IP
Zanima me, ali lahko posamezna organizacija ali posameznik pridobi s klikom na njihovo spletno stran, ali povsem določeno spletno stran moj IP naslov? S tem lahko vdre v moj računalnik? Kako pravzaprav vem, da je moj računalnik varen pred kakršnimikoli tovrstnimi stvarmi? Vdori, sledenjem mojemu brskanju po spletu ipd. Ne vem sicer če sem bil dovolj jasen, ker mi omenjeno področje ni najbolj blizu, pa vendarle.
Zone alarm je antivirusni program? Torej požarni zid ne zadošča? Pri XP-jih sem imel sicer nekaj težav, Vista mi kar se tiče prijetne izkušnje z netom ne dela težav. Je pa res, da si ogledujem načeloma samo nedvomljive spletne vsebine. Pa vseeno. Morda katere izmed njih niso, zato tudi moje vprašanje.
Programi s katerim je omogočen vdor v računalnik pa se zaženejo sami z mojim klikom recimo ob odprtju določene e-pošte, ali kako? Ali tudi to ni potrebno? Kaj lahko posamezniku predstavlja javna objava mojega e-poštnega naslova?
ZoneAlarm ni ntivirusni program, ampak požarni zid, kateri ti lahko “zaklepa” vrata pred vsiljivci ( pa tudi pred gosti). Če pa pokasiraš kak taprav virus, pa tak požarni zid ne pomaga kaj dosti, saj ta virus od znotraj odpre vratca in pot je prosta…
Tako je smiselna tudi uporaba antivirusa, za katere pa velja ena slaba lastnost – najboljšega ni. Enostavno ne znajo ( ali pa nočejo) narediti takega, kateri bi znal preprečit prav vse človeške neumnosti. Torej to pomeni – kljub taki zaščiti je še vedno priporočljivo ob klikanju kdaj tudi kaj pomisliti.
Sam vdor v računalnik največkrat omogoči kak virus ( trojanski konj) – v kolikor si pa kaka hudo pomembna persona ti pa skorajda ni rešitve – če hekerji uspejo v NASO udret, bodo tudi k tebi. Vprašanje je le… ali želijo in so si pripravljeni vzeti toliko časa 😉
Objava tvojega email naslova direktno ne ogroža tvojega računalnika ( saj se tvoj poštni predal nahaja najverjetneje nekaj tisoč km stran od tebe ), ogroža pa samega sebe, saj ga tako lažje zavohajo kake spam zadeve. Ob taki javni objavi so pa neprimerno bolj nevarne razne “prijatelji/ce”, kateri množično prepošiljajo maile (fw-je) in obnem ne počistijo nepotrebne vsebine – neredko se dogaja, da se tako kakemu mailu nakopiči po 1000 in več mail naslovov, takega je pa vsak spam pacek precej veseel, ko ga dobi v svoj predalček .
vse zgoraj napisano je tako – bolj po kmečko, v kake decimalke se ne bom spuščal, mislim pa, da bistvo drži
Pač admini imajo tako urejeno.
Forumu omogočajo adminom, da vidijo tvoj IP naslov, posledično
je nekdo napisal neko skripto, da ko se pojaviš gor se ti odpre
neko okence, kjer je napisan generičen tekst.
Je pa po drugi strani res, da je pri nas kar nekaj adminov dejansko
“pokvarjenih” do obisti – in izkoriščajo te stvari tudi v privat namene 🙂
in ne samo zato – za kar je pač namenjeno.
lp
ps. sem bil na jazz-u – in je bilo fantastično, no ja v Veroni je pa
tudi Elton John pokazal kaj zna, da ne rečem o glasu Anastacie..
Še UB40 počakam in seveda T.J. pozno jeseni :)))
Forum je zaprt za komentiranje.