakšno dodatno odejo, saj jo boš tako vozil v avtu in ne nosil na hrbtu.
Za trajekte si med drugimi lahko pogledaš tole stran: http://www.ex.ac.uk/~mspunter/ifg/[/url] .

Predlagam, da izbereš prevoz iz Francije direktno na Irsko. Vožnje so bistveno redkejše, kot čez Anglijo, lahko pa prihraniš kakšen evro in dan ali dva potovanja, ker na ladji prespiš.
Angleščina naj te tudi prav nič ne skrbi. V nekaj dneh boš “prišel noter”. Če boš imel kljub temu težave s sporazumevanjem, je pa mnogo napisov tudi v irščini in v njihovi pisavi…

Zadnja sprememba (13-11-03 10:57)

Kot vidim, so trajektne vozovnice precej drage (v našem primeru povratna karta za 2+1+avto skače preko 1000 EUR), tako da bo verjetno bolj smiselno razmišljati o kombinaciji poceni letalskih prevoznikov in najema avtomobila. Mi lahko poveste kaj več o izkušnjah z najemom avtomobila?

Matjaž, ne vem, če si opazil, ampak zelo se splača priti na trajekt pred 6. uro zjutraj. Takrat so cene tudi za pol nižje, kot redne.

Tebi je to vseeno, če greš opoldne iz LJ, si ob 5. zjutraj v Calalsu.

Sam sem šel tja za en teden. Predlagam, da greš iz Calaisa v Brighton, potem čez Anglijo, (lake district en dan – najmanj) nato pa od tam na Irsko – iz Glasgowa. Ni najkrajša pot, vem, izgubiš dva dni, ampak mislim da je vredno.

Sam sem bil nad Irsko razočaran.

lp

bv

Zakaj si bil razočaran nad Irsko???

Prišel sem s severne Škotske – mogoče ne bi bilo takega razočaranja, če bi šel iz dežele, ki mi ni bila nič posebnega, v (meni) lepšo pokrajino. Tako pa sem bil navdušen nad Škotsko, nato pa Irska.

Nič nimam proti ljudem, hrani, počutju, karkoli, samo pokrajina mi ni odgovarjala. Zelo me je spominjala na našo Dolenjsko, samo da so hribi nižji. Tudi za pokazat nimajo nič posebnega, razen klifov, ki pa so res zanimivi. Kot pokrajina pa mi je bil bolj všeč Lake district, kjer imaš en teden kaj početi.

Drugače pa, pivo, viski, pubi,… čez to nič ne rečem.

lp

bv

Kaj mi torej predlagaš, da obiščemo (iz nabora angleškega otočja)?

ps: upam da je izraz “angleško otočje” politično zadosti korekten…

OK, briga me politika…

Jaz sem šel en mesec, trasa:

Brighton, špura do Yorka, nato počasi do Invernesa, nato severno, počasi po drugi strani do lake district, Glasgow, Severna Irska, Irska, Wales, Anglija, London, Brighton, nazaj

Zame je optimalno – Brighton, York, severna Škotska – severno od Invernesa, ne zavedi se z Nelly, ker je brez zveze, Lake District, Oxford, Iron Bridge, Cornwall, Brighton, nazaj.

Hitrost poti lahko prilagajaš in temu primerno spuščaš kraje, je pa bistveno bolj zanimivo kot Irska.

lp

bv

Ja, drži, če sešteješ bencin, cestnine in stroške trajektov, se zgroziš. Tudi mi smo bili trije in smo zaradi iste računice najprej hoteli z lastnega avta presedlati na vlak, potem pa nas je Ryanair peljal vse tri za bistveno manjši denar, kot bi na železnici plačali za enega samega. Ker smo na Irskem najeli avto samo za tri dni, se nam je v končni fazi taka kombinacija cenovno najbolj izšla. Je pa res, da izven mest brez lastnega prevoza bolj malo opraviš.

Avto se splača rezervirati preko neta, da ga takoj in ceneje dobiš. Mi smo bili najprej nekaj dni v Corku in smo imeli čas počakati. Ponudbe za tri dni so bile: Europcar 136,- Budget 121,88 Avis 46/dan Herz 133,87 IEP. Na koncu smo plačali 110 pri Budgetu (ker so upoštevali rezervacijo, ki smo jo naredili preko neta kar v Corku, je bilo 10% ceneje), s tem da smo avto vrnili v Dublinu. Zasebne izposojevalnice bi bile sicer občutno cenejše, vendar bi morali avto pripeljati nazaj v Cork. Pri izposoji za dalj časa pa preračunaj, če se vseeno ne splača bolj potovati z lastnim.

Podatki so stari dve leti in veljajo za najmanjši avto (Fiat punto)

sam bi ti predlagal najem avta na irskem, ker je lažje voziti z volanom na desni strani…

drgač sta ti tak že vito in bojanv vse povedala, opozoril bi te samo še na krave (ja krave) ki se znajo na podeželskih cestah naenkrat pojavit sredi ceste

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close