Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Iran – Masuleh

Iran – Masuleh

Kaj mi lahko poveste o tej vasici – ali je vredna ogleda oz. obiska. Naslednji teden namreč potujem v Iran in se še odločam ali bi šel tudi tja. Vsekakor bom šel do Kaspijskega jezera, glede Masuleha pa se še nisem odločil.

Hvala za informacije.

Goran

Midva v to vasico nisva šla, ker je “slepa cesta v vasico”, zato sva izbrala pot skozi Khalkal iz dveh razlogov.

Tisti Mijaneh je vasica, kjer ponujajo plezanje, je pa na turističnih poteh, poleg tega bi se morala iz Kaspijskega jezera vrniti za nadaljevanje poti. Glede na to, da je v Lonelyu, sva ocenila, da je vasica skomercializirana.

Druga pot pa je pot, kjer je možen prehod proti Tabrizu, poleg tega je to območje, kjer ni absolutno nikakršnih tujih turistov, najbolj odmaknjeno območje na zahodu Irana, kar sva ga našla. Ljubdje običajno gredo skozi Ardabil, ker je lepša pot, ali skozi Zanjan.

Če te ta pot zanima, pazi, da ne boš poskušal prespati v hotelih v kraju Khalkhal. Tam sta samo dva hotelčka, pot je izjemno slaba, tako da je povprečna hitrost 40/h, gre pa skozi izjemno lepo pokrajino. Zato so tam cene za tujce cca 3x višje kot drugje.

lp

bv

Masuleh ni najlepsa vas v Iranu, kot jo opisujejo v Lonelyju; recimo Abyaneh pri Kashanu je dosti dosti bolj fotogenicna in zanimiva… Je pa kot vse stvari v Iranu tudi Masuleh vredna dozivetja. Midva sva bila tam dva dni v dezju in megli in je bilo prijetna sprememba glede na prejsnje dni na jugu, ko so bile temperature okrog 45 stopinj. Sploh se ne pocutis vec v Iranu, tako je zeleno tam okoli… In v Masulehu sva spoznala eno iransko druzino, ki so bili tam na petkovem “dopustu” in so naju povabili na vecerjo in na prepovedano vodko, ki smo jo pili v strahu, da nas bo zalotila policija, ki je imela postajo samo kaksnih 30 metrov stran…
Ni vazna vas, vazni so ljudje… In Iranci so res eni izmed najbolj prijaznih in gostoljubnih na svetu.
Bodi cimdlje v Iranu in uzivaj, kjerkoli ze bos.

Se strinjam z mojim “sopotnikom iz Irana” – Borutom. Če imaš čas, le pojdi v Masuleh! Če pa misliš da bi rad videl kaj druga pa pojdi po svoje in mogoče boš odkril kaj novega…
A

Da boš lažje se odločil poglej moje slikce na moji strani:
http://carli.dynu.com/~carli

Ali pa kar da ti pomagam najt sliko iz vasice ….. od tele slike naprej…:
http://carli.dynu.com/~carli/web/photos/Iran/imagepages/image349.html
… pa do tele so vse slike iz te vasice…. tale naslednji link pa imas sliko kako vasica izgleda….
http://carli.dynu.com/~carli/web/photos/Iran/imagepages/image365.html
LP
A

Pozdravljeni!

Poleti se odpravljamo v Iran, pa se se nismo odlocili za nacin potovanja – z avionom in potem z javnim prevozom, ali pa s svojimi avti. Zato me zanima, ce ima kdo izkusnjse potovanja z avtom po Iranu, ter katero opcijo bolj priporocate?

Lep pozdrav,
Matjaz

Ah, o tem je bilo v preteklosti napisano že kar nekaj. Malo prebrskaj nazaj in boš našel vse možne poglede.

Jasno, avtobusi so lepi, poceni, poceni so avioni.

Z avtom imaš precej več dela, saj moraš sam iskati poti, ….

Stvar tvoje presoje in okusa.

Mene nihče ne prepriča v javni prevoz, čeprav je svoj prevoz “gringo” varianta – baje.

lp

bv

Goran

Zanima me tvoj prevoz do Irana, ker nameravam poleti na potep po Iranu. Od kje in kam boš letel? Koliko stane letalska karta?

Hvala za informacijo.

Silva

Masuleh je vasica na cca 1300 m. Zgrajena je na strmo skalo, tako da so hiše praktično ena na drugi! Streha spodnje hiše je dvorišče zgornje! Vasica je polna prijetnih domačinov, ki izdelujejo domačo obrt in je lepa priložnost kupiti kakšen spominek. V aprilu in začetku maja je ob Kaspiju velikokrat deževno vreme in to se zavleče tudi v vas visoko v hribih. Ta vsica je tudi izhodišče za trekinge in velikokrat tam srečam iranske planince in planinke!
Abjane – vasica blizu Kašnja pa je prav gotovo vredna obiska in tudi vreme v tem času je tam bolj stabilno, le da boste, ko bo sonce zašlo občutili hlad visokih gor! Pripravite kakšen velur! Vasico je obnovil Unesco in je res zelo fotogenična, še bolj pa posebne narodne nošnje domačink, ki so sicer muslimanke, a v srcu in obnašanju zoroasterke!
Obe vasici bi jaz neizpustil!!!!!

Prav gotovo ti bom jaz svetoval – lasten prevoz, ker drugače sploh ne potujem! Kadar obiščem Iran do Bama in nazaj domov – naredim 15500 km. Vožnja po Turčiji je popolnoma OK. Iran je sicer država, ki ima največ nesreč na št. avtomobilov na svetu! A se meni, v primerjavi z vožnjo v Pakistanu in v Indiji zdi Iran – nič posebnega, mogoče le Tehran ob prometnih špicah! Za obisk Irana z lastnim vozilom moraš na AMZS dvigniti CARNET DE PASAGE, brez njega v Iran ne moreš! Na odprtih cestah promet ni gost, a stil vožnje je poplnoma odvisen od Alahove volje! Njemu prepuščajo usodo sebe in vseh drugih!
ČE SE POČUTIŠ NADPOVPREČEN VOZNIK LE POJDI!

Pozdravljeni!

Nekaj info. o letalskih kartah na….. http://trud.druzina.si/?id=71

pol pa se o taksah….

> Spostovani,
> vse cene, ki so navedene so brez letaliskih taks. Letaliske takse so
> razlicne, odvisno s katerim prevoznikom letite in preko katerega mesta.
> Npr. iz Lj. via Fra ali Munchen v Tehran in nazaj znesejo takse priblizno
> SIT 23.700.
> Ce letite iz Trsta z Alitalio so takse priblizno SIT 14.300, odhod iz
> Zagreba s Turkish Airlines so pa takse pribl. SIT 12.200.
> Lep pozdrav,
Matjaz>
> >
>

Predvsem pa pazi na slovenski način vožnje – ne samo v Iranu, povsod v tujini boš ves čas v nevarnosti, da povzročiš nesrečo.

Iranci tega ne poznajo.

lp

bv

kaj pa je slovenski način vožnje ?

Povsem nekaj drugega od azijskega načina vožnje! Vsi predvsem pazijo na tistega spredaj – kaj se dogaja zadaj jih ne zanima! Glavno pravilo je – DA NI PRAVIL! Kot sem že napisal – vozijo “Inša Alah” (po Alahovi volji) in prepuščajo vožnjo “kismetu” (usodi!)! Vse se dogaja zelo na tesno in prerivanje in tiščanje se dogaja na mm! Na odprti cesti pa lahko pričakuješ: vse – prehitevanje v škarije, skozi nepregleden ovinek, ustavljnje na najbolj nemogočih mestih, parkiranje na cesti…. Predvsem nesmeš voziti defenzivno, ker to takoj začutijo in te izrivajo, zapirajo, porivajo in spravljajo s ceste!
Z ENO BESEDO – ZA VOŽNJO V AZIJI MORAŠ BITI HUDIČEVO DOBER VOZNIK!!!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close