iranska kuhinja
Žal so restavracijo z jordansko in palestinsko kuhinjo zaprli, tako da je res ostala samo še maroška. Se strinjam, da je absolutno predraga in preveč se trudijo s podobnostjo slovenski.
Lahko pa ti povem recept za tipično palestinsko jed, imenovano “makluba” in si pripraviš arabsko kuhinjo kar doma. Hočeš?
Torej: uporabiš riž Basmati – pri tem upoštevaš eno pest po osebi.
V ogromni posodi opražiš čebulo in nekaj česna, najbolje na olivnem olju. Dodaš razkosanega piščanca (zaradi specifičnega okusa, ki ga ima vsak kos zase, mora biti res cel piščanec in ne samo npr. krila ali samo krače), posoliš in obilno začiniš s curryjem, kurkumo, koriandrom, mešanico poprov, malo bazilike. Na kratko zdušiš in dodaš riž. Zaliješ z vodo, toliko da pokrije riž in meso in kuhaš.
Posebej opražiš melancane, tudi na olivnem olju, in na koščke narezano cvetačo.
Ko sta riž in meso skoraj kuhana (na zmernem ognju je to takrat, ko voda povre), dodaš melancane in cvetačo in vse med seboj pomešaš, nato še 10 min pustiš na zmernem ognju.
Na maslu opražiš pinjole – ne premočno, da ne dobijo okusa po žarkem.
Lonec z mesom in rižem pokriješ z velikim pladnjem in ga obrneš , tako kot otroci delajo potičke. Beseda “makluba” namreč pomeni “obrnjena”. Posipaš z opraženimi pinjolami. Postaviš na sredo mize, od koder si vsak jedec vzame svoj del.
K maklubi postrežeš jogurt, ki mu dodaš na drobno narezane sveže kumare in obilo česna. Na krožniku si namreč vsak zase glavno jed zmeša s poljubno količino jogurta.
Ali sem rekla enostaven recept? Saj tudi je – ko enkrat narediš, vidiš, da ni tako zelo kompliciran.
Je pa to krasen družabni dogodek; sploh ko se gostje zapodijo v pinjole, zato z njimi ne štedi.
Lahko da sem kaj pozabila, ker pišem “na pamet”. Bom dopolnila, če se spomnim kaj pomembnega.
lp
Modra
Ja, z veseljem bom postregla še s kakšnim receptom. Nekaj let sem živela v deželi “Tisoč in ene noči” in mislim, da mi je kakšna arabska jed še ostala v spominu. Jih pa ne vem tako na pamet, da bi jih stresla iz rokava; torej se moram skoncentrirati in jih sporočim.
Nasploh pa poskusite s cimetom tudi v slovenski kuhinji – zrezek v omaki, dušen piščanec in sploh vsa hrana v omaki je prav slastna z dodatkom cimeta.
lp
Modra
Evo, tukaj so še tri brezmesne jedi iz arabske kuhinje.
Namaz HUMUS
Skodelico nepražene čičerike (rečejo ji tudi leblebija) namočiš kot fižol.
Odcejeno skuhaš do mehkega.
Ohlajeno spasiraš.
Dodaš 3-4 stroke česna, malo sezama (če ni na voljo v tubi, ga drobno seskljaš), limonin sok in zmešaš.
Poliješ z nekaj kapljicami olivnega olja in po želji potreseš z mleto rdečo papriko.
Namaz je najboljši na sezamovem ali kakšnem podobnem polnozrnatem kruhu.
KUFTE (kot čufte brez mesa)
Čičeriko in rdeč fižol namakaš v razmerju 5 : 1 (več za čičeriko).
Odcediš in zmelješ oz. zdrobiš.
Dodaš narezan česen, nekaj zrn koriandra, poper, po želji kumino, malo pekoče paprike, jajce.
Oblikuješ kroglice in jih pečeš v olju (naj plavajo) ali kuhaš v paradižnikovi omaki oz. juhi.
H kuftam se lepo poda humus.
Osvežujoča solata TABULE
Namočiš bulgur (to je sesekljana pšenica, ki jo dobiš v trgovini z zdravo prehrano v pokriti tržnici BTC), dovolj je 15-20 minut.
Odcediš in dodaš na kocke narezan paradižnik, nekaj listov na drobno sesekljanega peteršilja, sok ene ali dveh limon. Nekateri dodajo še sesekljano kitajsko zelje.
Pokapljaš z olivnim oljem in pustiš v hladilniku, da se okusi med seboj prepojijo.
Dober tek!
lp
Modra
Naj pridam svojo izkušnjo. V Jordaniji so nam priporočili njihovo nacionalno jed, mensaf. Na sredo mize so prinesli velik pladenj z velikim kupom na sredi. Bil je riž, pomešan s kosi ovčetine. Natakarji so pred nami razrezali meso, nekateri kosi so imeli tudi kost v sredi, tako da predvidevam, da so bili različni kosi ovčetine. Vse skupaj je bilo posuto z mešanico oreščkov: pinjole, arašidi, mandeljni. Zraven se ponudi (pije, prelije) nekakšna jogurtova juha. Vse skupaj je bilo dobro, vendar obilno in nasitno (sploh če upoštevaš njihove obilne predjedi).
V receptu za maklubo sem videla, da je bolj primerna za naše okolje. Naredila bi jo za kakšno širše kosilo, manjša družina ima premalo jedcev.
Skratka !
V soboto je bil zelo družabni večer. Povabljenih 8 ljudi. Jedi:
– makluba z rižem
– kuskus z zelenjavo ( med nami so bili tudi vegiji )
Modra lahko ti potrdim, da je zadeva zelo dobra in zelo uspela. Res nisem “štedil” s pinjolami in se mi zdi, da naredijo tisti pravi okus, ampak so pa zelo drage ( 10 dag – 900 SIT ).
Kuskus pa je bil tudi dober..tako da smo imeli pravi VEČER ARABSKE KUHINJE !
Zmenili smo se, da naslednjič naredim humus namaz, prijateljica pa bo spekla domači kruh.
Hvala vsem za recepte.
T.
Forum je zaprt za komentiranje.