iran
S punco se odpravljava Aprila v Iran. Prosim za zadnje informacije glede postopka pridobivanja vize na Dunaju. Poleg tega pa me zanimajo še zadnje informacije glede “dress coda” v Iranu (predvsem za ženske.
V Iranu nameravava preživeti skoraj tri tedne. Zaradi dogodkov v zadjem času se bova izogibala SV in JV dela Irana. Če pa nama kdo lahko priporoči kakšen lep del Irana (poleg higlightov) pa so informacije več kot dobrodošle.
Hvala
Gori
Hallo!
Bila sem v Iranu lani v konec septembra, začetek oktobra. Glede oblačenja za ženske velja, da mora obleka segati čez boke, dolge hlače ali krilo spodaj, dolgi rokavi in obvezna ruta. Priporočam, da si za prihod omisliš kakšno daljšo bluzo ali srajco, potem pa si tam kupiš. Stvari niso drage, se pa dobijo različni plašči in tudi rute. Priporočam, da je ruta bombažna, ker drugi materiali bežijo in jo je treba stalno loviti. Tudi za fante velja, da morajo biti oblečeni v dolge hlače.
Kaj videti? Tudi mi smo imeli okoli tri tedne. Meni so bila najbolj všeč mesta Shiraz, Yazd, Teheran, najbolj pa Esfahan. Veliko smo potovali tudi po vaseh, videli smo tudi nesrečni Bam. Bilo je res lepo in nepozabno. Kar se pa tiče viz, pa ne morem nič svetovati, ker smo šli mi z agencijo in so nam tam vse uredili.
Upam, da bosta uživala in se imela lepo.
LP
Irena
Bil v Iranu avgusta in glede viz je takole… 14 dni pred odhodom sem šel po vizo in čeprav so mi rekli, da traja 3 tedne in bla bla bla…. sem jo dobil v 2 urah. Prišel sem tja s fotokopijo urnika poleta in rekel da imam samo 14 dni časa in če bi se lahko uredilo prej…. Mal sem prosil, potem je pa on šel do nadrejenega in rekel da naj samo počakam 2 uri. Tko da če malo prosiš ni problem….. mislim da zato ker smo iz Slovenije in ne iz EU ali NATO….. V glavnem jaz sem do vize prišel res na lahek način….
Drugače sem pa bil v Iranu en mesec…. Kaj mi je bilo najbolj všeč? Ljudje! Pri njih doma spal, jedel,…. se z njimi ful veliko družil. Bosta tako in tako sama izkusila ker ko vidijo posamezne turiste (ne v skupini z vodičem) takoj pridejo do tebe in te sprašujejo razne stvari, te vabijo domov,…. v glavnem FUL PRIJAZNI…. do sedaj še nisem srečal bolj prijaznih ljudi. Niti 5 minut nisi sam!
Kaj je pa poleg ljudi mi bilo najbolj všeč? Bam, Shiraz, Yazd, Tabriz, Perspolis…. med njimi pa najbolj Esfahan (kot je rekla Irena)…. Čeprav so pa na meni največji vtis pustili ljudje in ne stvari ki sem jih videl….
Lahko si pa pogledaš slike iz Irana na……
http://carli.dynu.com/~carli/web/photos/Iran/index.html
Če je pa še kaj pa kar…
LP
A
Kot je rekel Charly – največji zaklad Irana so ljudje.
Glede poti pa – ne vem, če boš tam hodil, cesta od Kernana do Mashada in samo mesto Mashad (mimogrede, to je eno od najbolj svetih mest islama), sta krasna.
Drugače pa, če greš od Kaspijskega jezera proti Teheranu in od Kaspijskega jezera proti Tabrizu
Cesti proti Tabrizu sta dve. Mislim tisto, ki gre čez gore, ne tisto, ki gre ob obali in malo stran.
Krasno.
lp
bv
Forum je zaprt za komentiranje.