Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija IP naslov s katerega prihaja e-mail

IP naslov s katerega prihaja e-mail

Pozdravljeni,

Nekdo mi pošlje e-mail z naslova @gmail.com ali @hotmail.com iz istega računalnika, samo pod drugačnimi e-mail naslovi.

Zanima me, ali se da ugotoviti IP racunalnika s katerega je bil ta e-mail poslan? Ali se to da ugotoviti na enostaven nacin, ali moras biti ze mojster racunalnistva?

Ze v naprej lepa hvala za odgovore,
Lp,
Katrine

Če ima uporabnik statični IP, potem je lažje ugotoviti, kot IP, ki se spreminja. Najbolj verodostojne podatke lahko dobiš s sodnim nalogom pri internet providerju. Vse ostalo so ugibanja in predvidevanja kateri IP bi lahko bil. Niti ne moreš dokazati, da je to res pravi IP.

Če klikneš na izvirnik sporočila, ti pokaže na tone podatkov, tudi IP iz katerega je bil mail poslan. No, vsaj na mail386.com je tako, drugje še nisem gledala :))

Oprostite, na tem področju sem res nevednica:
kaj je to statični IP?
IN kje dostopam do izvirnika sporočila?

Res je, ampak to je trenutni IP.
Če ima uporabnik dinamični IP, potem bo za pošiljanju uporabil vsakič drug IP naslov.

Zaradi varnosti je najbolj pogosta nastavitev dinamični IP.

Po domače povedano je IP tisti rumeni poštni nabiralnik, kamor mečemo pošto.

Ali
1.) mečeš vedno v isti nabiralnik, na istem vogalu, na isti stavbi ….

ali

2.) vržeš pošto enkrat v enega, drugič v drugega, tretjič oddaš na okencu pošte ….

V prvem primeru bi se lahko reklo: STATIČNI IP
V drugem pa: DINAMIČNI IP

No, pa se mi poraja naslednje vprašanje:

kako nastaviti na lastnem računalniku, da imaš dinamični IP ali pa statični IP? Se to sploh da, se ne da, itd. Kdo to nastavlja, in kako?

Res nimam pojma o teh stvareh, zato sem vam za vsako info še kako hvaležna,

lp,
katrine

Po domače povedano je IP tisti rumeni poštni nabiralnik, kamor mečemo pošto.

Ali
1.) mečeš vedno v isti nabiralnik, na istem vogalu, na isti stavbi ….

ali

2.) vržeš pošto enkrat v enega, drugič v drugega, tretjič oddaš na okencu pošte ….

V prvem primeru bi se lahko reklo: (Glavna pošta) STATIČNI IP – uporabljajo ga serverji
V drugem pa: DINAMIČNI IP (nabiralniki) – uporabljaš ga ti, kot uporabnik interneta in se ti stalno spreminja

Sama tega ne moreš ugotoviti! In kaj ti bo, če ga boš videla. IP naslov izgleda takole: 193.77.90.156

Lahko vidiš IP, vendar ti to nič ne pomeni! Ta podatek tebi nič ne pove!

Meni pove, ali si pri T2, Telemachu ali Siolu. Kaj več pa res ne.

To ni stvar uporabnika!

Že zgoraj piše:
Statične IP uporabljajo strežniki (glavna pošta)
Dinamični IP (nabiralnik) se spreminja sam od sebe – zaradi varnosti.

Nekatere firme uporabljajo statične IP, vendar imajo zato dober požarni zid, da ne more priti do vdorov v sistem.

Domači uporabniki imamo dinamični IP.

Nimaš kaj pomagati in spreminjati! Tako je!

Tudi na postavitev poštnih nabiralnikov nimaš vpliva. Tam je, tako je in konec!

Še ta podatek ni 100%, dokler ti ponudnik ne potrdi, da je to res prišlo iz njegovega strežnika. To pa lahko ugotoviš le na podlagi sodnega naloga (že nekajkrat ponovljeno)!

Hvala vsem za razlage in nasvete. Sedaj razumem kaj in kako.

In če prav razumem, ne morem pogledat da sta e-mail z naslovom krneki@gmail.com in e mail naslov krena@hotmail.com z istega IP naslova?

Katrine

Še ta podatek ni 100%, dokler ti ponudnik ne potrdi, da je to res prišlo iz njegovega strežnika. To pa lahko ugotoviš le na podlagi sodnega naloga (že nekajkrat ponovljeno)![/quote]

Ampak gospa zgoraj ga ne bo dobila. Vsaj z razlogom imenovanim radovednost ne.

Pozdravlja te ta luštna!

Ne!

Ker je možno, da isti IP naslov 5 minut kasneje uporabim jaz……

HVALA HVALA MILOJoNKARAT hvala vsem za informacije.

Lep vikend vsem skupaj,

Katrine

statični ip lahko dobiš če ga izrecno zahtevaš, drugače imaš dinamičnega, vsaj pri nas je tako… tudi če ima statičnega, ti nihče ne bo in ne sme povedat, kdo je lastnik – varstvo osebnih podatkov. Če bi šlo za kako res hudo nadlegovanja in če bi nadlegovalec imel statični ip, bi se v skrajnem primeru lahko nadlegovalcu zablokiral račun… sam je pa tudi res da kaki hudi nadlegovalci ne bodo šli zaprosit za statični ip 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close